Salariile și pensiile speciale ale magistraților cresc din nou anul acesta. Ministrul Justiției: ”Am fost obligat să iau această măsură”

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 17:57 11465 citiri
Ministrul Justiției a anunțat că Secția specială va fi desființată până în luna martie FOTO Facebook / Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat vineri, 7 ianuarie, că a fost obligat să semneze un ordin care prevede majorarea salariilor și a pensiilor speciale ale magistraților pentru a evita ”procese și cheltuieli de zeci de milioane de lei.”

”Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a spus ministrul.

Predoiu a adăugat că există un fenomen incontrolabil al proceselor câștigate de magistrați, care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale.

Până la finalul anului, ministerul Justiției va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri, a mai anunțat acesta.

Tot vineri, Predoiu a declarat că Secția specială va fi desființată până în luna martie.

Cuantumul pensiilor magistraţilor sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, cf Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022 acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei, potrivit hotnews.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News