Buldogul, victorie in lacrimi: "Halal barbati de partid!" Fotoreportaj

Duminica, 24 Martie 2013, ora 12:11
10362 citiri
Buldogul, victorie in lacrimi: "Halal barbati de partid!" Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Pedelistii si-au ales, sambata, conducerea, dupa o zi marcata de scandaluri, aplauze frenetice sau, dimpotriva, discrete, previziuni entuziaste, discursuri mobilizatoare sau alocutiuni amuzante.

Suflarea democrat-liberala s-a adunat, in Conventie, la Romexpo. N-ai putea spune ca erau portocalii, ci mai degraba de toate nuantele. O adunare pestrita, de la incolori si pana la tradatori, de la traseisti pana la cativa reformisti.

Blaga a castigat sefia PDL. Udrea contesta, Basescu isi ia adio de la PDL

De fapt, la Romexpo am vazut, sambata, o lume a lui Caragiale, unde am regasit tot felul Catavenci si Tipatesti. Si de la alegerile interne ale pedelistilor n-a lipsit nici cetateanul turmentat.

Un cetatean turmentat cu talpa papucilor dezlipita - caci la mama acasa toate incaltarile sunt papuci - duhnind a votca, cu hainele murdare, accesorizate cu fanion portocaliu cu Elena Udrea.

Vorbitorii s-au straduit sa atraga simpatia si atentia publicului fie prin discursuri despre unitatea partidului, despre atasamentul fata de PDL sau victoria la urmatoarele alegeri, fie prin expresii strengaresti ca "aceasta Conventie sa nu se incheie cu lovituri de Pinalti", "apa trece, blondele raman" ori "Imi vine sa va spun 'fiti reformistii mei'".

Nu ma voi opri, insa, asupra alocutiunilor sustinute de candidati sau de sustinatorii lor, ci voi developa filmul cu auditoriul, impartit la final in extaziatii care s-au prins in hora victoriei si bocitorii de la catafalcul partidului.

Costumul si cravata par a fi regula la Romexpo, insa mai sunt si delegati imbracati a la legere. In ceea ce priveste doamnele, vestimentatia e mai variata - de la fuste scurte, colorate, pana la pantaloni negri, sobri, dar musai mulati. De uniformitate se poate vorbi, insa, cand vine vorba de coafuri - la Conventie s-a purtat cocul inalt, de nunta.

Discursul lui Traian Basescu nu a mai starnit aplauze decat din tabara pro-Udrea, desi fostii camarazi care-l aplaudau inflacarati pe presedintele Traian Basescu pareau ca o fac mai mult din convingere decat de gura sefului de delegatie.

A urmat prezentarea motiunilor, apoi cateva discursuri care au impartit suflarea pedelista in trei categorii: plictisitii, delegatii care agitau foi xeroxate cu "Eu votez Vasile Blaga" ori democrat-liberalii care fluturau stegulete tiparite cu "Elena Udrea".

Pauza de 15 minute, anuntata la microfon, a impartit adunarea democrat-liberala in doua mai rapid decat a despartit Moise apa. Pe scaune au ramas aruncate doar pliantelele cu motiuni, calendare, mape portocalii si ceva stegulete, in vreme de pedelistii s-au strans ciorchine in jurul celor pe care aveau sa-i voteze la sefia PDL.

Si cum coada la autografele lui Blaga ori la pupaturile Elenei Udrea e cam mare, pedelistii se trag in poza cu vedetele trustului Intact. In cele din urma, cedeaza si Udrea si nu rateaza sansa unei fotografii cu Ciutacu. "E ca-n banc. Daca-i mere, ii mere! Dar daca nu-i mere?", comenteaza un sustinator al lui Blaga.

Ca paranteza, presa a fost bine reprezentata la Romexpo. Sute de jurnalisti, zeci de camere de luat vederi, studiori de televiziune si cabluri pe unde paseai. Dar telefoanele pedelistilor n-au avut blitz decat pentru Ciutacu si Niels Schnecker.

