E corect ca USL primeste dezertorii de la Putere? - Sondaj Ziare.com

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 14:21
9497 citiri
E corect ca USL primeste dezertorii de la Putere? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Mai multi reprezentanti de varf ai PDL au trecut in ultima vreme in tabara USL, in special in cea liberala, spre stupoarea democrat-liberarilor si nemultumirea profunda a vechilor militanti PNL.

Vi se pare corect ca partidul care era varful de lance in lupta impotriva traseismului politic inghite acum traseisti cu nemiluita si le promite si functii?

Situatia nu reprezinta nicidecum o premiera pentru scena politica romaneasca. Europarlamentarul Cristian Preda chiar reamintea zilele trecute ca la fel s-a intamplat si in timpul guvernarii Mugur Isarescu, la finalul anilor 2000.

Surpriza ar fi acum generata de faptul ca, in ultimii doi ani, liberalii condusi de Crin Antonescu n-au iertat niciun pedelist cand a fost vorba sa il gratuleze cu insulte. "Scopul scuza mijloacele" pare sa fi luat locul sloganului liberal "Revolutia bunului simt!".

Iar PSD si PC nu se lasa mai prejos, inghitind cu fulgi cu tot deputati si senatori pedelisti de care putini au auzit in ultimii trei ani de mandat.

Frunzaverde a dat startul dezertarilor de primavara

Startul dezertarilor din PDL a fost dat in urma cu o luna de prim-vicepresedintele Sorin Frunzaverde, care i-a luat cu el in tabara liberala si pe senatorii Iosif Secasan, Mihaela Popa si Dorin Paran, dar si pe deputatii Valentin Rusu, Gheorghe Hogea si Marius Dugulescu, basca vreo 40 de primari din Caras Severin si Iasi. O recolta buna, pentru care Frunzaverde si-a meritat cu varf si indesat functia de vicepresedinte al PNL, cu care a fost rasplatit in avans la congresul din 7 aprilie.

Iar racolarile nu se opresc aici, senatorul PNL Puiu Hasotti si deputatul Mihai Voicu anuntand noi si noi plecari din PDL. Termenul limita pana la care usile USL raman deschise a fost anuntat de co-presedintele USL Victor Ponta: votul de vineri la motiunea de cenzura. Pana atunci, fostii pedelisti schimba cu liberalii voturi contra locuri eligibile pe listele parlamentare sau europarlamentare, cum este cazul Mihaelei Popa.

Luni, la pranz, surse din PNL au anuntat alte trei dezertari din tabara senatorilor PDL: Petru Filip, Marian Rasaliu si Mihai Nita. Singurul care a confirmat ca are de gand sa plece din PDL este Petru Filip, dar acesta nu a spus unde va pleca.

PDL pierde parlamentari pe banda rulanta - printre ei, vicele Senatului

Dupa doar 2-3 ore, deputatul PDL de Suceava Eugen Uricec a anuntat in plenul Camerei ca trece la PSD, iar senatorul PDL Ioan Sbirciu a trecut oficial la PC. In schimb, deputatul UNPR de Brasov Gabriel Tita Niculescu a facut nota discordanta, trecand de la UNPR la PDL.

Stimulat probabil de repeziciunea cu care colegii sai intrau pe usile deschise de USL, senatorul Petru Filip a anuntat luni seara ca s-a decis: intra in PSD. Victor Ponta l-a prezentat jubiland vizibil. La scurt timp, senatorul Sbirciu a anuntat cu voce tremuranda ca are nevoie de o saptamana de gandire pentru ca decizia de a trece la PC sa ramana definitiva.

In aceste conditii, pana vineri, cand se va vota motiunea de cenzura, mai e destul timp pentru ca Opozitia sa preia majoritatea in ambele camere ale Parlamentului si sa darame guvernul.

Studiu de caz: Vanzoleala de la Prahova

Aparent surprinzator, senatorul PSD Daniel Savu a afirmat ca cinci parlamentari de Prahova ai Puterii vor vota motiunea de cenzura a USL. Si, in ciuda scepticismului exprimat de deputatul PDL prahovean Sever Voinescu, n-ar fi de mirare sa se intample asa.

Conform jurnalistilor de la Observatorul prahovean, multi dintre senatorii si deputatii din Prahova nu se mai regasesc in partidele sub sigla carora si-au castigat mandatele in 2008. Iar daca la inceput PDL si UNPR au racolat de la PSD si PNL, acum s-a intors roata.

Startul l-au dat senatorul PSD Serioja Chivu si deputatul PSD Gabriel Turea, care au trecut la UNPR, in timp ce deputatul PSD Marian Saniunta a devenit independent. Deputatul PSD Mihai Apostolache a trecut la PDL, nemultumit de alegerea lui Ponta in locul lui Geoana la sefia PSD, iar deputatul PNL Cristian Burlacu a trecut si el la PDL.

