PDL intre hauri (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:45
6624 citiri
PDL intre hauri (Opinii)

Rezultatele alegerilor de duminica pun PDL intr-o situatie limita, iar demisia anuntata de Elena Udrea a fost doar preludiul convulsiilor care sunt deja vizibile.

Dupa infrangerea strivitoare, PDL are, practic, doua variante. Fie organizeaza acum o conventie extraordinara si incepe sa taie capete, fie face acum doar o fatuiala cu cateva demisii cu mare impact electoral, si amana marile decizii pana dupa alegeri. Ambele variante au sustinatori la varful PDL.

Solutia radicala si sangeroasa este sustinuta, dupa cum era de asteptat, de Vasile Blaga secondat de Radu Berceanu. Cu cutitul intre dinti, cei doi abia asteapta sa plateasca polite grele. Dincolo de dorinta arzatoare de revansa, sigur ca solutia radicala are unele avantaje. PDL are nevoie de o relansare puternica si convingatoare pana la parlamentare pentru a nu agrava scorul din 10 iunie, un scor cu mult mai prost decat incearca sa acrediteze democrat liberalii (mi se pare ridicol sa-ti adaugi acum la votul politic tot felul de aliante dubioase in care ai intrat tocmai pentru a-ti acunde sigla si a evita votul politic). Teoretic orice partid aflat in situatia PDL ia masuri radicale pentru a intra pe alt drum si a convinge electoratul ca a inteles lectia si a luat masuri in consecinta.

Este greu sa iti imaginezi ca sub conducerea actualei garnituri PDL se poate pune problema unei relansari. Elena Udrea a demisionat de la conducerea organizatiei Bucuresti, dar este in continuare vicepresedinte al partidului, ramane la varful deciziei democrat liberale, reprezinta PDL si ii submineaza grav credibilitatea. La fel Roberta Anastase, Ioan Oltean si alti baroni. Demisia lor de la conducerea partidului este imperios necesara, dar ar vacanta suficient de multe functii incat sa se impuna o conventie.

Solutia radicala are insa si multe inconveniente grave. In primul rand, faptul ca PDL nu prea are cu cine sa se innoiasca si sa se reinventeze radical in acest moment. Nu si-a crescut o generatie tanara si viguroasa care sa preia acum mansa si sa opreasca picajul de incredere, iar intelectualii precum Monica Macovei si Cristian Preda nu au fost asimilati. Vasile Blaga, am mai spus-o, nu este o solutie cu nimic mai buna decat actuala formula. Dusmanul visceral al intelectualilor, ministrul antireformist prin excelenta nu are ce sa le aduca bun democrat liberalilor cu exceptia uneri discipline superioare. In plus, Vasile Blaga este cel care a condus campania cu rezultate atat de slabe de duminica. Domnia sa este, in fond, unul dintre responsabili.

Pe de alta parte, Emil Boc este greu de inlaturat tocmai acum, dupa victoria dramatica de la Cluj. Nu poti sa sanctionezi unul dintre putinii lideri care a confirmat si care nici macar nu a fost implicat in campania nationala. Sigur ca Emil Boc este un lider slab si fara autoritate, sigur ca este unul dintre vinovatii pentru esecul de duminica, esec care nu a fost exclusiv conscinta unei strategii proaste de campanie. Dar, in fapt, Emil Boc este in acest moment un invingator si nu poate fi mazilit tocmai de catre cel care a condus campania cu rezultate atat de proaste.

In aceste conditii, este de asteptat ca eventuala deschidere oficiala a luptei pentru putere in partid sa provoace canibalizari si tensiuni atat de mari incat sa genereze chiar o sciziune a PDL care sa-l condamne in perspectiva alegerilor din toamna. Este un lucru pe care nu si-l doreste niciun om cu nitica ratiune chiar daca este adversar al PDL pentru ca in politica nu exista vid. Spatiul lasat liber va fi umplut rapid si trebuie sa fii iresponsabil ca sa-ti doresti ca PPDD sa devina principala voce a Opozitiei.

Toate acestea sunt argumentele aripii moderate a PDL, condusa de Adriean Videanu. Este de asteptat ca la colegiul director de astazi sa asistam la prima confruntare serioasa dintre cele doua curente, sa ne dam seama care dintre ele va avea ultimul cuvant si pe ce drum o va lua PDL.

E greu de spus care ar fi solutia mai buna, dar exista in popor o vorba care zice "boala lunga, moarte sigura". Nu cred ca pentru PDL machiajele mai pot avea un efect si mai degraba inclin catre solutia radicala, oricat de dureroasa este ea. Cu o singura conditie esentiala, sine qua non: conventia sa aduca in fata democrat liberalii curati, cati sunt ei, in frunte cu Monica Macovei si Cristian Preda, ca o optiune asumata a PDL pentru reforma interna, ca a bolnavului de cancer pentru chimioterapie. Altfel, ma tem ca picajul ca continua cu riscuri pentru intreaga scena politica si chiar pentru democratia romaneasca.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#demisii PDL, #Elena Udrea demisie, #alegeri locale 2012 PDL, #Sorina Placinta demisie , #demisii