Insulta suprema: Sa ajungi ca PDL (Opinii)

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:28
3437 citiri
Insulta suprema: Sa ajungi ca PDL (Opinii)

Cum se vede PDL dinspre presa stim. Se vede si mai prost dinspre USL. Presedintele CJ Ilfov, liberalul Marian Petrache, vorbea despre sicane intre PSD si PNL si spunea ca, daca vor continua asa, "vor ajunge ca PDL".

Inutil sa mai traduc, a ajunge ca PDL inseamna sa fii vai de capul tau, in opinia celor de la PSD si PNL. Sa fii la pamant, ciuca batailor si rusinea rusinilor.

Duminica au fost alegeri in Teleorman si Slatina. Cei de la PDL le-au ignorat. In loc sa concentreze resurse acolo, sa faca o campanie dura, negativa (la Slatina castigatorul, de la USL, e un om condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare), sa trimita oameni cu o bruma de incredere publica, au stat cu mainile in san si au luat niste scoruri rusinoase.

I-a facut de ras PP-DD. Eu spuneam, imediat dupa 9 decembrie, ca liderul Opozitiei e Dan Diaconescu, datorita faptului ca are OTV-ul. Acum nu-l mai are, dar tot sta mai bine ca PDL. Cam asta arata starea in care se afla fostul partid de guvernamant.

Sigur, pentru un super-optimist, ai putea spune ca timpul lucreaza in favoarea PDL. Ca USL se erodeaza la guvernare si ca scandalurile sunt iminente. E adevarat, insa USL nu se va eroda asa mult, cu exceptia unui lung sir de scandaluri cu totul exceptionale. Nu se va eroda suficient cat PDL sa ajunga pe aproape. Sa zicem ca PDL castiga 5-7 procente, poate mai mult. Tot putin peste 20 la suta va avea in sondaje. Tot la fel de neconvingator va fi.

Problema celor de la PDL e ca ei vin cu tactici clasice de "hartuire", de Opozitie. Foarte bine, pe partea asta, dar nu e de ajuns. In primul rand, sunt prea slabe. Nu mi-a venit sa cred cum au ratat sa conteste statutul parlamentarului la Curtea Constitutionala, dintr-o "necorelare".

In al doilea rand, e nevoie de mult mai mult. Trebuie sa vii cu teme cu care sa-ti recapeti electoratul pierdut.

Fiind in Opozitie si la un scor atat de mic si cu alegerile atat de departe, isi pot permite orice, sa faca cele mai radicale propuneri de depolitizare, eliminare a birocratiei, schimbarea sistemului de achizitii publice care toaca banii statului si-i livreaza clientelei si asa mai departe. Dar asta ar insemna o schimbare de care PDL nu e capabil.

In schimb, pedelistii dau in continuare cu "se rupe USL, mai e putin", ceea ce arata ca sunt limitati in idei si nu pot veni, in momentul asta, cu niciun proiect de reforma.

Sa ne intelegem, nu erau cu mult mai buni pe vremea lui Emil Boc, cand stangaciile de comunicare si actiune erau regula. Doar ca, de cand a preluat Vasile Blaga, vedem ca stau chiar ceva mai prost, daca se putea mai prost de atat. Nicio sclipire, nici macar hotararea si capacitatea de organizare pe care Vasile Blaga dadea impresia ca le are, ca persoana.

La ora asta, PDL e nimic. E un partid amorf care nu spune nimic, nu prea facem mare lucru, nu inspira nimic, nu stie nici el ce e. Si nu pare capabil sa schimbe absolut nimic. Vor avea o conventie in martie, desigur, dar nu vad mari perspective acolo. Niciunul dintre potentialii presedinti nu pare SOLUTIA, nici ca lider-locomotiva, nici ca om cu niste idei reformatoare.

Sigur, PSD era doar cu putin mai in forma dupa pierderea alegerilor din 2009, iar PNL era aproape la fel de dezlanat, fara teme si forta, cam tot in acelasi timp. Asa ca nimic nu e pierdut cu PDL. Are inca multi primari, 2 presedinti de consilii judetene si asa mai departe. Are insa ceva ce ele nu aveau - o mostenire foarte grea in ochii oamenilor. Si prea putini oameni care o pot sterge.

Principala problema - PDL se adreseaza, practic, unui grup foarte restrans de oameni. Anticomunisti ferventi, care voteaza anti-PSD (implicit anti-PNL acum), plus o parte mai educata a electoratului si ceva admiratori ai lui Basescu, cei care nu au fost deja inclusi in primele doua categorii.

La asta se adauga ce mai reusesc sa stranga primarii PDL si asta e tot. Daca urgent nu isi dau seama cum sa vorbeasca si cu altii, trebuie sa isi puna doar 2 intrebari. Prima - cat de rau poate fi sa fim un partid mic, satelit al PNL? A doua - intram sigur in viitorul Parlament?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#PDL scor sondaje, #pdl viitor, #PDL Vasile Blaga conventie , #stiri PDL