Dreapta. Cutite in spate (Opinii)

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 23:59
6437 citiri
Dreapta. Cutite in spate (Opinii)
Foto: arhiva Adevarul

Lupta surda dintre dreapta "basista" si dreapta "non-basista" tocmai a devenit una pe fata, deschisa, in care taberele nu doar ca se lupta una cu alta, dar se mai si saboteaza.

Plecarile unor oameni importanti din PDL in PMP, dar si atacurile lui Traian Basescu la Catalin Predoiu sau ale Elenei Udrea la Vasile Blaga par sa prefigureze ce se va intampla in acest an - o batalie fratricida, fara reguli.

Pentru Traian Basescu, scopul nu poate fi altul decat sa controleze "dreapta" (excluzand aici PNL, acum aflat in alianta cu stanga), chiar si dupa ce sustinatorii lui au pierdut alegerile din PDL. Cum? Crescand un partid comparabil cu PDL si avand un prezidentiabil mai bun, ce i-ar obliga pe democrat-liberali sa se uneasca.

In schimb, Blaga si ai lui sunt in defensiva, dar au inca atuuri foarte puternice in partid, cel mai important fiind legatura pe care o are cu multi oameni din PSD, dar mai ales PNL si posibilitatea mult mai mare de a aduce partidul la guvernare, intr-o alianta.

Vor mai fi plecari!

In primul rand, despre plecari - e previzibil ca ele vor continua. De fapt, era previzibil inca dinainte de congresul PDL. Pur si simplu, sunt doua aripi care nu se inghit acolo. Pentru un PMP care nu si-a definit inca un mesaj puternic, cu ajutorul caruia sa atraga electorat consistent, se bate pe o "felie" mica. Adica incearca sa fure felia de la PDL, om cu om. Din pacate pentru ei, cam asta e cea mai eficienta strategie pe care o pot gasi pentru a creste - canibalizarea celor de pe culoarul lor.

N-ati vazut nimic! Plecarile din PDL abia incep

Iar "dezertarile" din tabara democrat-liberala nu reprezinta doar ceea ce vedem. De fapt, vor fi multe "dezertari" mascate. Multi primari democrat-liberali nu trec oficial la PMP intrucat si-ar pierde mandatul, insa e mai mult ca sigur ca vor sprijini partidul lui Basescu in campanii si nu pe cel din care fac parte. De fapt, declaratiile lor nu lasa prea multe semne de intrebare. Asadar, nu va lasati pacaliti de dimensiunile reduse ale PMP. In realitate, el e ceva mai mare si se va mai "umfla".

PDL va pierde si electorat odata cu plecarile, insa nu atat de mult pe cat ar vrea Basescu. Motivul? A pastrat un atu - pe Monica Macovei. Fostul ministru al Justitiei nu e un personaj prea carismatic, insa are un nucleu dur care o sustinte - in presa si in societatea civila.

Chiar personaje importante din PDL admit ca Monica Macovei a luat 5% la alegerile interne, insa daca pleaca ea, PDL ramane fara 5% din totalul electoratului romanesc, adica mai mult de un sfert din electoratul sau. Monica Macovei e o eticheta - fara ea, partidul lui Blaga e un partid de "fesenisti".

Ceea ce deranjeaza partidul lui Basescu si, din ce vedem, pe insusi seful statului, e ca multi dintre cei catalogati "basisti" din 2005 incoace sunt, de fapt, "macoveisti".

Prezidentiabilul - o miza

Lupta cea mare intre PDL si PMP nu se va da insa pe cati parlamentari sau membri pleaca, ci pe care dintre partide are prezidentiabilul mai bun. Asta pentru ca e previzibil ca va fi nevoie de unitatea dreptei la prezidentiale, pentru a intra in turul al doilea, mai ales daca se rupe USL.

Nu e neparat vorba de castig, e vorba de faptul ca votantii "dreptei" il vor acuza dur pe acela care a refuzat unitatea si a ratat sansa unei victorii sau macar a unei figuri onorabile. Luand in considerare candidatii pe care ii sprijina tabara lui Basescu (MRU) si Blaga (Predoiu), sa ne imaginam ca MRU are 23% in primul tur, dar nu intra in al doilea pentru ca Predoiu nu s-a retras si ia 8%, in timp ce Crin Antonescu ia 25%, iar Ponta 28%. Sau invers, ca Predoiu e in fata, aproape de candidatii PSD si PNL, iar incapatanarea unui MRU slabit il impiedica sa intre in "finala".

Cine va fi considerat vinovat pentru "dezastru"? Acela care nu a facut compromisul logic.

Pentru PDL, miza e dubla, mai ales daca se ajunge la concluzia ca e nevoie de unitatea dreptei. Avand un prezidentiabil cu scor mic, sansele de a o face dupa regulile sale scad. Si va trebui sa i se incline lui Basescu.

Asa ca vom vedea de toate anul asta. Plecari, acuzatii, atacuri la contractele ginerelui lui Blaga, la implicarea Elenei Udrea in diverse scandaluri. Pe scurt, incercari de a lua fata. Asta va fi dreapta in 2014.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#atacuri dreapta 2014, #Udrea plecari PMP PDL , #demisii