PDL, tragedia optimista (Opinii)

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 23:59
2783 citiri
PDL, tragedia optimista (Opinii)

Ceea ce se intampla in ultimele zile in PDL seamana cu o adevarata degringolada. Nu trece aproape nicio zi sa nu se auda despre noi si noi dezertari ale unor deputati si senatori catre partidele din Opozitie, cu deosebire catre PNL.

Deja majoritatea din Senat a devenit o amintire, iar cea din Camera tinde sa devina, fapt care pune sub semnul intrebarii posibilitatea mentinerii in functie a actualului Executiv, asa cum preconizau probabil strategii principalului partid de guvernamant.

S-ar zice ca trendul devine tot mai apasat si mai manifest anti-PDL si nimic nu mai poate face ca el sa se inverseze sau macar sa stagneze. In fluxurile obscure care directioneaza simpatiile sau antipatiile populare pare sa existe un fel de principiu al reactiei in lant care face ca tendintele sa se accelereze ireversibil pe masura trecerii timpului si a anticiparii rezultatului dorit.

Totul incepe sa stea sub semnul unei frenezii care are mai putin de-a face cu logica, cat cu afectele subliminale ale maselor. Se intampla astfel ca aceia care pareau odinioara cele mai rebarbative entitati sa para acum solutii providentiale si fara alternativa. Sa ne amintim cat de iubiti, apoi cat de detestati au fost pe rand FSN, CDR, PD, stanga, apoi dreapta politica, cu variantele lor intrupate in diferitele formule pe care istoria recenta a politicii le-a cunoscut.

In politica precum si in iubirea sau ura maselor sunt posibile, ba chiar simptomatice, reveniri in timp si schimbari de macaz uluitoare, chestiuni care se acompaniaza cu o ecranare la fel de manifesta a memoriei colective. Ideologia si programele nu reprezinta mai nimic in raport cu simpatiile sau antipatiile si cu asteptarea infrigurata a unei schimbari care, de regula, nu se prea produce decat sub aspect formal.

Astfel, soarta PDL in actualul ciclu electoral pare pecetluita, iar partidul politic care nu foarte demult dadea tonul preferintelor romanilor nu mai are decat sansa si ea ipotetica, de a diminua efectele dezastrului pana la un nivel care sa faca posibila mentinerea sa ulterioara in divizia majora a politicii autohtone. E greu de crezut ca poate aspira acum la mai mult de-atat.

S-a vorbit de varianta MRU, adica de ideea constituirii unei noi formule politice sub directia actualului prim-ministru. Care sa incerce sa adune sub drapel partea mai educata si mai elevata a potentialului electorat al dreptei, care nu se regasea in oferta existenta. Si care intr-un fel de coniventa cu PDL si cu cine s-ar mai fi gasit sa realizeze o contrapondere eficienta la adresa USL. Deocamdata optiunea este incerta si MRU "beneficiaza" si el din plin de imaginea defavorabila construita in jurul actualei guvernari.

O ultima solutie pe care PDL ar putea sa mizeze, cel mai devreme acum si cel mai tarziu dupa locale ar fi sa cedeze intr-un fel sau altul puterea oponentilor sai. Dar, direct lor si nu consimtind la vreo formula de guvern de tranzitie sau guvern de tehnocrati, care sa administreze tara pana la alegerile legislative. O solutie aparent sinucigasa, dar care ar avea menirea sa releve adevaratul potential al celor care se erijeaza astazi in titulari ai intelepciunii politice si ai solutiilor miraculoase ce vor scoate tara din impas si vor aduce pe plaiurile mioritice toata seva pamantului.

Poate, mai stii, ca ei vor fi fiind chiar niscaiva performeri. Cu atat mai bine pentru patrie si pentru fiii ei! Si astfel, in ciclul urmator, PDL sau ce va mai fi ramas din el, va avea sansa de a primi o tara la cheie, numai buna de a fi guvernata.

Dar daca nu se vor descurca in noianul de promisiuni si asteptari incluse, ceea ce se poate lejer anticipa, macar si PDL va putea sa arate cu degetul si sa argumenteze ca, iata, nici acestia nu sunt mai buni si ca numai gura e de ei. Iar ca o consecinta imediata scorul sau electoral imediat se va imbunatati si PDL va dobandi statutul de reprezentant puternic si semnificativ al viitoarei Opozitii.

Iar peste vreo patru ani vom avea privilegiul sa vedem cohortele de migratori de astazi facand calea inversa celei de astazi pe temeiul extrem de principial ca nu se regasesc in formatiunile la putere din acel moment.

Renuntarea de acum poate fi pentru PDL o chezasie a unui viitor mai promitator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#demisii PDL, #dezertari PDL USL, #PDL demisii USL , #demisii