Vice PDL, despre excluderi: Daca le miroase in PDL, sa mearga in alta parte Interviu

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 21:30
3122 citiri
Vice PDL, despre excluderi: Daca le miroase in PDL, sa mearga in alta parte Interviu
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PDL Alin Popoviciu vorbeste despre propunerile de excludere din PDL a mai multor democrat-liberali, printre care si Cristian Preda, despre care afirma ca ar fi vinovat pentru scaderea partidului cu 5 la suta in sondaje, prin declaratiile sale.

Liderul democrat-liberal sustine, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca exista deja presiuni din partea mai multor membri de partid pentru excluderea respectivilor propusi - Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu sau Sever Voinescu. Pe lista se afla si fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care insa si-a dat demisia marti seara, la putin timp dupa anuntul lui Popoviciu, care a precizat ca propunerile vor fi facute in cadrul sedintei de luni a BPN al PDL.

Vicepresedintele PDL a mai spus ca acestor membri ai partidului li s-au tolerat mai multe declaratii, referitoare la "mizeria" din PDL si ca, daca li se pare ca "miroase" in partid, sa mearga altundeva unde "miroase frumos".

Nu in ultimul rand, deputatul democrat-liberal a subliniat ca situatia din PDL nu se aseamana cu cea din PNL, unde de asemenea au avut loc excluderi ale unor membri marcanti, in ultimele zile, precizand ca democrat-liberalii care si-au criticat partidul au beneficiat de functii la putin timp dupa inscrierea in formatiune.

De ce propuneti excluderile din PDL ale unor membri ai partidului?

Pentru ca mi se pare ca si acest partid a ajuns la o limita, in care cred ca le-am dat atatea sanse si am fost atat de toleranti cu unii membri incat exista deja presiuni din partea membrilor de partid sa luam masuri.

Si propunerea asta n-am facut-o usor, pentru ca am avut discutii cu membri din tara care sunt chiar suparati, sunt oameni care muncesc in acest partid de ani de zile si care n-au primit de la acest partid ce au primit nici domnul Funeriu, nici domnul Cristi Preda, nici domnul Baconschi, nici Sever Voinescu.

Popoviciu: Propun luni excluderea lui Preda, Baconschi, Paleologu si Funeriu din PDL

Toti cei pe care i-am propus sa fie exclusi din partid sunt oameni care sunt noi in acest partid si oameni care atunci cand au venit deja au primit niste functii frumoase - ba sunt europarlamentari, ba parlamentari la primul sau al doilea mandat, ba fosti ministri.

Spuneti ca li s-a tolerat. Ce anume li s-a tolerat?

Uitati-va la declaratiile lor. Acest partid este bun doar atunci cand ii sustine sa ocupe o functie, dar in rest ei nu fac altceva decat sa critice acest partid. Daca ei nu mai pot sa stea cu mizeria din PDL, nu vad de ce nu pleaca atunci. Ca membru PDL, daca simti ca nu te mai regasesti in acest partid, de ce nu pleci de buna voie? Pentru ca acest partid are un statut, ca si orice alt partid.

In acest partid poti sa te exprimi liber si exista foruri statutare in care poti sa te exprimi, sa-ti spui parerea.

N-a spus nimeni ca trebuie sa ai aceleasi pareri cu cei care conduc partidul, dar vino si spune-ti punctele de vedere, vino si spune-le intr-un cadru organizat, intr-un cadru in care ni le spunem toti. Pentru ca nici eu nu sunt de acord intotdeauna cu colegii mei sau nici ei cu mine si fiecare avem pareri, dar nu cred ca ati auzit ca, daca nu ne convine ceva in partid sau daca parerile noastre nu sunt acceptate, sa ma duc si sa scriu pe bloguri si sa fac conferinte de presa si sa spun cat de rau e PDL.

Cristian Preda: Nu eu trebuie sa plec din PDL. Blaga incalca statutul (Video)

N-au venit niciodata in forurile astea ca sa-si spuna punctele de vedere, daca au puncte de vedere diferite. Domnul Preda a mai fost exclus o data, numai ca nu am dus-o pana la capat. El a fost exclus la propunerea Elenei Udrea, cand era domnul Boc presedinte si nu am dus la capat excluderea pentru ca domnul Preda a venit cu capul in pamant sa-si ceara scuze, spunand ca a gresit si ca nu-si doreste sa fie dat afara si o sa-si reevalueze pozitiile.

Pana la urma pierdeti un europarlamentar, un deputat (Theodor Paleologu - n.red.)...

Nu stiu daca pierdem, deocamdata eu fac o propunere. Eu cred ca, referitor la domnul Preda, sunt convins ca cel putin cinci procente acest partid le-a pierdut numai din declaratiile pe care le-a facut domnul Preda de-a lungul timpului, ca sa nu spun mai mult.

Domnul Funeriu deja si-a anuntat demisia la foarte putin timp dupa ce ati declarat ca veti propune excluderile din PDL.

