Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Petru Filip, despre regionalizare, descentralizare si marile lor probleme - Interviu (II)

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 07:54
3335 citiri
Petru Filip, despre regionalizare, descentralizare si marile lor probleme - Interviu (II)

Vicepresedintele Senatului, Petru Filip de la PDL, a vorbit, in partea a doua a interviului acordat Ziare.com, despre cum ar trebui facut procesul de regionalizare si descentralizare a Romaniei.

In opinia lui Filip, procesul de regionalizare ar fi trebuit facut "ieri", pentru ca mereu apar probleme care impiedica acest proces.

El s-a aratat si un sustinator al descentralizarii, dar sa nu fie facuta cum a fost facuta pana acum, ci in mod strategic, odata cu regiunile, pentru a nu trebui sa fie facute schimbari.

"Descentralizarea unor servicii, care la ora actuala sunt in raspunderea ministerelor, ar trebui facuta in acelasi timp cu procesul de aparitie a regiunilor pentru a nu exista un decalaj si doua stari tensionale, care oricum apar in timpi diferiti", a spus Filip.

Intrebat cine ar trebui sa conduca regiunile, el a avut din nou o pozitie contrara celor exprimate de liderii partidului sau, spunand ca nu ar trebui facute alegeri pentru consilierii regionali, ci aceia ar trebui sa fie consilierii din judete, care vor fi pastrate.

Citeste a doua parte a interviului acordat Ziare.com de vicepresedintele Senatului, Petru Filip:

Cand incepe procesul de descentralizare, despre care se spunea ca e premergator regionalizarii?

Descentralizarea a inceput in Romania odata cu legile de la nivelul anului 1998: legea finantelor publice locale, legea patrimoniului, care au fost facute cu consultanta americana si guvernul Romaniei de la acea vreme. Intamplarea a facut ca la acea vreme eu eram consultantul firmei americane care a lucrat pe aceste proiecte de legi, deci stiu foarte bine inceputurile acestei descentralizari.

A fost un pas extraordinar de bun facut la nivelul sfarsitului anilor '90 si dupa 2000, dar descentralizarea s-a facut, din pacate, nu cu o abordare strategica. Pasii au fost mai degraba facuti de situatii punctuale la nivel national.

Se mai face reorganizarea? Filip, PDL: Regiunea nu poate exista fara judete - Interviu Ziare.com (I)

Va dau un exemplu: In 2002 ministrul Administratiei Publice era Octav Cozmanca. Ne-a chemat si ne-a spus sa luam CET-urile, in conditiile in care acestea erau cu o baza tehnica proasta, cu pierderi, randamentul era fara niciun fel de eficienta, dar fara niciun fel de investitie. Lucrurile au evoluat prost. Suntem in 2011, la aproape 10 ani de la acest proces de descentralizare in zona termica si care e rezultatul? Hai sa ajutam administratiile locale sa modernizeze CET-urile, nu au bani pentru garantii, dar hai sa facem un proiect la nivel national ca sa putem sa ii ajutam sa se modernizeze, iar oamenii sa nu ajunga, dupa desfiintarea subventiilor, sa plateasca aproape la preturile de cost.

Subventiile s-au eliminat, iar partea proasta ca toata aceasta problema e in curtea administratiilor locale, desi in 2002 din punct de vedere legal ele puteau refuza preluarea. Insa au acceptat in urma unor presiuni de alt gen, inclusiv politice sau discutii de genul: nu o sa mai aveti caldura. Multe dintre raspunderi au trecut in zona administratiei locale fara surse de venituri. Acum s-au transferat spitalele, foarte bine, unele functioneaza mai bine altele mai prost.

In momentul in care te gandesti sa descentralizezi si alte servicii incercand de la nivel national, sa le fortezi si sa le transferi la orasele unde te gandesti tu ca va fi capitala viitoare regiuni creezi o stare de tensiune la nivelul oamenilor, pe care o poti gestiona bine sau mai putin bine.

