Ma numesc PDL si sunt pesedizat! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 20 Mai 2012, ora 13:28
6335 citiri
Ma numesc PDL si sunt pesedizat! (Opinii)

PDL poate sa ajunga la 40% cu Mihai Razvan Ungureanu, apreciaza Valeriu Stoica. Am un prea mare respect pentru inteligenta si experienta politica a d-lui Stoica pentru a vedea in aceasta decaratie altceva decat un masaj psihologic pentru activul PDL si pentru nucleul electoral dur al fostului partid de guvernamant, aflat acum intr-o teribila degringolada.

Nu cred asadar ca dl. Stoica poate crede sincer intr-un asemenea efect al unui lider providential. Se vede insa cu ochiul liber ca marile sperante ale PDL se leaga de persoana fostului premier. Mihai Razvan Ungureanu este rugat, curtat, invitat, asteptat, elogiat, periat. Valeriu Stoica nu le-a spus democrat liberalilor decat ceea ce voiau sa auda pentru a reaprinde o scanteie de speranta.

A crede insa sincer ca grefarea lui Mihai Razvan Ungureanu pe organismul cangrenat al PDL ar putea avea alt efect decat compromiterea grefei este o dovada ca democrat liberalii nu au inteles nimic, dar absolut nimic din ceea ce li se intampla.

Plasarea lui MRU in varful ierarhiei PDL si transformarea domniei sale in varf de lance al campaniei democrat liberale nu ar fi mai mult decat un lifting facial pentru un bolnav de cancer. Iar cancerul este degradarea morala dramatica a acestui partid dominat de coruptie, clientelism, demagogie, ipocrizie.

Sigur ca PDL nu detine monopolul acestor tare. Partidele din USL nu sunt cu nimic mai breze, dar in cazul PSD, cel putin, reforma politica, onestitatea, anticoruptia, anticlientelismul nu au fost niciodata obiective asumate si, cu atat mai putin, stindarde sub care sa fi castigat vreo alegere. PDL insa exact asta a promis, electoratul sau exact asta a asteptat, pentru asta l-a votat si din aceasta cauza l-a abandonat.

Ce va putea face, pe cine va putea convinge Mihai Razvan Ungureanu daca din spatele lui se vor iti acelasi chipuri, al Robertei Anastase, al Elenei Udrea, al lui Ioan Oltean, al lui Marcel Hoara, al lui Silviu Prigoana etc, acelasi chipuri ale baronilor locali, ale clientilor politici?

Ce garantie de reforma si onestitate poate oferi MRU cat timp toate aceste chipuri garanteaza, la randul lor, continuarea practicilor de pana acum? Cand marii si micii oameni de afaceri ai PDL, printre care si domnul Stoica, vor renunta de buna voie la toate contractele cu institutiile publice, contracte care le aduc sume mai mult decat consistente din bani publici, PDL va incepe sa aiba o sansa reala. Valeriu Stoica ar putea contribui astfel la relansarea PDL mai mult decat facandu-i masaje psihologice.

Vedem prin filme ca primul pas spre dezalcoolizare, spre exemplu, este sa reusesti sa spui cu voce tare: ma numesc X si sunt alcoolic. Primul pas in dificilul proces de vindecare este asadar asumarea. PDL nu face exceptie. Primul pas spre redresare ar fi sa admita ca situatia in care a ajuns nu a fost provocata in principal de masurile de austeritate, ca nu plateste in principal pretul stabilitatii Romaniei, dupa cum le pace sa spuna liderilor democrat liberali. Primul pas spre redresare ar fi sa admita ca a ajuns in aceasta situatie limita din cauza coruptiei si a clientelismului, din cauza incalcarii tuturor principiilor in numele carora a castigat alegerile, din cauza pesedizarii.

Iar dupa acest prim pas ar trebui sa purceada la o reforma interna radicala, care sa mature din prima linie cel putin toate fetele compromise, toate numele controversate, de tineri sau de batrani, in orice tabara ar fi ei. PDL, cu sau fara Mihai Razvan Ungureanu, are o sansa de a redeveni o forta politica importanta doar daca se debaraseaza de figurile care au iscat o asemenea adversitate incat au facut partidul nefrecventabil pentru cei mai multi dintre fostii sai sustinatori.

Esentiala nu este schimbarea palariei, ci schimbarea Mariei.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#PDL baroni coruptie, #PDL rezultat alegeri locale 2012, #PDL pesedizare, #PDL Valeriu Stoica , #alegeri PDL