Opinii Pe cine mai poate pierde PD-L?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 August 2010, ora 13:29
6143 citiri
Opinii Pe cine mai poate pierde PD-L?

Este aproape incredibil cum reuseste PD-L, in special partea sa guvernamentala, sa se izoleze tot mai tare nu numai de societatea romaneasca, ci si de chiar proprii sustinatori.

Sondajele de opinie ne arata procente-record. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, guvernul Boc are cea mai scazuta cota de incredere, doar 12%, dintre toate guvernele din UE. In aceste conditii, actul de guvernare nu poate avea autoritate si relevanta, iar ruptura dintre guvernanti si electorat este totala.

PD-L a pierdut cea mai mare parte a alegatorilor sai, in frunte cu categoriile pe care, ca partid de dreapta al reformei si principiilor, ar fi trebuit sa se bazeze cel mai mult. A pierdut oamenii de afaceri mici si mijlocii, sufocati de o fiscalitate aberanta si pusi sa duca greul crizei fara nicio masura de sprijin si stimulare.

A pierdut medicii, tot mai umiliti, obligati sa aleaga din nou calea pribegiei, impinsi de foame, nu de cine stie ce aspiratii inalte. A pierdut profesorii pe care i-a mintit copios, trantindu-i de la inaltimea majorarii salariale de 50%, in tarana taierii cu un sfert a lefurilor. A pierdut doritorii de reforma carora nu le-a oferit decat proiecte incomplete sau esecuri rasunatoare. A pierdut clasa de mijloc, tot mai lipsita de perspectiva si amenintata cu falimentul.

Ultimii care s-au rupt de guvernul Boc sunt intelectualii, numiti pe vremuri si pe nedrept "ai lui Basescu", precum Mircea Cartarescu, Sever Voinescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu. Sunt oameni care au infruntat aceasta eticheta zeflemitoare aparand pana la capat niste principii pe care, candva, Traian Basescu si PD-L le promovau cu mare convingere. Tot in numele acestor principii, acum abandonate, aceste elite se declara dezamagite.

Lor li se adauga jurnalisti echilibrati si onesti, precum Mircea Marian si Cristian Ghinea care, pentru simplul motiv ca au refuzat sa intre in isteria colectiva antiprezidentiala, au fost catalogati, tot pe nedrept, ca jurnalistii lui Traian Basescu. Mare parte din societatea civila este si ea critica la adresa prestatiei actualului guvern, in funte cu SAR si IPP, din cauza clientelismului si a lipsei totale de viziune.

Guvernul Boc nu mai are sustinere totala nici in propriul partid. Degeaba sunt atacate vocile critice precum Cristian Preda, Sever Voinescu sau Cezar Preda ca ar incerca sa-si lustruiasca propria imagine prin atacuri la cabinet si premier, cat timp substanta acestor critici este corecta.

E drept, mai sunt si democrat liberali, de exemplu Georgica Severin, care dezerteaza pentru ca viitorul electoral nu suna bine si nu sunt dispusi sa ramana alaturi de partid, critici sau nu, si in vremurile grele. Dar asa erau si cand au venit de prin alte partide si au fost primiti cu bratele deschise de un PD(-L) in plina ascensiune.

A ramas doar nucleul dur

De fapt, alaturi de guvernul Boc a ramas doar nucleul dur al celor aflati inca sub fascinatia lui Traian Basescu sau al celor care nu-si pot asuma dezmagirea din cauza lipsei alternativei, pentru ca in acest moment ea nu exista. Liberalii si social democratii nu sunt cu nimic mai buni, iar aceasta ultima dezmagire nu poate duce decat la absenteism si dezinteres total fata de viata si clasa politica, dar si fata de cel mai important proces democratic, adica alegerile.

Emil Boc si apropiatii sai par a fi rupti de aceasta realitate. Pentru ca a crede ca toti cei pe care i-ai pierdut, oameni obisnuiti sau nume de marca, sunt victimele manipularii mogulilor sau in solda acestora reprezinta o imensa prostie. Mogulii existau si pe vremea cand PD-L si Traian Basescu castigau alegeri si referendumuri, ceea ce dovedeste ca manipularile, oricat de persuasive, au o eficienta limitata.

Pe cine mai trebuie oare sa piarda PD-L inainte de a intelege ca acesta este pretul unei guvernari haotice, inconsistente si total lipsite de viziune? Cine mai trebuie sa-l paraseasca pentru a intelege ca are o problema imensa, cu mult mai grava decat ar putea fi toti mogulii, unul peste celalalt.

Un fost taranist spunea recent, cu tristete: eu am mai vazut o data ce vad acum la PD-L, in PNTCD, spre sfarsitul guvernarii CDR, cand liderii si ministrii ajunsesera sa creada ca realitatea este cea calduta pe care si-o construisera cu grija in spatele usilor capitonate ale birourilor si nu aceea din strada. Rezultatul il stim deja.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#electorat PDL, #sustinatori PDL, #pierderi PDL, #guvernare PDL , #stiri PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Tema asta cu "lipsa de incredere" era aruncata pe piata inainte de alegeri . Probabil ca cine a dat comanda isi doreste alegeri anticipate si zice ca "incercarea moarte n'are" .
Poza Anti-Virus
Anti-Virus
rank 1