Boala care macina PDL

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 09:18
4647 citiri
Boala care macina PDL
Foto: stirileprotv.ro

Dupa debarcarea lui Petre Roman in 2001, PD ulterior PDL nu s-a mai comportat ca un partid politic in sensul clasic al cuvantului, ci ca un fel de confrerie jansenista functionand dupa canoanele si umorile unui frate mai mare in stepene. Vointa acestuia era lege: impartea sarcinile, isi judeca supusii si stabilea ierarhia.

Nici vorba de construirea sau inscrierea intr-un mainstream, adica sa reprezinte tendinte si ideologii social-politice in curs, nici vorba de colaborare cu celelalte forte dispuse a realiza obiective si programe comune pentru Romania, deoarece interesele ii priveau doar pe lider si pe cei cativa initiati. De demonstrat.

Democratia ca joc de putere

Daca pana la castigarea puterii impreuna cu PNL si... Voiculescu in 2004 democratia interna de partid cum-necum se mai respecta, de atunci PDL joaca pe o singura mana si o singura carte, aceea a lui Basescu.

Ca sa suporte privatiunile si sa nu se haineasca, i-a tinut aproape pe vechii tovarasi de drum Blaga, Berceanu, Videanu... Nu e locul aici sa analizam mijloacele.

Prezent de dimineata pana seara in mass-media, partidul a inceput sa creasca in sondaje, dar nu prin imbunatatirea performantelor la guvernare nationala sau teritoriala, ci prin canibalizarea intregii scene politice, prin atacuri consecvente la adresa aliatilor liberali si in special a primului ministru, Calin Popescu Tariceanu.

De atunci PDL aplica tactica singur impotriva tuturor: priviti otova, toti sunt demagogi, ipocriti, corupti, hoti, misei, incompetenti, numai portocaliii dispun de valori si merite, numai ei fiind in stare sa rezolve problemele tarii, iar Basescu a devenit atotputinte si omniscient, serviciile secrete, alte institutii ale statului de drept punand umarul la actiunea antidemocratica de personalizare a puterii.

Politica - o forma fara fond

Negocierile parlamentare, consultarile intre Opozitie si Putere, intre presedintie si partide n-au mai avut loc decat arareori si fara niciun rezultat, caci se opuneau oricarei initiative a celorlalti.

In aceste conditii, a fost meritul lui Tariceanu ca s-a concentrat pe sectorul economic-investitional ale carui perspective au permis cresteri importante de salarii si pensii.

Dupa interventia cu biletelele galbene si roz ale dnei Udrea, relatiile intre cei doi s-au racit brusc. Motivele adevarate n-au fost dezvaluite nici de Tariceanu, a carui statura morala nu i-ar fi permis, nici de Basescu. Dar a ramas porecla de Razgandeanu, deoarece nu a mai fost de acord cu demisia Guvernului si provocarea alegerilor anticipate.

Lepadarea de Tariceanu

Dupa parerea unor analisti, razgandirea ar fi fost determinata de aflarea stratagemei puse la cale de PDL care dorea sa se lepede de liberalii tariceni spre a ramane singur la Palatul Victoria. Contracararea initiativei PDL a dus la tradarea grupului Stoica-Stolojan in 2006 si la spargerea PNL, motiv pentru care intre cele doua partide s-a taiat orice cale de comunicare.

Accentuandu-si tendintele autoritariste, presedintele nu incredinteaza alcatuirea Guvernului in 2008 Coalitiei Iohannis care castigase scrutinul, ci propriului partid, iar Curtea Constitutionala si-a jucat rolul acceptand.

PDL s-a asociat totusi cu PSD pentru alcatuirea majoritatii. Doar pentru cateva luni, insa, cat le-a trebuit sa corupa ori sa atraga alti parlamentari prin mijloace pe care presa le numeste fie tradare, fie mituire ori santaj. Astfel ca, de la finele lui 2009, raman, in sfarsit, singuri la butoane, desi formal le stau alaturi UNPR si UDMR.

Reforme si traseism

Insuccesele au fost cauzate cica de proasta comunicare, nu de politicile lor publice fara cine stie ce aderenta la membrii de partid ori la mase. Astfel, reformarea statului s-a facut prin concedierea a 200.000 de bugetari si taieri de 25% din salarii, modernizarea clasei politice, prin uninominalul lui Boldea, Pasat, Ridzi, Apostu... si prin stimularea traseismului, iar reforma legislatiei prin 13 angajari ale raspunderii guvernamentale. Toate perorate ceas de ceas pe ecrane si in oficinele de partid pana la lehamite.

Or un partid responsabil ar fi cautat sa indeplineasca dezideratele nationale, promisiunile din campanii. Ceea ce nu s-a intamplat: dupa ce PDL si Basescu s-au instapanit peste Putere, "Sa traiti bine!" s-a mai auzit doar in bancuri. Q.e.d.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#PDL Basescu reforma, #PDL traseism politic, #PDL istorie guvernare, #PDL colaborare PNL , #Traian Basescu