Dedesubturile ultimelor campanii electorale (Opinii)

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:23
3537 citiri
Dedesubturile ultimelor campanii electorale (Opinii)
Foto: Gandul (Arhiva)

Dupa hotararile lui Gabriel Berca si Valerian Vreme de a parasi partidul, Vasile Blaga, presedintele PDL, a declarat ritos ca, inainte de a pleca, toti ar trebui sa-si plateasca datoriile facute in alegerile locale si generale, iar auditurile comandate vor arata cine si pe ce a cheltuit fondurile partidului.

Or asta inseamna ca adevaratul motiv al parasirii formatiunii care i-a facut ministri sau consilieri tine de bani, nu de calitatea leadership-ului, de ideologie si reprezentativitate sau legitimitate.

De ce se ingramadesc atatia in politica?

In spatiul public circula demult ideea ca, intrand in Parlament ori in consilii locale, mai cu seama la guvernare, politicienii l-au prins pe Dumnezeu de un picior. De altfel, numarul celor ce au ramas la fel de saraci sau de bogati ca inainte de intrarea in politica este aproape nesemnificativ.

In schimb, peroreaza mereu motive pline de noblete: vor sa-si ajute localitatile, judetele, tara, sa-si serveasca onest concetatenii, sa lupte pentru democratie si libertati civice, sa puna economia pe roate, sa lichideze coruptia, sa traim bine...

La parasirea partidelor spun cam aceleasi lucruri: Gabriel Berca e nemultumit ca "sustinatorii domnului Blaga vor sa instaleze in fruntea PDL Bacau o echipa de conducere care nu a participat nici la alegerile locale, nici la alegerile parlamentare, nici la referendum", ceea ce paleste cu totul in fata acuzatiei presedintelui PDL.

Valerian Vreme nu se mai regaseste nici el in partidul care l-a promovat consecutiv in trei legislaturi si asta fiindca "democratia este ingradita". Abia acum a descoperit. Asadar, nicio vorba despre bani, datorii, obligatii.

Bani si tradare

Or tocmai asta ne face sa credem ca de bani este vorba, fie de la partid, fie din diverse surse (i)legale, banii fiind adevarata cauza, miza traseismului nostru politic si abia apoi incompetenta, imoralitatea, relatiile politice dubioase ale sefilor.

Chiar daca traseismul grabeste uneori schimbarile politice absolut necesare, precum cele din 2012.

Din replica dlui Blaga se poate intocmi cu destula usurinta tipul politicianului nostru de succes: este acela care isi fixeaza azimutul in directia din care vin banii, asa ca plecarea de la un partid la altul pare sa survina in urma angajamentului cuiva de a-i pune la dispozitie mai multi bani ori de a-i sustine pecuniar viitoarea candidatura.

Doua sunt motivele pentru care un partid, un lider cu bani vor sa investeasca intr-un politician al altui partid, daca se poate, din Opozitie:

- politicianul respectiv are anumite calitati si competente necesare in viitoarele confruntari electorale si parlamentare... sau/si:

- plecarea acestuia creeaza daune imense de imagine si credibilitate fostului partid ori fostei coalitii. Caci politica in Romania s-a facut, pana acum, cel putin, cu "osteni credinciosi ai partidului" si cu armate bine "motivate".

...inauntru-i leopardul

Se vede bine ca ambele motive tin de politicianism si oportunism, de politici personalizate, ceea ce arata pana la urma slabiciunile intregii noastre clase politice, marasmul in care se zbate societatea romaneasca in ultimele doua decenii, imposibilitatea punerii in opera a reformelor clamate in campanii electorale, slaba incredere in principalele institutii ale democratiei si ale statului de drept.

Cat despre ideologii, doctrine, programe si proiecte de partid, astea dau bine in campanii electorale, alaturi de gogosi si manipulari dintre cele mai primitive. De alte forme rusinoase de adunare a voturilor ne e si jena sa mai reamintim.

Important este sa ne dam seama de ce procedeaza partidele asa: din comoditate, fiindca sunt cele mai la indemana mijloace si fiindca le merge.

De ce nu avem educatie civica pentru adulti?

De aceea, sustin analistii si sociologii ca avem politicienii pe care ii meritam. Asa cum si celelalte democratii europene au. Ceea ce ne diferentiaza pe noi este cinismul generalizat: politicienii nostri fac mare caz in campanii electorale de principiile cele mai moderne, dar, cand ajung la guvernare si cand isi dau seama ca altfel nu se pot castiga voturi, uita de alegatori, de principii si promisiuni.

Cheia este la cetateanul votant: pana cand nu se va intelege ca salvarea vine de la votul in cunostinta de cauza, ca petul de ulei, punga de malai si clasica bancnota de 50 de lei ne vor tine pentru eternitate in aceeasi stare de inapoiere, democratia va fi o simpla forma fara fond.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Campanii electorale bani murdari, #motive demisii PDL, #Blaga bani campanie PDL , #demisii