In schimb, dupa ce PDL a inceput sa scada drastic in sondajele de opinie, doi senatori ai PDL, Georgica Severin si Iulian Badescu, au trecut la PSD.

Bilantul? In trei ani si jumatate de mandat, sapte parlamentari prahoveni si-au schimbat culoarea politica.

Alin Popoviciu: Din PDL pleaca marionetele lui Frunzaverde cu care el se joaca cum vrea

Extaz si agonie in clasa politica

Extrem de incantati de situatie nu par a fi decat liberalii, si nu toti. Crin Antonescu se declara vineri "foarte bucuros si onorat" sa fie coleg cu fostul pedelist Marius Dugulescu. Si senatorul Dan Radu Rusanu facea, relaxat, glume pe seama trecerilor de la PDL la PNL. "Vom avea negocieri in continuare cu foarte multi colegi de la PDL. Cum spunea ala, Bebe Salam? Fara numar, fara numar", a declarat vineri vicepresedintele PNL, cel care anuntase si intrarea lui Frunzaverde in partidul sau.

Mult mai rezervati s-au aratat insa Varujan Vosganian si Ludovic Orban.

"Ganditi-va la organizatiile locale care au rezistat patru ani luptand impotriva abuzurilor unui primar PD, trezindu-se cum ca trebuie sa lipeasca afise cu chipul aceluiasi primar, care ranjeste la ei din fotografie. Ganditi-va ca abia am scapat de anatema 'PDL - USL, aceeasi mizerie e!'. (...)Daca ai lor se potrivesc atat de bine la noi, inseamna ca ajungem sa semanam cu ei", le atragea atentia Varujan Vosganian colegilor sai intr-o postare pe blog.

"PNL nu numai ca nu se intareste, ci dimpotriva lanseaza un semnal de indoiala catre multi alegatori ai nostri. (...) Au stat 4 ani de zile si au fost complici la toate relele pe care le-a aruncat presedintele Basescu si Guvernul PDL asupra societatii romanesti, de la taierea salariilor, ciuntirea pensiilor, majorarea TVA, reducerea cu o treime a puterii de cumparare cetatenilor romani s.a.m.d.

Oamenii astia sunt responsabili si fiecare om politic trebuie sa dea socoteala, trebuie sa raspunda pentru faptele pe care le-a savarsit. Pentru a raspunde trebuie sa treaca prin purgatoriul electoral. Daca eu ii primesc la mine in partid, ce fac? Inseamna ca le pun in spate toata credibilitatea, toata intentia de vot a USL, deci practic le salvez carierele politice unor oameni care nu merita lucrul acesta, care nu merita sa fie votati", a sustinut si Ludovic Orban intr-un interviu acordat luni pentru Evenimentul Zilei.

La randul lor, social-democratii s-au aratat ceva mai reticenti in a primi traseisti in randurile lor, dar si ei au lasat-o moale cu atacurile la adresa UNPR, considerat pe vremuri "partidul traseistilor si tradatorilor".

De partea cealalta, liderii democrat-liberali, in frunte cu Emil Boc, par a fi resemnati. "Se curata partidul de oportunisti!", comenta liderul PDL la plecarea Mihaelei Popa, incercand sa minimalizeze incidentul politic. "V-as ruga sa-mi dati o declaratie a domnului Frunzaverde in care sa atace Opozitia, spune multe despre ce avea in minte", a mai subliniat Emil Boc luni, intr-o incercare mai mult de forma de a-si incuraja colegii de partid: "Acum, in acest moment inainte de alegeri, vom intra cu fibra reala, autentica a Partidului Democrat Liberal".

Si vicepresedintele PDL Elena Udrea a comentat in aceeasi nota: "Votand USL, electoratul va vota PDL si nu neaparat pe cei mai buni din PDL, ci pe cei care aleg sa sara in barca puterii atunci cand li se pare lor ca barca puterii este una sau alta(...)A doua zi dupa ce USL nu va mai avea nevoie de ei - pentru ca USL deja se cearta ei intre ei pentru locurile in Parlament si locurile la Consiliile Judetene si primarii - cu siguranta ca ii vor trata asa cum sunt tratati cei care fac ceea ce fac ei, adica ii vor trata ca pe tradatori".

Mult mai radical a fost senatorul PDL Radu Berceanu.

"Sunt tradatori si cei care au venit la noi si cei care pleaca de la noi. (...) E vorba numai de interes personal, atunci cand ti se pare ca urmeaza sa fie mai bine in alta parte sa te duci acolo. Un politician reprezinta un crez sau o directie si e urmat de mai multi sau de mai putini. Asa..., arati ca, de fapt, nu esti politician esti un oportunist. Nu exista alt cuvant decat tradare si tradatori, nu exista variatiuni sau nuante", a declarat luni Berceanu.

Ziare.com te invita la vot: E justificata primirea in USL a parlamentarilor care parasesc Puterea?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#demisii PDL, #racolari parlamentari USL, #senatori demisii PDL, #plecari parlamentari PDL , #demisii