PDL nu are ochelarii care trebuie (Opinii)

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 21:50
2247 citiri
PDL nu are ochelarii care trebuie (Opinii)
Foto: Revista 22

Intr-o conferinta de presa tinuta la Brasov, presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, declara ca "dreapta arata prost fara PDL, un partid mare care ar trebui sa fie alaturi de Forta Civica si Partidul Miscarea Populara...

Credem ca timp pentru intelepciune este, dar nici sa nu fie prea tarziu pentru ca dupa aceea nu ne vor ajunge lacrimile sa plangem cat am voi. Portile noastre sunt deschise catre toti cei care inteleg si necesitatea si urgenta strangerii tuturor degetelor intr-un singur pumn care sa loveasca adversarul USL". Intrebat ce crede despre retinerea PDL de a veni alaturi de cele doua partide, Ungureanu a raspuns: "Parerea mea personala? Nu au ochelarii care [le] trebuie".

Asertiunea lasa sa se vada dorinta arzatoare a fostului premier de a coagula dreapta romaneasca in jurul partidului sau, dandu-ne ocazia sa intelegem a nu stiu cata oara ca principalul obstacol in calea realizarii acestui deziderat il constituie orgoliile si multa, prea multa frustrare. Si iata de ce.

Cine face jocurile?

La o repede ochire asupra ponderii politice in esichierul national, pondere data de recentele alegeri unde Forta Civica s-a aflat in Alianta Romania Dreapta, beneficiind de masinaria si logistica electorale ale portocaliilor, PDL a fost cotat la 15%, respectiv 80 de parlamentari, iar FC s-a ales cu doar 4 parlamentari din 34 candidati. De aceea corect ar fi fost ca FC si PMP sa vina langa PDL si nu invers. Chiar daca tin "portile deschise catre toti".

Oricine realizeaza ca evaluarea rezultatelor obtinute la respectivul scrutin i-a nemultumit pe PDL-isti, cu atat mai mult cu cat la alegerile anterioare, cele din 2008, reusisera sa se aleaga cu 166 parlamentari, 33%. De mentionat ca la localele din 2012, scaderea n-a fost atat de drastica, limitandu-se la 22%.

Fiecare vrea coalitie, dar in curtea proprie

Chiar si asa, singurul care putea emite pretentii sa realizeze in jurul sau o alianta a partidelor de opozitie, ca in orice democratie asezata, ar fi fost partidul cel mai puternic, cel mai bine plasat ca formatiune parlamentara si locala, partidul cu cea mai extinsa retea nationala si cea mai buna logistica de campanie. Cu toate acestea, inca inainte de respectivele alegeri, dar mai cu seama dupa, PDL a fost mereu hartuit si tras cand spre Forta Civica a dlui Ungureanu, cand spre Miscarea Populara, cand spre ambele.

Or politica nu se face asa. Fie cadeau toti liderii de acord in jurul unei mese rotunde, eventual, cu alcatuirea unei coalitii electorale pe picior de egalitate, fie PDL lansa chemarea celorlalti competitori, care ar fi trebuit sa reactioneze cum le dictau constiinta si interesele politice. Caz in care putea fi luata in calcul si varianta unor absorbtii, alaturari, uniri... Cand esti partid mic, nu vii cu pretentii hegemonice radicale.

Fiindca reprosurile lui MRU la adresa fostilor colegi din ARD pot fi interpretate si altfel: in conditiile in care FC, PNTCD... ar fi participat pe liste proprii, n-ar fi reusit sa treaca de cele 5% obligatorii, situatie care s-ar putea repeta la europarlamentarele din 2014 si la generalele din 2016. Asa ca presiunea asupra presedintelui si a staff-ului PDL miroase a calcul necinstit.

Jocul orgoliilor

Situatiile de mai sus s-au repetat parca trase la indigo la Congresul extraordinar al PNTCD desfasurat nici mai mult, nici mai putin decat sub semnul Seniorului Corneliu Coposu, dar fara surorile acestuia, fara vechii "talibani".

Cu secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, de fata. Cu aceasta ocazie a mai aparut un pretendent la sefia inca inexistentei coalitii de dreapta, recte presedintele reales al PNTCD, Aurelian Pavelescu, care crede si el ca "ideal ar fi sa existe o coalitie a dreptei la europarlamentare, care sa aiba si un candidat comun pentru presedintie".

Asadar oare cine nu are "ochelarii care ii trebuie", PDL, ori Forta Civica, PNTCD si Partidul Miscarea Populara? Acelasi raspuns ca al dumneavoastra il dau si liderii portocalii, motiv pentru care, daca nu asistam in viitorul apropiat la o schimbare de "optica", vom relua discutia despre coagularea fortelor de dreapta si dupa alegerile din 2014, 2016...

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Dreapta politica orgolii coagulare, #unire dreapta , #stiri PDL
Comentarii