In sfarsit, incepe votul. Mircea Toader se agita prin inghesuiala de la cabine, da nervos din maini si le spune jurnalistilor sa paraseasca zona.

Pana se numara peste 4.500 de voturi (4.615, pentru rigurozitate), pedelistii isi omoara timpul pe terasele de afara la o bere si la o portie de mici. "Sa fie si de cal (micii), ca dragostea de partid nu-mi tine de foame", se justifica un delegat.

Inauntru, cateva doamne in varsta, cu palariile scoase de la naftalina, susotesc ascunse dupa evantaiele facute din pliante, nici prea tare sa nu deranjeze sala, nici prea incet sa nu care cumva sa treaca neobservate: "Monica Macovei trece printr-o criza de adaptabilitate politica si habar n-are cu ce se mananca, de fapt, politica".

Langa scena, un mos in pardesiu imparte pedelisitlor de soi, cu notorietate, o carte. De la Oltean primeste, in schimbul cartii, un Lucian Blaga. Si ma refer la bancnota. Intre timp, delegatia de la Alba Iulia joaca o varianta de canasta, iar Paleologu, sustinator al Elenei Udrea, se intretine cu grupul reformistilor.

Spre seara, fiecare pedelist isi socoteste cifra lui. Previziunile sunt entuziaste si-n tabara Udrea, si-n echipa Blaga. Pe la ora 19:00, au "transpirat" pe surse estimari. Jurnalistii se agita sa le afle - Blaga conduce, Udrea ii sulfa in ceafa. EBa spune ca, daca si dupa renumarare (care n-a mai fost renumarare), Blaga castiga, atunci "este o victorie cat o infrangere".

Nu s-au anuntat inca rezultatele oficiale, dar in sala-i haos. Bihorul flutura foile xeroxate cu "Eu votez Vasile Blaga". Pe spate, pedelistii au iscalit, cu pixurile, "s-a facut dreptate pentru conventia din 2011. Atunci am strigat libertate". Sustinatorii Elenei Udrea il acuza pe buldog ca a furat voturile.

Vin rezultatele oficiale. Blaga 2.344 voturi, Udrea - 2.014, Macovei - 209. Ziaristii respira usurati. Nu ca a castigat Blaga, ci ca nu va fi turul doi.

Se anunta ca votul a fost contestat si ca rezultatele intarzie. Pedelistii scandeaza "Rusine!", cu atitudinea razboinica a unui partid de opozitie. De pe scena, Paleologu face semn spre tabara lui Blaga. Andreea Paul, fosta Vass, isi pune maine-n sold. "Rusine!", ii tipa iar sustinatorul lui Udrea.

Pentru detensionarea situatiei, Ion Balan, deputatul care s-a ocupat de organizarea Conventiei, a chemat pe scena un copil imbracat in costum popular, invitat sa le cante delegatilor. Copilul asteapta de la amiaza sa cante si n-a plecat de langa scena. "Eu ii sustin pe toti, vreau doar sa le cant", mi-a zis pe la ora 14:00. Pedelistii aflati la cucurigu, la etaj, au dansat hora pe loc. Delegatii din primele randuri au lasat insa orice sfiala si au incins o ditamai hora in fata scenei.

Blaga urca pe scena, isi sustine discursul, sustinatorii sai inca nu s-au desprins din hora. Pedelistii scandeaza numele lui Basescu si-l acopera. Blaga varsa o lacrima. "Si eu am pierdut cum am pierdut in 2011, dar niciodata nu am pus la indoiala corectitudinea alegerilor". Buldogul isi termina alocutiunea scurta, dar trebuie sa se intoarca pe scena. Baietii de la confetti n-au fost pe faza la discurs.

"Halal barbati de partid, contestatia n-a fost luata in seama!", comenteaza cineva. Sampania pregatita pentru celebrarea victoriei lui Blaga ramane in frapiera.

In zece minute, sala uriasa de la Romexpo arata ca un bar pustiu. Scandalul s-a mutat la Modrogan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#PDL reportaj Conventie, #Blaga Udrea alegeri PDL , #alegeri PDL