Problema este, din punctul meu de vedere, ca aceasta descentralizare a unor servicii, care la ora actuala sunt in raspunderea ministerelor, ar trebui facuta in acelasi timp cu procesul de aparitie a regiunilor pentru a nu exista un decalaj si doua stari tensionale, care oricum apar in timpi diferiti. Daca tot faci o chestiune gandita pe termen lung si pe o anumita logica fa-o o singura data.

Spui: asta este regiunea, asta este raspunderea la nivelul judetului respectiv sau la nivelul regiunii si atunci rezolvi problema. In momentul in care faci in doua etape nu poti sa ai foarte mare succes, pentru ca va veni regionalizarea si vei crea alta stare tensionata in conditiile in care nu stii in care va arata regiunea. Cred ca lucrurile trebuiesc conexate.

Cum va fi desemnata conducerea regiunilor - vot direct sau vor fi nominalizati pe sistemul actual al prefectilor? Ce atributii va avea si cum va fi numita?

Regiunea va trebuie sa fie o structura politica condusa de catre un consiliu regional. Aici revin la modelul francez unde abordeaza problema consiliilor regionale prin schimbarea vechii legi, care a avut loc la sfarsitul lui 2010, astfel ca alegerea consiliilor departamentale, cum ar fi la noi judetele, se face direct pe liste, cum este si la noi - consilierii judeteni, iar structura consilului regional se face prin translatarea consilierilor departamentali, asa cum ei au fost alesi la nivelul departamentelor si cu structura politica corespunzatoare, aceiasi consilieri la nivelul consilului regional.

Adica la nivelul regiunii nu se mai fac alegeri politice, ci consilierii judetenii devin automat consilieri regionali. Daca un judet are undeva la 31 de consilieri inmultesti cu 6 judete, cum ar trebui sa fie o regiune la dezvoltarea actuala, pot fi undeva la 180 de consilieri regionali.

Deci nu mai trebuie sa complici sistemul electoral cu alti consilieri si alt sistem de alegere, cand ei isi pot alege structura de conducere reprezentativa la nivelul regiunii, deci nu ar fi un alt sistem de alegere.

Franta a avut pana anul trecut, cand a aparut aceasta schimbare, a avut alegeri la nivelul regiunilor, dar din cauza ca si la ei s-au complicat lucrurile nu au mai facut alegeri la nivelul regiunilor, ci alesii la nivelul departamentelor devin alesi la nivelul regiunilor. Si dupa aia isi aleg structura: presedintele regiunii, cu structura similara de la nivelul judetelor.

Daca definim o structura politica, la nivelul regiunii trebuie sa fie o structura politica de tip parlament regional, care deja are niste atributii de dezvoltarea regiunilor.

In Franta li s-a dat dreptul regiunilor sa stabileasca politica fiscala sau un anumit tip de stimulare a investitorilor, care vin intr-o anumita regiune in functie de interesul care exista la nivelul regiunii respective. Anumite lucruri care erau de competenta nationala s-au transferat la nivelul regiunii. Pe urma regiunile au raspundere vizavi de invatamantul universitar. Deci in ce zone, in functie de traditie, de calitatea cadrelor didactice, a invatamantului faci centre puternice de invatamant in regiune respectiva, care sa fie sustinute pentru ca este o legatura directa intre atractivitatea regiunii din punct de vedere al dezvoltarii economice si calitatea invatamantului universitar.

Palierele acestea de raspundere a dezvoltarii in plan teritorial mult mai larg vor apartine regiunilor. Departamentele probabil ca vor trebui sa transfere o parte din raspunderile privind dezvoltarea in plan teritorial pe anumite zone si pentru anumite servicii din planul acesta mai mic pe care il reprezinta judetele actuale catre regiuni. Adica sa incepi sa vezi padurea mult mai larga, decat sa vezi fiecare copacel in parte si sa spui: asta e copacelul meu eu ma tin de el pentru ca trebuie sa creasca. Nu o sa creasca daca padurea toata este uscata.

