Ce prevede OUG privind pensiile speciale - tot mai multe categorii de pensionari sunt incluse

Joi, 03 August 2017, ora 14:17
17800 citiri
Ce prevede OUG privind pensiile speciale - tot mai multe categorii de pensionari sunt incluse
Foto: Ziare.com

Ordonanta de Urgenta privind plafonarea pensiilor speciale prevede ca sunt cuprinse si alte categorii de pensionari speciali, exceptandu-i insa pe magistrati.

"Aceasta OUG este exinsa la categoriile de pensii speciale, nu numai la pensiile militare, inclusiv la functionarii parlamentari. In ce priveste magistratii, exista doua decizi ale CCR care interzic discutii pe Legea pensiilor", a spus ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, joi, la Antena 3.

Intrebata daca sunt incadrati aici si magistratii militari, Olguta Vasilescu a raspuns: "Daca iau pensii militare, da".

De asemenea, in Ordonanta de Urgenta citata de televiziuni se arata ca, printre categoriile de pensionari speciali, se numara si functionari parlamentari, diplomati, personal auxiliar din instante, angajati ai Curtii de Conturi si aviatori, alaturi de militari, ofiteri SRI si politisti.

"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica. Daca in urma actualizarii rezulta un cuatum al pensiei mai mic, se pastreaza cuantumul pensiei aflat in plata.

(...) Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decat media media soldelor sau salariilor nete corespunzatore soldelor sau salariilor brute cuprinse in baza de calcul a pensiei", sunt cateva dintre prevederile ordonantei.

Pensiile speciale vor fi actualizate cu inflatia, iar cele ale militarilor nu vor putea depasi media salariului din anii de activitate. Noile prevederi vor intra in vigoare de la 15 septembrie.

Amintim ca sedinta de Guvern de joi, in cadrul careia ar fi trebuit discutate subiecte foarte importante - pensiile speciale, indemnizatia copiilor si Legea vaccinarii, a fost amanata pentru vineri.

Mai multe ordonante de guvern sunt deja in circuitul de avizare, astfel ca unul dintre motivele amanarii ar putea fi ca nu s-au obtinut aceste avize din partea ministerelor, sustin surse citate de Mediafax.

Citeste mai multe despre subiectul pensiilor speciale:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#prevederi OUG pensii speciale, #ordonanta guvern pensii speciale , #magistrati