Urmatoarea rupere a PDL (Opinii)

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 16:24
5968 citiri
Urmatoarea rupere a PDL (Opinii)

PDL, care abia isi mai revenise putin in sondaje, a inceput sa piarda viteza politica din nou, pe masura ce devine clar ca o mare parte a membrilor sai se orienteaza spre Partidul Miscarea Populara.

Era clar de la inceput, dupa ce au plecat Elena Udrea si o suma de parlamentari, insa acum se pot vedea si dimensiunile pagubei pe care ar putea sa o primeasca PDL.

Deja primari foarte importanti, poate cei mai importanti, precum Gheorghe Falca de la Arad si Gheorghe Stefan de la Neamt, au spus ca simpatizeaza si vor sustine Partidul Miscarea Populara.

Mai "dureros" pentru Vasile Blaga e ca si cel mai "greu" lider din PDL, Emil Boc, e gata sa mearga in directia aceea, mai ales ca el a fost mereu in "echipa Basescu". Intalnirea lor de vineri seara de la Cluj n-ar trebui sa ne mire, ci sa ne pregateasca. A fost o intalnire politica, nu una "intre prieteni".

Acestia sunt doar cativa dintre cei care au spus-o pe fata ca sunt "PMP-isti". Nu-i luam in calcul pe "orientati", parlamentari, primari si consilieri mai putin cunoscuti care vor sari in "barca" PMP de indata ce li se va parea ca partidul e suficient de puternic.

La asta trebuie sa adaugam si o suma de primari care sunt deja in PMP doar cu numele. Sa ne gandim doar la zecile de primari care sunt legati puternic de cei care au plecat deja din PDL.

Sa nu ne inchipuim ca Elena Udrea nu poate aduce macar cativa dintre cei carora le-a oferit fonduri generoase cat timp era ministru al Dezvoltarii. Altii ar inclina spre PMP din nevoia unui lider puternic, capabil sa aduca victorii, ceea ce Vasile Blaga nu e.

Partidul acela are un lider foarte puternic, capabil sa obtina victorii importante, iar el nu se numeste Eugen Tomac, nici macar Elena Udrea. Se numeste Traian Basescu, acesta e adevaratul lider al PMP.

De fapt, multi lideri PDL mai mari sau mai mici din teritoriu au inceput deja sa-si "aranjeze" o iesire spre Miscarea Populara, de multe ori chiar sustinand ca lideri in PMP sau Fundatia Miscarea Populara oameni de-ai lor.

Momentul definitoriu, cel in care vom vedea cat de rupt este PDL si cat de mare este bucata care se duce spre PMP, e cel de la alegerile europarlamentare. Atunci e previzibil ca unii edili vor face campanie si vor aduce voturi pentru Miscarea Populara, nu pentru partidul din care fac parte, PDL.

Vasile Blaga, liderul democrat-liberalilor, desi probabil isi da seama, nu e cu totul "pierdut" in ecuatia asta politica. El are ceva ce PMP s-ar putea sa nu aiba - capacitatea de negociere cu PNL. Daca se rupe USL, Blaga va capata din nou "culoare in obraji".

Probabil in sensul asta ar trebui sa vedem declaratia altfel total neinspirata a Elenei Udrea, conform careia PMP il va sustine pe Antonescu in turul al doilea al prezidentiabilelor - arata "armatei" de primari si consilieri din PDL ca si "oamenii lui Basescu" au o cale de negociere cu PNL, deci si ei ii pot ajuta sa ajunga la "cascavalul" puterii.

Pana a ajunge la momentul acela, PMP duce o "lupta de uzura" cu Vasile Blaga. Miscarile par sa arate ca prima etapa e un scor la europarlamentare cat mai bun pentru noul partid, apoi fortarea unei aliante cu perspective de fuziune.

Daca ruptura din PDL se va dovedi suficient de mare incat sa riste sa ramana cu o urma de partid, Vasile Blaga nu va avea incotro si va fi fortat sa accepte. Reversul medaliei e ca, daca nu se intampla asta, e posibil ca PMP sa ramana izolat pe scena politica.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#PDL plecari primari, #PDL rupere lideri , #demisii