Presa de azi: Cum s-a prabusit PD-L la 12%

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 08:36
3789 citiri
Presa de azi: Cum s-a prabusit PD-L la 12%
Foto: Arhiva

Principalele subiecte din presa de vineri se concentreaza pe scaderea in sondaje a presedintelui Traian Basescu si a PD-L, pe presupusa viitoare candidatura a Elenei Udrea la Primaria Capitalei, dar se vorbeste si despre viitorul partid al Poporului care va fi intemeiat de Dan Diaconescu.

Gandul scrie ca majoritatea romanilor l-ar demite pe Basescu, iar Jurnalul National dezvaluie ca in acest context incordat cine comenteaza este exclus din PD-L!

Romania Libera explica de ce democrat liberali au ajuns la 12%, iar Puterea face un calcul al parlamentarilor care vor mai ramane la viitoarele alegeri parlamentare.

In acelasi timp, Evenimentul Zilei anunta ca Elena Udrea nu exclude o candidatura la Primaria Capitalei, iar Adevarul scrie ca Dan Diaconescu a depus la OSIM dosarul pentru inregistrarea marcii si sigeli Partidului Popular.

Gandul: Majoritatea romanilor l-ar demite pe Basescu, pedelistii au dat cu capul de pragul de jos

La sapte luni de la castigarea unui nou mandat in fruntea statului, Traian Basescu a pierdut sprijinul majoritatii celor care l-au votat. Doar 19% din electorat mai crede ca Basescu este cel mai potrivit presedinte, avand in vedere actuala situatie a tarii, iar in cazul in care ar fi chemati la urne pentru un referendum, 65% dintre romani ar vota pentru demiterea presedintelui si doar 17% s-ar pronunta pentru ramanerea sa la Cotrocen, scrie Gandul in editia de vineri.

Dupa ce au aflat aceste rezultate unii membri PD-L au devenit nemultumiti. "Raspunsul e la Emil Boc", indica solutia eurodeputatul PD-L, Cristian Preda, precizand pentru Gandul ca singura sansa de revenire din picaj a democrat-liberalilor este demiterea guvernului:

"Este traducerea declaratiei pe care premierul a facut-o zicand ca nu si-a luat concediu. Lumea asteapta decizii si viziune, iar Boc raspunde: "Nu mi-am luat concediu"? Asta denota dispret. Boc este ezitant si neconvingator. Si el, si alti ministri din jurul sau. Daca nu se schimba guvernul si Traian Basescu si PD-L vor fi tot mai slabiti. 12% pentru PD-L inseamna ca partidul nu mai e creditat nici macar de pedelisti. Trebuie facuta o analiza foarte serioasa pentru schimbarea guvernului, de la premier la ministri. O remaniere ar fi doar o cosmetizare inutila".

Guvernul Boc este responsabil de imaginea PD-L si in viziunea presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care transmite insa un mesaj ceva mai nuantat. "E logic sa existe o fluctuatie atat timp cat este perioada de criza. Era de asteptat ca lucrurile sa stea asa in conditiile in care presedintele si-a asumat o parte din masurile anticriza. Totul depinde acum de rezultatele masurilor pe care le ia guvernul", a declarat Anastase.

Puterea: Raspunsul poporului pentru PD-L: minus 75% la parlamentari

Pe marginea acelorasi rezultate cei de la Puterea au facut in editia de vineri un scurt calcul electoral.

Daca s-ar reduce numarul de parlamentari la 300 la viitoarele alegeri, PDL ar mai ramane doar cu 36 de senatori si deputati din cei 178 cati sunt acum. Datele ultimului sondaj de opinie arata prabusirea PDL pana la 12% din intentia de vot. Ziarul "Puterea" a facut un calcul care arata ca dupa viitoarele alegeri trei sferturi dintre parlamentarii PD-L vor trebui sa isi caute un alt job.

Daca s-ar aplica acum reducerea numarului de parlamentari la 300, asa cum isi doresc PD-L si presedintele Basescu, din cei 178 de parlamentari PD-L, cat sunt in acest moment, ar ramane la viitoarele alegeri doar 36. Mai mult, in cazul in care senatorii si deputatii PD-L vor sustine in continuare ideea presedintelui de reducere a numarului de parlamentari ar insemna ca circa 75% dintre ei sa-si gaseasca alte locuri de munca.

Romania Libera: Cum s-a prabusit PD-L la 12%

In editia de vineri Romania Libera scrie despre cauzele care au determinat caderea PD-L la 12%.

Creditat cu circa 35% din increderea publicului si pe fondul victoriei lui Traian Basescu la prezidentiale (50,33% din voturi fata de 49,66% Mircea Geoana), PD-L incepuse anul 2010 in forta. Nevoia unei majoritati parlamentare mai solide decat cea oferita de alianta cu UDMR si celelalte minoritati a aratat un PD-L in plina expansiune.

In numai cateva luni, democrat-liberalii au reusit sa smulga partidelor de opozitie PSD si PNL si sa ataseze coalitiei de guvernare mai mult de 30 de parlamentari (24, acum in UNPR).

Ascensiunea politica a PD-L nu a fost insa de durata. In februarie, o delegatie a FMI recomanda inghetarea salariilor bugetarilor, eliminarea pensiilor de boala acordate incorect, reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile etc., fara sa gaseasca ecou in birourile ministrilor de la Bucuresti.

