Cum va castiga PD-L

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 20:45
7928 citiri

Nu va faceti iluzii. Nu ingropati deja partidul lui Basescu! PD-L are toate sansele sa castige urmatoarele alegeri parlamentare. Chiar daca acum au scazut dramatic in sondajele de opinie.

E total la indemana partidului aflat la guvernare sa intoarca situatia in favoarea sa. Cum s-a dovedit de fiecare data, simpatia electoratului e cat se poate de fluida. Te paraseste, dar poate sa si revina. Daca stii ce sa faci.

Iar PD-L ar trebui sa stie ca ce are el de facut e sa inverseze cei cativa pasi gresiti pe care i-a facut in ultimul timp. Si sa scape de o parte din balast. Fie oameni, fie gesturi politice.

Pe buza prapastiei

In ultimul sondaj comandat de PSD, PD-L are 16%. Ce-i drept, nu o sa vezi sondaj totalmente corect atunci cand e comandat de alt partid, dar ideea ramane. PD-L e in scadere. E pe butuci. Probabil are undeva peste 20% si tot probabil e in urma PSD si PNL.

Ar fi fost rau sa fie depasit si numai de unul dintre aceste partide. Sa fie depasit de amandoua e tragic. Pentru ca si daca unul din ele nu aduna suficiente voturi sa faca majoritatea singur sau cu UDMR, cu siguranta se vor alia intre ele. E adevarat, Basescu va avea aici un cuvant greu de spus, dar nu se stie de cate ori mai poate face trucul cu schimbarea majoritatii.

Deocamdata, PD-L trebuie sa mearga inainte cu ce are. Mai ales ca efectele masurilor anticriza se vor resimti mult timp de acum incolo. Lumea uita, dar nu uita asa usor. Sau uita, dar nu cand i se ia din buzunar. Accepta coruptia care-i ia indirect, dar nu si taierile de salarii sau cresterile de taxe. Care-i iau direct. Si vizibil.

Vestea buna e insa ca PD-L poate recupera. Timp ar mai fi. Si o baza solida inca exista. Sa nu uitam ca au avut si peste 40% intentie de vot. Nu i-au pierdut total pe oamenii aia. Multi dintre ei ar reveni imediat ce PD-L ar lua un alt curs.

Planul secret al PD-L

Daca PD-L nu are inca un plan pentru ce e de facut, ar trebui sa-si faca. Oricum, ideile de baza sunt cateva. Si toate ar trebui sa tinteasca in nemultumirile oamenilor.

In primul rand, oamenii isi vor banii inapoi. Iar PD-L o sa-i dea. Cum se pare ca in 2011 si 2012 vom avea totusi crestere economica, e de presupus ca salariile reduse ale bugetarilor vor creste. Poate chiar cu cifre apropiate de 25%, lucru foarte posibil inaintea alegerilor.

In al doilea rand, au nevoie sa schimbe sensul discutiei. Al dezbaterii publice. In preajma viitoarelor alegeri, criza nu trebuie sa mai fie principalul cuvant in mintea oamenilor. Ajutat si de masurile de la punctul unu, PD-L trebuie sa impuna el insusi subiectele.

Si are ce. Are asi in maneca. Sa ne amintim de referendumul pentru eliminarea unei camere a Parlamentului si de reducere a numarului de parlamentari. Care va trebui pus in practica. Pe cat punem pariu ca asta se va intampla inaintea alegerilor din 2012? Si pe cat punem pariu ca PD-L va iesi mai bine, dat fiind ca PSD si PNL se vor opune? Foarte probabil. PD-L nu va avea nimic de pierdut, PSD si PNL da. Sau mai curand parlamentarii lor.

Schimbari de legi si oameni

Apoi, PD-L are un atu pe care nimeni din Opozitie n-ar avea cum sa-l aiba. Puterea. Majoritatea parlamentara cu care face legile. Deci poate impune legile pe care le vrea. Legi populare. Populiste, daca trebuie. Legi pe care in mod normal le-ar propune greu. Dar care sunt un colac de salvare cand esti la ananghie.

In fine, mai e vorba si de oameni. In primul rand, de ai Opozitiei. Care, normal pentru politica din Romania, au mai multe pete decat dalmatienii Cruelei. Afaceri murdare si legaturi dubioase. Iar informatiile astea exista. O presimtire jurnalistica imi spune ca ele vor incepe sa tot apara misterios in anul alegerilor. Sau chiar dintr-a doua jumatate a lui 2011. N-ar fi de mirare. Mereu au aparut.

In al doilea rand, e vorba de oamenii PD-L. Partidul lui Boc n-are cum sa castige alegerile cu Boc. Oricat de onest si bine intentionat ar fi el. Chiar tinand cont de faptul ca nu poate fi acuzat de vreo inginerie financiara. Are prea multe schelete in dulap.

Oamenii nu-i vor ierta taierile de venituri. Dar mai ales nu-i vor ierta ezitarile. Oricat s-ar stradui, nu va putea sa-si recapete popularitatea. Si nu va putea sa fie o locomotiva electorala. De aceea, va trebui sa faca un pas in spate. El si alti cativa. Schimbare de oameni pentru o schimbare de imagine. Vor trebui s-o faca. Cum vor trebui sa faca toate lucrurile de mai sus. Fara ele, se duc in Opozitie. Batuti mar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri PDL, #sansele PDL, #reforme PDL , #stiri PDL