Voi indignati-va, noi lucram (Opinii)

Luni, 01 August 2011, ora 12:17
3032 citiri
Voi indignati-va, noi lucram (Opinii)
Foto: Antena 3

Opozitia inca nu face fata ofensivei si diversiunilor PDL, care n-a iesit din campanie electorala nici la 3 ani dupa castigarea sufragiilor. Pare ca serviciile sale de consultanta si-au pierdut simtul victoriei, nevenindu-le a crede ca ce e prea mult strica la urne. Ca niciodata, lumea s-a saturat de politica, guvern, minciuni si de manipulari de tot soiul.

Din pacate, ofensiva fortoasa ocupa spatiul mediatic lasat gol de opozantii care nu stiu sa vina in prim-plan decat rareori si pentru perioade scurte. Parca nici n-ar dori-o din toata inima. Ratand momentele prielnice, reactiile lor intarziate pierd impactul emotional necesar. Neunitar, prost difuzat, mesajul USL prinde greu la public sau se pierde intre nimicuri frumos ambalate ale ratingului TV.

Ofensiva impotriva cui?

In schimb, ofensiva portocalie creste in amploare si se diversifica. Era usor de intuit ca motivele de indignare tin Opozitia in loc, ori o arunca pe piste false, ca sa joace dupa cum i se canta. Invitati cu marinimie in studiouri, lideri si jurnalisti se intrec in reactii virulente, dar punctele electorale se aduna cu greu. In plus, de atata indignare si artag, nu mai e ragaz pentru constructie, initiativa si crearea unor majoritati critice.

Intriga insa tocmai marsul imperturbabil al televiziunilor si al analistilor antisistem pe fagasele croite de Putere. Daca in urcusul pana la 51-55% in sondaje strategia asta incapatanata a USL a dat rezultate, mai departe nu e nevoie doar de vointa, ci si de expertiza si competente. Or vacanta parlamentara nu este fructificata deloc in teritoriu, programele si proiectele lansate in mai-iunie pierzandu-si actualitatea si sustinatorii.

Opozitie fara nerv

Dar impresia de ineficacitate si lipsa de nerv a Opozitiei e consecinta atacurilor concertate asupra unitatii la varf, a bombardamentului mediatic fara precedent. Nici bine nu se stinge un scandal, ca isi face loc altul si mai socant. Nimic nu este lasat deoparte, nici furt de arme, incaierari, arestari, tradari cu iz politic, nici intamplari inspaimantatoare de pe alte meridiane.

Li se adauga aducerea la lumina a unor stari conflictuale mai vechi ori mai noi: deveniti irelevanti, dupa acuze nesfarsite, mogulii Voiculescu-Felix-Grivco si Vintu-Posta-Sarea nu mai trezesc interes. Acum e randul lui Patriciu. Nu ne mai vinde hidrocarburile.

Se da mare scenarist: a tras sfori pentru crearea uniunii liberal-pesediste, dar si-a abandonat pe taraba politica proiectul abia schitat, tulbura apoi apele cu altul, iar intre timp libertarianul nostru devine monarhist. Ca tot s-a restaurat monarhia in Muntenegru.

Situatia e sub control

In plus, Puterea se straduieste sa lase impresia generala ca tine situatia sub control. De cand radioul si TVR i-au incaput pe mana, nu e zi sa nu iasa presedintele ori primul ministru, de nu, consilieri si subtili panglicari sa ne spuna cat de prosti sunt altii, sau cum vor muri ei de dragul nostru. De maine.

Lanseaza zvonuri, diversiuni, se agita cu idei malaiete, dar pe din dos clocesc scoaterea la mezat a USL: legea cu milionul de voturi adus de peste mari si tari de dl Baconschi, anuntarea unor cresteri salariale si inaugurarea economatelor pentru pensionari. Blat si mita. Pe de laturi, nu e zi sa nu cumpere niscaiva primari din Opozitie. Politica de piata.

Unde s-a ajuns

Cat de bine stapanesc situatia s-a vazut la Universitatea de vara, Tusnad. Declaratiile belicoase si antinationale ale lui Tokes Laszlo, aruncarea manusii de catre premierul maghiar Viktor Orban, jocul la doua capete al mai marilor nostri au pus intr-o alta lumina desfasurarea de forte autonomist-secesioniste.

Simbolic, ele graviteaza in jurul ferchesului Csibi Barna si a fudulelor detasamente secuiesti, cu acelasi panas de Tresnea, Ip, Sarmasu, Moisei... care marsaluiesc din nou in spatiul civic transilvan. Daca dl Tokes si extremistii sai se si inchipuie voievozi in Szekelyfold, pare ca statul roman mai supravietuieste datorita celor cateva condeie care au incercat sa-l apere.

Parlament in vacanta, CSAT - pe loc repaus, presedinte grijuliu doar cu sine, autoritati in concediu ori pitite dupa gard. Asa arata Romania in caz de... Doamne fereste? Cum sa nu te indignezi?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#USL PDL campanie electorala, #alegeri parlamentare 2012, #campanie electorala 2012 , #Emil Boc