Politizarea excesiva a administratiei, aplicarea deficitara a Legii salarizarii unice si mai ales anuntul presedintelui Traian Basescu de la 6 mai privind taierea salariilor cu 25% si taierea pensiilor cu 15% au afectat profund credibilitatea PD-L, mai ales ca perceptia generala a fost ca lipsa reformelor a dus la necesitatea unor masuri atat de dure.

Scaderea in trepte a PD-L este perfect logica, in opinia lui Adrian Moraru, coordonatorul cercetarii IPP.

"Taierile lui Boc, masurile nepopulare nu se deconteaza a doua zi dupa ce au fost anuntate. Exista niste limitari si niste markere ale cercetarii. Pe de alta parte, in Romania foarte putini oameni au constientizat criza, cei mai multi convingandu-se ca ea exista numai dupa ce au fost atinsi de efectele ei. Ca atare, este oarecum normal ca abia acum PD-L sa scada dramatic in sondaje, iar eu cred ca o sa mai tot scada", ne-a declarat Moraru.

Despre cresterea spectaculoasa a PSD si PNL, directorul IPP spune ca nu este reala, ci doar "conjuncturala". "Ei au crescut pe fondul scaderii PD-L, nu pentru ca au convins. Oricum, un sondaj nu trebuie luat ca un verdict final. Pana la alegeri se poate intampla orice", adauga Moraru.

Jurnalul National: Cine comenteaza este exclus din PD-L!

Pe fondul acestor probleme de popularitate se pare ca cine comenteaza este exclus din PD-L, asa dezvaluie Jurnalul National in editia de vineri.

PD-L a trecut la executarea membrilor care comenteaza public deciziile si dispozitiile Guvernului Boc. Prof. univ. dr. Corneliu Bucur, fostul director al Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu, a fost exclus din partid pentru ca, in calitate de consilier judetean, a comentat deciziile Guvernului Boc.

Liderul PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, a declarat ca principalul capat de acuzare adus lui Corneliu Bucur a fost acela ca "se opune masurilor decise de Guvern cu privire la restructurarile personalului bugetar", chiar daca Bucur a comentat exclusiv maniera in care la nivelul judetului Sibiu se doreste facuta restructurarea aparatului administrativ.

Corneliu Bucur a prostestat miercuri, in cadrul plenului Consiliului Judetean Sibiu, in fata deciziilor de restructurare si desfiintare a institutiilor de cultura din judetul Sibiu, ca efect al dispozitiilor Guvernului Boc de a reduce cheltuielile bugetare. Corneliu Bucur a criticat decizia presedintelui CJ Sibiu, Martin Bottesch, care a dispus trimiterea in somaj a peste 160 de persoane din aparatul administrativ angajat exclusiv in institutiile de cultura din judet si a numai trei persoane din aparatul administrativ al Consiliului Judetean.

Evenimentul Zilei: Elena Udrea nu exclude candidatura la Primarie

Desi mai sunt doi ani de zile pana la alegeri, tot mai multi politicieni isi anunta deja intentiile viitoare. Evenimentul Zilei titreaza in editia de vineri ca Elena Udrea nu exclude candidatura la Primaria Capitalei.

Intrata intr-o campanie intensa de castigare de adepti in Bucuresti, imediat dupa instalarea ca lider interimar al filialei PD-L din Capitala, Elena Udrea a admis ieri, pentru EVZ, ca nu exclude o candidatura la Primaria Generala, in 2012.

Concret, ministrul dezvoltarii considera ca "nu este neaparat nevoie" ca liderul de filiala sa fie automat candidat la Primaria Generala, dar ca, in acelasi timp, acesta are "obligatia sa-si duca echipa la castig".

"Obligatia unui presedinte de organizatie este sa-si duca echipa la castig, propunand cel mai bun candidat pentru fotoliul de primar. Nu este neaparat nevoie ca presedintele organizatiei sa fie si cel mai bun candidat la aceasta functie. Pentru desemnarea candidatului la Primaria Capitalei, propun si sustin o competitie interna in care sa se inscrie toti doritorii", a explicat ministrul fara a exclude, practic, varianta propriei candidaturi.

Adevarul: Dan Diaconescu a depus la OSIM dosarul pentru inregistrarea marcii si sigeli Partidului Popular

Si nu doar Elena Udrea e pregatita deja, ci si patronul OTV, Dan Diaconescu. Adevarul dezvaluie in editia de vineri ca avocatii patronului de la OTV au depus joi la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), dosarul pentru inregistrarea marcii partidului pe care Diaconescu vrea sa il infiinteze, intiutulat "Partidul Popular, si a siglei acestuia.

Sursa citara sustine ca sigla partidului reprezinta doua litere "P" suprapuse, reprezentand numele partidului - Partidul Popular - pe un fundal de trei nuante de violet. Procedura de inregistrare a marcii va dura aproximativ trei luni.

Pe data de 25 iunie, dupa ce a fost eliberat, Diaconescu a anuntat ca va intra in politica si ca va infiinta un partid din cauza ca arestarea sa ar fi fost decisa politic.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Emil Boc Traian Basescu, #Elena Udrea candidatura primarie, #Dan Diaconescu Partidul Poporului , #Traian Basescu