O zi neagra cu nebuni si misei (Opinii)

Marti, 29 Iulie 2014, ora 13:43
3884 citiri
O zi neagra cu nebuni si misei (Opinii)
www.cotidianul.ro

N-as fi crezut ca scena politica se poate trezi din letargie prin congrese de partid desfasurate in plina perioada estivala, cand, scapati de grijile curente ale serviciului, visam indeobste la valurile marii, la cetina Carpatilor si la o halba de bere inspumata.

Caci ne pastea pericolul sa avem o vara anosta, plicticoasa, iar alegerile prezidentiale din toamna sa fie castigate tocmai de cine se pregatea.

Erau destule semne ca PNL si PDL merg impreuna catre fuziune, dar, sa recunoastem, in afara presei, a televiziunilor, competitorii nu prea le luau in serios, considerand ca declaratiile unioniste ale liderilor celor doua formatiuni fac parte dintr-un scenariu electoral, de nu cumva vor fi fiind simple confuzii intre visuri si realitate.

O alianta pe tacute

Pana acum, astfel de evenimente erau insotite de certuri, animozitati, neintelegeri, insa negocierile intre cele doua formatiuni s-au desfasurat intr-o stare relativa de acalmie si liniste, asta daca excludem "gruparea ministrilor tradatori" din jurul lui Calin Popescu-Tariceanu, plecata din PNL odata cu ruperea USL si imediat cadorisita de PSD cu presedintia Senatului.

O alta curiozitate, nu doar din partea liberalilor, care se obisnuisera cu dificultatea de a ajunge la un numitor comun, dar si a democrat-liberalilor, a fost unanimitatea voturilor pentru fuziune, statut, numele formatiunii, candidati, proceduri... si mai cu seama faptul ca aproape toti reprezentantii celor doua partide vorbeau aceeasi limba. In plus, durata respectivelor congrese si lungimea speech-urilor miroase a blitzkrieg. Sa fie intr-un ceas bun!

Pe unii, fapta i-a surprins

A sosit insa si "ziua neagra", vorba Elenei Udrea, cand alianta premergatoare deplinei fuziuni a devenit realitate, iar delegatii Congresului Liberal, ai Conventiei Democrat-Liberale si apoi ai congresului unificat au votat in aceeasi unanimitate. Cica de a doua zi nu se va mai vorbi de PNL si PDL, ci doar de "marele PNL" si Alianta Crestin-Liberala.

Ceea ce presedintele PSD, Victor Ponta, anticipase inca din dimineata zilei de 26 iulie postand pe o retea de socializare: "tradatorii castiga intotdeauna doar pe termen foarte scurt iar rusinea lor este compensata de o functie in Partidul cu 100 de conducatori (sau o reunire a nebunilor si miseilor sub acelasi acoperis!) ". Dupa care activistii sai au continuat si mai abitir canonada impotriva noii formatiuni politice cu pretentii prezidentiale.

De la pleonasm, la capra vecinului

Iata ca un simplu congres de reorganizare a unei formatiuni politice a retrezit la viata partidele, politica aprinzand din nou talkshow-rile artagoase, iar primele sarje impotriva noului PNL nu s-au lasat asteptate. Udrea: "inmormantarea PDL... astazi este o zi neagra in istoria politica... Partidul celei mai mari sperante si (al) celor mai mari victorii electorale, PDL, dispare!"

Tariceanu: "Decizia de fuziune cu PDL a Congresului extraordinar al PNL... reprezinta incununarea cu succes (sic!) a eforturilor depuse de Traian Basescu inca din 2005 de a subordona PNL"...

Tariceanu ataca fuziunea PNL-PDL: Ce camuflaj mai bun puteau gasi oamenii lui Basescu?

Patru lucruri nu inteleg in toata tevatura: 1. ce cauta cuvintele eminesciene "nebuni si misei" cand e vorba de unificarea a doua formatiuni. Si apoi, cand tradatorii UNPR, ai PC si ai lui Tariceanu li s-au alaturat social-democratilor, gestul acestora a fost unul de mare onoare si demnitate?

2. PNL si PDL nu-si canta propriul prohod, ci au pus in doi la caruta dreptei, pornita cu mai mari sperante spre Cotroceni. Nu cumva Elenei Udrea si lui Victor Ponta li se face negru in fata ochilor privind la capra vecinului?

Politica nu e numai vorbarie

3. Iohannis nu poate tine un discurs liber..., da, e corect, dar de cand politica romaneasca a devenit spectacol iar politicienii fac pe actorii toata ziua la televizor, ne plangem ca ne merge prost. Nu mai bine trei cuvinte spuse clar decat "intunearicu de vorbe"?

4. Dar cu ideologia si cu programele, e adevarat, noua constructie politica nu exceleaza. Numai cu anuntarea a 10 ani de liberalism si cu proiectul unui presedinte altfel nu se poate construi o formatiune politica de anvergura nationala. In schimb, apropierea liberalismului romanesc de ideea democratiei crestine, cum o sugereaza numele aliantei, poate fi datatoare de sperante.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#PNL PDL fuziune Congres, #Alianta Crestin Liberala, #Ponta Iohannis Udrea , #PNL