Care este numarul maxim si minim al judetelor care urmeaza sa fie incluse intr-o regiune?

Mi-e greu sa spun, dar parerea mea este ca actuala structura a ADR-urilor (Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru n.red.) ar putea sa fie preluata pentru crearea regiunilor, pentru ca toate acele orgolii si eforturi la nivel local care s-ar degaja dintr-o abordare de tip traditie ar disparea si ne-am focaliza pe lucruri chiar practice.

Deci cred ca aceste opt regiuni ar putea sa fie elementul de inceput in organizare, ca teritoriu si populatie din teritoriul respectiv, fara sa mai revenim la acea propunere legislativa care exista undeva in Parlament si care a trecut tacit de Senat, cea cu 16 regiuni si care aproape reproducea structura administrativa Romaniei din 1968.

Nu cred ca mai suntem in '68, ci suntem in 2011, iar perspectiva dezvoltarii in plan regional a Romaniei in context european este diferita.

Care credeti ca este cel mai bun moment in care puteti trece regionalizarea prin Parlament, sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor? E prea tarziu in vara sau toamna viitoare?

Ieri. Deci trebuia inceput ieri, pentru ca procesul va fi de lunga durata si cu cat se amana mai mult, cu atat vom depasi acele limite care intotdeuna ne opresc in luarea unei decizii imediate pentru ca mereu urgentul omoara perspectiva. Asta este un principiu de management: urgentul, eu trebuie sa vad ce fac maine, dar hai sa vad ce fac si anul viitor.

Cu alte cuvinte daca nu le fac temeinic si gandind pe o perioada lunga totdeauna daca nu o fac si duc demararea unui astfel de proces in vecinatatea unui eveniment politic, automat evenimentul politic influenteaza actul administrativ important pe care vreau sa il fac pe o perioada lunga de timp.

Daca eu il fac astazi sau vreau sa il demarez anul viitor, in ianuarie, si ma gandesc ca eu sa termin procesul de regionalizare, pe o perioada lunga de timp, si sa-mi influenteze si alegerile din iunie, cele locale, sau daca vor fi o data facute in noiembrie, cred ca dau lucrurile peste cap.

Daca e de inceput, ar trebui inceput astazi ca sa nu spun ieri. Inceput si vazut ce anume se poate construi luand exemplele tarilor pe care vrem sa le luam ca modele si, sigur, sa gasim oameni care se pricep la chestiunea asta, fie ca sunt din tara, fie ca sunt de afara, sa faca un draft de proiect si sa vada ce problematica ridica regionalizarea, sa fie discutate de oameni care vor sa se implice intr-un astfel de proiect si dupa ce exista o anumita forma la nivelul expertilor factorii politici decid in ce directie se merge.

Dar deocamdata suntem in faza in care acest proiect tehnic trebuie sa fie elaborat ca sa avem de unde sa pornim. Trebuie inceput ca sa putem sa construim, sa cladim pe ceva pe care il facem intr-un anumit moment.

Deocamdata cel putin eu nu cunosc un astfel de proiect care sa defineasca regiunea, nu din punct de vedere al gestiunii fondurilor europene, ci din punctul de vedere al descentralizarii ca nivel nou de putere administrativa, de nivel administrativ in Romania.

Sunt lucrurile complet diferite. Daca discutam numai despre gestionarea fondurilor europene intr-o structura teritoriala mai mare decat judetul, atunci lucrurile sunt relativ simple: e o structura de coordonare, poate perfectionata de cum sunt astazi ADR-urile si care functioneaza cum functioneaza. Dar daca discutam despre regiune ca nivel administrativ este cu totul si cu totul alta discutie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vicepresedinte Senat Petru Filip, #regionalizare Romania sistem conducere, #consilieri regionali conducere , #stiri PDL