Asta imi spune ca domnul Funeriu stie ca a gresit fata de acest partid si putea sa o faca inainte, nu trebuia sa i-o cer eu, daca era fair-play. Domnul Funeriu nu poate sa umble prin tara si sa incerce sa convinga membri ai PDL sa constituie nu stiu ce alt partid, nu cred.

(...) Incearca sa-i coopteze, prin fundatie (Miscarea Populara - n.red.), pe unii si pe altii sa faca nu stiu ce filiale ale unui partid. (...) Cred ca, din postura in care vor fi, liberi, si nu vor mai fi legati de PDL, vor putea sa faca ce vor ei. Vor putea sa critice in voie PDL, din afara... Noi suntem obisnuiti cu lucrul asta, nu e nimic nou.

Daniel Funeriu a demisionat din PDL - vezi scrisoarea trimisa lui Vasile Blaga (Video)

Cred ca PDL are multe alte lucruri de facut. Noi umblam foarte mult prin tara, reconstruim acest partid, am lansat strategia pe agricultura, strategia pentru oamenii de afaceri, strategia pe administratie locala. In aceasta perioada, fiecare membru al acestui partid ar trebui sa se ocupe de reconstructia partidului si nu sa raspundem la atacuri venite din interiorul partidului. Cred ca ne-am saturat de acest lucru.

Nu ar trebui, atunci, ca PDL sa se axeze mai mult pe reconstructie si mai putin pe excluderi, adica sa va impacati cu acesti membri?

(...) Cineva i-a deranjat cu ceva pe acesti oameni? Pentru ca in acest moment numai cine nu vrea nu participa la reconstructia partidului. Repet: numai cine nu vrea nu munceste in acest partid, cine are alte ganduri.

Uitati-va cam cate declaratii au fost facute anti-partid, anti-PDL, de catre acesti oameni. Nu e prima pe care o fac. Cred ca avem si noi o rabdare. S-a incercat sa se discute cu ei, oamenii au alte ganduri, adica nu poti sa faci parte din PDL si sa-l critici zi de zi si sa spui ca nu stiu unde te regasesti mai bine. Pai daca te regasesti mai bine in alta parte sau daca crezi in alt proiect, nu vad de ce mai ramai la acest partid.

Cristian Preda: PDL nu functioneaza. Conducerea incalca statutul

Acest partid e bun doar atunci cand te sustine si apoi nu mai e bun? Repet: acest partid a pierdut mai mult de cinci procente din cauza declaratiilor facute in timp de catre Cristian Preda. Si domnul Preda nu critica acest partid de cand este Vasile Blaga la conducere. Domnul Preda critica acest partid si cand era Boc si de cand e europarlamentar.

Si in PNL au fost excluderi in ultimele zile, din motive asemanatoare - declaratii la adresa membrilor partidului, aderare la alte doctrine...

Gresit, in niciun caz nu sunt asemanatoare.

Nimeni nu exclude pe acesti oameni pentru ca s-au exprimat sau pentru ca si-au depus adeziunea pentru Miscarea Populara sau pentru nu stiu ce fundatie. Dar cand spui ca ti-e scarba de ce se intampla in PDL, de mizeria din PDL, ca acest partid le miroase, cred ca noi le facem un bine acestor oameni.

Daca lor le miroase, stand in acest partid, nu vad de ce stau in mirosul asta. Pot sa mearga sa le miroasa mai frumos in alta parte. Nu trebuie sa stea neaparat in PDL si sa suporte mirosurile de aici, pot linistiti sa mearga in alta parte, unde poate ca miroase mai bine, nu stiu. N-am spus-o noi.

Diana Tusa, despre motivele excluderii sale si pe cine va sustine la Presedintie - Interviu

Chiliman si Diana Tusa, exclusi din PNL

Mai mult decat atat, domnul Antonescu a dat afara niste oameni vechi din PNL, niste oameni care au facut o fundatie - Initiativa Romania Liberala - in care si-au spus niste puncte de vedere, sunt niste oameni vechi in acel partid, care au muncit in acel partid. Noi discutam despre niste oameni destul de noi in acest partid, care au venit direct pe functii.

Presedintele PDL Vasile Blaga s-a exprimat in vreun referitor la aceste posibile excluderi?

Nu, si cred ca lucrurile vor fi transate luni, la Biroul Permanent National. Sper ca si colegii mei din BPN sa spuna fiecare punctul de vedere, nu stiu ce se va intampla. Eu vin cu un mesaj de la membri PDL si ma deranjeaza foarte mult pentru ca acesti oameni au candidat, in frunte cu doamna Monica Macovei, la conventia partidului. Iar scorul pe care l-au luat ar fi trebuit sa ii avertizeze ca au o problema in partid si cu membrii de partid, pentru ca a fost foarte mic.

Si din punctul asta de vedere, chiar o apreciez pe Monica Macovei, pentru ca n-am mai auzit de la conventie sa mai fi spus ceva rau legat de acest partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Alin Popoviciu excluderi PDL, #Cristian Preda exclus PDL, #Baconschi exclus PDL, #Funeriu exclus PDL, #excluderi PDL , #stiri PDL