Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Reasezari pe scena politica

Joi, 29 Mai 2014, ora 23:04
2823 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Reasezari pe scena politica

Rezultatele alegerilor la europarlamentare ii obliga pe competitori la miscari si reasezari rapide, de neconceput alta data.

Cea mai spectaculoasa miscare ramane, de departe, promisa fuziune PDL-PNL.

Desi decizia forului de conducere al PDL era "alianta", nu fuziune, este cel putin curios cum de a reusit Crin Antonescu sa-si impuna punctul de vedere, astfel incat delegatia PDL a venit cu ideile ei si a plecat cu cele ale PNL.

Intriganta este si rapiditatea cu care Antonescu arunca la cosul istoriei 139 de ani de liberalism, identitatea doctrinara, politica, sentimentala chiar, a PNL, fara o consultare cu membri simpli de partid. Ca si cum ar fi proprietarul "jucariei" numita PNL, de care poate dispune la taraba negocierilor dupa bunul sau plac.

Astept reactia membrilor PNL, care par sa nu se fi dezmeticit dupa lovitura primita.

La fel de neasteptata este usurinta cu care ambele partide au trecut peste "ispravile" celuilalt, in special peste acuzatia adusa de PDL lui Antonescu, ca a participat direct la lovitura de stat din iulie 2012.

Incep problemele pentru alianta PNL-PDL? Blaga vrea comasare. Quintus: Doamne fereste!

Ce garantie are Vasile Blaga ca Antonescu, de acum versat in astfel de treburi, nu va mai da o lovitura de "palat" si fuziunii pe cale sa se intample? Daca s-a pretat o data, e simplu sa repete faptele...

Isi asuma PDL si toate actele politice ale PNL din ultimii doi ani? Lovitura de stat din iulie 2012? Atacurile repetate la statul de drept, amenintarea lui Victor Ponta ca "miza este schimbarea unui regim" (cel juridic, care altul?), ca "nu se dezice de Duicu, Prioteasa si toti ceilalti", amenintari la care PNL a tacut malc?

Explicatiile lui Vasile Blaga ca "Antonescu a invatat multe in ultimii doi ani" or fi suficiente la gradinita sau scoala primara. Nu in politica.

PSD are acum mai multe probleme

Si-a pierdul calul de bataie numit Traian Basescu, nu are cu cine sa se mai razboiasca in plan institutional.

Crin Antonescu, fara constrangerile vreunei functii, este mult mai periculos, pentru ca stie multe din "viata" comuna cu Ponta, dinainainte de divort, si este mult mai guraliv.

Cele 2 milioane de voturi, obtinute de Alianta PSD-PUNR-PC la recentele alegeri, la care s-ar mai adauga 1-1,5 milioane printr-o prezenta mai buna la vot, nu sunt nici pe departe suficiente pentru castigarea prezidentialelor, unde sunt necesare cel putin 5 milioane.

Erodarea prin prestatia de la guvernare si prin activitatea DNA, vor reduce si mai mult numarul de voturi asteptat de Alianta PSD-PUNR-PC.

Victor Ponta are mari retineri in a-si anunta candidatura, un esec probabil la prezidentale ar insemna sfarsitul carierei politice, dupa modelul altor lideri (Mircea Geoana, Petre Roman, etc.).

De unde initial spusese ca imediat dupa 25 mai va face anuntul, acum se ascunde in spatele unui Congres PSD.

Ce rol mai au, in continuare, presedintele Basescu si PMP?

PMP are in zilele urmatoare un Congres de la care se asteapta consolidare manageriala, organizatorica, doctrinara, teritoriala, pentru care n-a fost timp suficient pana in prezent. In filialele in care a functionat organizarea de partid, PMP s-a clasat inaintea celorlalte forte de dreapta, in 4 sectoare din Bucuresti, de exemplu, dar si in Prahova, Constanta, etc.

Accentul trebuie pus pe integritate, astfel incat "accidente" de tipul Florin Popescu, Gheorghe Stefan, cercetati penal, sa nu mai fie posibile.

Cresterea la 10-12% ar transforma PMP in arbitrul alegerilor prezidentiale din toamna, procente cu care dreapta si-a putea impune candidatul.

Este de luat in calcul si eventualitatea descoperirii unui candidat propriu, al PMP, care sa fie mai bun, in mod evident, comparativ cu acela propus de PDL-PNL, cu sanse infinit mai mari de a castiga presedintia.

Toate acestea se vor limpezi in zilele si saptamanile urmatoare.

Multi romani cred in implicarea UE si America, care fac jocurile in locul nostru.

Nu am acest sentiment, daca votul romanilor merge intr-o directie, la alegerea presedintelui, bunaoara, ce sa faca americanii si europenii?

Ne-au si avertizat, dna Victoria Nuland si Joe Biden, sa ne purtam singuri de grija, sa respingem coruptia si sa protejam democratia si statul de drept. Nici in Ungaria n-au avut cum sa intervina, chiar daca Viktor Orban nu era chiar liderul pe care si l-ar fi dorit.

Coagularea politica, si pe stanga si pe dreapta, este benefica, totusi, pentru coerenta in actul de guvernare, in procesul legislativ, in concluziile si evaluarea unei guvernari. Nu va mai fi posibil sa arunce unii vina pe altii, din aceeasi tabara. Asa functioneaza si democratiile mai vechi, stabile, din America si alte state.

In concluzie, saptamanile urmatoare vor aduce clarificari in privinta candidatilor la alegerile prezidentiale, anunturi care nu mai pot intarzia mult timp, pentru ca este necesara o perioada de cateva luni pentru a obtine recunoasterea si notorietatea candidatilor in piata publica.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#fuziune PDL PNL, #unitatea dreptei , #PNL