Ce însemna PECO în perioada comunistă. Cum a fost distrus de Ceaușescu celebrul brand

Autor: N.G.
Duminica, 06 Februarie 2022, ora 13:00
15032 citiri
Ce însemna PECO în perioada comunistă. Cum a fost distrus de Ceaușescu celebrul brand
Stație PECO în perioada anilor \'70

În perioada regimului comunist distribuția carburanților se realiza prin intermediul unei societăți de stat. Denumirea PECO a rămas în memoria colectivă, astfel încât și în prezent mulți șoferi mai în vârstă spun că merg la ”peco” atunci când vor să alimenteze mașina.

PECO era prescurtarea de la Produse Etilate cu Cifra Octanică, fiind folosită în perioada 1954 - 1990. A fost unul dintre brandurile comuniste de succes, alături de Dacia, Farmec, Gerovital, Carpați, etc.

Numărul stațiilor PECO era destul de redus, doar orașele importante având mai multe astfel de structuri de alimentare cu combustibil. În orașele mici exista o singură stație, sau chiar una la mai multe localități. Până la începutul anilor '80, stațiile PECO erau destul de bine alimentate. După ce Ceaușescu a decis să plătească datoria țării, benzina a fost raționalizată drastic, fiecare proprietar de mașină având o anumită cotă lunară, de 20 de litri.

În ultimii ani ai comunismului, nici această cotă nu putea fi respectată. Când erau alimentate stațiile cu carburant, se formau cozi uriașe ce se întindeau chiar și pe câțiva kilometri. Mulți dintre șoferi stăteau uneori o zi întreagă la coadă și nu reușeau să ajungă să își ia benzina la care aveau dreptul.

În plus, calitatea carburantului era una destul de slabă, mulți șoferi alegând să pună spirt sau metanol în rezervor pentru o ardere mai bună. Erau nevoiți să schimbe filtrul de carburant de vreo 4 ori pe an. Și uleiul vândut în stațiile PECO avea o calitate îndoielnică, motiv pentru care era nevoie ca schimbul să se facă la fiecare 5.000 de km.

Reclamă la PECO și la benzina premium

În primele două decade, stațiile PECO erau îngrijite, luminoase, cu reclame mari și colorate. PECO-urile din orașele mari aveau totemuri luminoase înalte, iar sigla cu roșu, galben și albastru, culorile drapelului, era prezentă pe fiecare pompă și la fiecare intrare în stație.

Coadă uriașă de Dacii pentru alimentare cu rația de benzină

Revistele și ziarele vremii aveau reclame colorate la PECO, cu femei și mașini frumoase. După 1980, reclamele luminoase din stații au dispărut, la fel ca și produsele specifice care se vindeau odată cu benzina și motorina.

Din cauza raţionalizării consumului de carburanţi era foarte greu pentru români să își planifice un concediu cu maşina. Deţinătorii de autoturisme erau nevoiţi să-şi ţină maşinile pe dreapta două-trei luni, astfel încât să adune din cotele care li se cuveneau benzina necesară pentru un drum mai lung.

Programul de economisire a combustibilului a debutat cu autoturismele întreprinderilor, prin decretul nr. 277 din anul 1979, privind unele măsuri pentru raţionalizarea consumului de carburanţi şi gospodărirea economicoasă a parcului de autovehicule, decret care prevedea că autovehiculele pe benzină cu consum specific neeconomicos se scot din circulaţie şi se trec în conservare.

Prin urmare, sarcinile de transport ce urmau a fi realizate cu autovehicule pe benzină trecute în conservare au fost preluate de autovehicule cu motoare Diesel şi celelalte autovehicule prin organizarea transportului în schimburi. Pentru folosirea autoturismului proprietate personală în interesul serviciului, primii adjuncţi ai miniştrilor, asimilaţii lor, adjuncţii miniştrilor şi secretarii de stat aveau dreptul la o cota de benzină de 50 litri pe lună, a cărei valoare se suporta de instituţie.

Pana in 1989, se estimează că erau în Romania circa 600 de benzinarii PECO. După Revoluție, PECO a devenit Petrom, iar activitatea de vânzare a carburanților în țara noastră a intrat într-o nouă eră.

Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#peco, #comunism, #carburanti, #distributie, #benzina , #comunism