Simptomul Diacomatu al bolii PNL-PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 18:44
4716 citiri
Simptomul Diacomatu al bolii PNL-PDL (Opinii)

Dupa ce cred ca a pierdut destul de consistent din zona intelectualilor dezamagiti, PMP imi pare sa inregistreze pierderi importante si in zona baronilor finantatori.

Pentru ca, teoretic, plecarea lui Sergiu Diacomatu, artizanul scorului remarcabil obtinut de PMP in sectorul 1 din Capitala si unul dintre finantatorii partidului, ar trebui sa fie o pierdere, daca nu cumva este un castig pervers.

Raspunsul corect este in oglinda cu raspunsul la o alta intrebare - PNL, unde dl Diacomatu, defector din PMP, a fost primit cu bratele deschise si cu functie, a castigat un bun organizator si un sponsor sau s-a ales cu un cal troian menit sa genereze tensiuni majore in noua constructie?

Fuziunea PNL - PDL era foarte avansata in Sectorul 1. Se ajunsese in faza la care fostul presedinte interimar al organizatiei PNL, Razvan Mironescu, si cel al organizatiei PDL, Andrei Chiliman, sa isi stabileasca cei 5 oameni care sa o puna efectiv in practica.

Si chiar atunci cand dl Mironescu se pregatea sa faca acest lucru, de la centru a venit consemnul de blocare.

De ce s-a intamplat asa avea sa se vada in curand, cand dl Mironescu a fost inlocuit cu proaspata achizitie de la PMP, Sergiu Diacomatu.

Pentru PDL lovitura mi se pare dubla. Nu numai ca Andrei Chiliman se trezeste in barca cu un vechi inamic politic, pentru care inteleg pe surse ca nici nu are vreun respect deosebit. Dar democrat-liberalii sunt pusi in situatia sa digere un fost membru care i-a tradat, ducandu-se dupa Elena Udrea si acum se intoarce pe o usa laterala.

Intr-un fel, situatia de la Sectorul 1 este chiar amuzanta: Andrei Chiliman revine alaturi de liberali folosind usa PDL, iar Diacomatu se intoarce alaturi de PDL, folosind usa PNL. Diferenta este ca Andrei Chiliman a fost exclus de Crin Antonescu din motive foarte personale, in vreme ce Sergiu Diacomatu a tradat PDL in care a inceput sa traga din toate puterile.

Amuzanta sau nu, exact aceasta pare explicatia miscarii liberalilor. "La Congres presedintele Iohannis a facut apel la toti cei care simt liberal sa vina in PNL si iata asemenea lucruri se intampla. Colegii de la PDL i-au primit pe cei din Echipa Chiliman si partidul domnului Mihai Razvan Ungureanu", a explicat Alexandru Atanasiu.

Sigur ca miscarea aceasta, cu aer de polita, este posibil sa fi enervat tabara PDL, la cel mai inalt nivel. Si chiar daca momentul va fi acum depasit, este posibil ca pe viitor el sa se dovedeasca foarte periculos, mai ales in ipoteza ca PMP, in loc sa piarda un baron, a castigat un cal troian in tabara adversa.

La prima vedere, plecarea lui Sergiu Diacomatu este un simptom al destructurarii PMP, partid complet izolat pe dreapta. Dar daca dl Diacomatu a fost trimis cu misiune in noul partid pentru a provoca acolo tot raul pe care il poate face si pentru a crea toate tensiunile pe care le poate provoca?

Pana la urma, mie mi s-a parut ca pentru PMP principalul inamic nu mai este demult PSD, singurul partid care, dupa cum zicea chiar Elena Udrea, nu l-a izolat inca, ci noul partid de dreapta in care nu numai ca nu a fost invitat, dar in care accesul ii este interzis.

Si daca nu poate intra in bloc pentru a unifica prin divizare si dihonie, atunci poate ca vrea sa intre om cu om, cal troian cu cal troian.

Viitorul va dovedi care dintre cele doua variante este valabila. In orice caz, instalarea intempestiva la conducerea unui organizatii importante a unui politican care a tradat PDL mi se pare ca face parte din miscarile foarte neinspirate ale lui Klaus Iohannis care crede, am impresia, ca are o pozitie cu mult mai solida decat este in realitate si pozitia domniei sale si a PNL.

Eu pot intelege ca, fiind confruntat cu plecari masive, dl Iohannis vrea sa isi puna la butoniera si o venire. Totul e ca venirea aceasta sa nu faca mai mult rau decat toate celelalte plecari la un loc.

Pentru ca in 26 iulie congresele vor consfinti doar decizia politica de fuziune. Termenul de realizare efectiva a acesteia e 1 ianuarie 2017 si pana atunci toti diacomatii si toate politele platite prin ei pot sa faca tandari aceasta constructie de o mie de ori. Spre linistea PSD si a lui Victor Ponta, cumva?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#fuziune PNL PDL, #Serban Diacomatu PMP , #PNL
Comentarii