Cum a fost folosit software-ul de spionaj Pegasus în mod abuziv: fiica șefului biroului anticorupție din Polonia, hărțuită prin telefon

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 10:56 1967 citiri
Paweł Wojtunik FOTO Wikipedia

Au apărut noi dovezi care arată cum au folosit serviciile speciale poloneze software-ul de spionaj Pegasus în mod abuziv. 

Fostul șef al Biroului Central Anticorupție (CBA), Paweł Wojtunik, a scris pe Twitter că fiica sa a fost hărțuită prin telefon de cineva care spunea că el a murit.

„Tatăl tău este mort, nu respiră, sun cu telefonul lui”, a fost mesajul primit de fiica lui Wojtunik când a răspuns la telefon, potrivit Euractiv. Wojtunik a adăugat că el și soția sa au observat mai devreme că telefoanele lor mobile au fost blocate „într-un mod misterios” și, din anumite motive, nu au putut trimite cazul la Citizen Lab, un laborator din Canada care investighează abuzul de tehnologie pe care organele puterii îl fac pentru a supraveghea cetățenii.

„Cineva trebuie să fi spart cele două telefoane ale noastre simultan pentru a asocia cele două apeluri”, a explicat Wojtunik.

„În urmă cu aproximativ jumătate de an, familia mea a primit o listă anonimă brutală […] cu amenințări că soția și fiicele mele vor fi ucise”, a spus el. A depus o cerere de urmărire penală, dar dosarul a fost clasat.

Mai mult, duminică, 23 ianuarie, Wojtunik a raportat că contul de e-mail al celeilalte fiice ale sale a fost spart și folosit pentru a trimite mesaje jignitoare oficialilor locali.

În urmă cu o lună, Citizen Lab a raportat că trei persoane – senatorul Krzysztof Brejza, judecătorul Ewa Wrzosek și avocatul Roman Giertych – au fost vizate prin Pegasus. De atunci, organizația a urmărit problema presupusei spionări a unor personalități marcante de către serviciile speciale poloneze.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com