Motivele pentru care tratamentul oral anti-COVID de la Pfizer e solicitat sub așteptări. Testele clinice au arătat rezultate foarte bune

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 18:13
2865 citiri
Motivele pentru care tratamentul oral anti-COVID de la Pfizer e solicitat sub așteptări. Testele clinice au arătat rezultate foarte bune
Paxlovid, tratamentul COVID de la Pfizer FOTO: NBC News

Cererea la nivel mondial pentru tratamentul antiviral oral COVID-19 de la Pfizer Inc (PFE.N) Paxlovid nu se ridică la nivelul așteptărilor, arată experții.

Condițiile de eligibilitate complicate, testarea redusă și potențialele interacțiuni medicamentoase, ar fi principalele cauze pentru care solicitarea acestui medicament ar fi atât de redusă deși oferta a fost generoasă.

Cererea a fost, de asemenea, împiedicată de percepția că infecțiile cu Omicron nu sunt atât de severe, scrie Reuters.

Paxlovid era de așteptat să fie un instrument major în lupta împotriva COVID, după ce a redus cu aproximativ 90% numărul de spitalizări sau decesele la pacienții cu risc ridicat într-un studiu clinic.

Mii de oameni mor încă din cauza COVID-19 în fiecare săptămână, chiar dacă infecțiile globale sunt departe de apogeul lor. Și există doar câteva tratamente antivirale dovedite, dintre care Paxlovid este cel mai atractiv. Celelalte sunt pilula rivală mult mai puțin eficientă de la Merck & Co (MRK.N), molnupiravir, și remdesivirul intravenos de la Gilead Sciences (GILD.O).

Dar chiar și pe fondul unei creșteri recente a infecțiilor, oferta Paxlovid a depășit cu mult cererea în Statele Unite, Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud, au descoperit date de la ministerele sănătății și interviurile Reuters cu medici și farmaciști.

„Doar că nu vedem atât de mulți oameni care vin pentru testare”, a spus dr. Timothy Hendrix, director medical principal al AdventHealth Centra Care din Florida, care are peste 40 de locații de îngrijire urgentă.

Hendrix a spus că nu a prescris Paxlovid de câteva săptămâni. Pacienții eligibili au refuzat prescripția, deoarece cred că varianta Omicron provoacă o boală ușoară.

„Cei mai mulți dintre pacienții noștri (spun)... „Mă duc acasă și voi rezolva asta”, a spus Hendrix.

Pfizer intenționează să producă până la 120 de milioane de feluri de Paxlovid în acest an și se așteaptă la vânzări de cel puțin 22 de miliarde de dolari din contractele semnate până la începutul lunii februarie.

Statele Unite au fost de acord să cumpere până la 20 de milioane de pastile în acest an, devenind cel mai mare cumpărător cunoscut public.

„La nivel național, numărul cazurilor de COVID-19 este scăzut, la fel și utilizarea generală a terapiei COVID-19”, a declarat Departamentul de Sănătate și Servicii Umane într-un comunicat.

Pfizer a declarat că a inițiat discuții cu 100 de guverne pentru Paxlovid și că sunt în vigoare acorduri cu 26 de țări.

„Guvernele încearcă să-și definească cererea în lumina peisajului în evoluție cu Omicron, variantele viitoare și alte opțiuni antivirale”, a spus Pfizer. „Aceasta este o situație care evoluează rapid și se schimbă din oră în oră”.

Lansarea Paxlovid a fost lentă și în Asia, în ciuda faptului că unele țări au înregistrat recent infecții record.

Coreea de Sud a primit suficient Paxlovid pentru a trata 624.000 de persoane la 17 aprilie și a folosit doar aproximativ o treime din inventarul său, potrivit datelor guvernamentale.

Marea Britanie are oferte pentru 2,75 milioane de cure Paxlovid. Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Anglia, a fost administrat la peste 6.000 de pacienți începând cu 9 aprilie.

În Italia, care a primit aproximativ 50.000 de cure de Paxlovid pe lună din februarie, aproximativ 8.300 de persoane au primit pastilele. Agenția italiană de medicamente tocmai a început să permită medicilor generaliști să prescrie Paxlovid în plus față de specialiști, ceea ce ar putea crește consumul.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat săptămâna trecută că restricțiile privind cine poate primi Paxlovid au o utilizare limitată în Europa.

„În acest moment avem unele țări – unele dintre ele țări foarte mari – care au distribuit un procent foarte mic din cantitățile pe care le au deja”, a spus el.

Unii farmaciști și medici din SUA și-au exprimat îngrijorarea că o întoarcere la testele la domiciliu față de testele de laborator ar putea permite pacienților cu risc ridicat să treacă prin fisuri, deoarece nu știu că sunt eligibili pentru Paxlovid sau că acesta există.

În Utah, unde cazurile sunt scăzute, oferta Paxlovid este „foarte bună și putem avea practic orice ne dorim”, a spus Erin Fox, director senior de farmacie la Universitatea din Utah.

Universitatea are 4 centre mari de sănătate în jurul Văii Salt Lake, fiecare cu aproximativ 80 de cursuri Paxlovid la îndemână, a spus Fox, adăugând că într-o zi din aprilie, au oferit doar două cursuri.

Paxlovid poate interacționa cu multe medicamente utilizate pe scară largă, complicându-i utilizarea. „Este puțin dureros să prescrii”, a spus profesorul Paul Little de la Universitatea din Southampton.

Cererea ar putea crește dacă se dovedește că Paxlovid funcționează în studiile în curs care îl testează în grupuri mai largi, inclusiv cei cu risc mai scăzut și cei vaccinați.

Dr. David Battinelli, director medical pentru Northwell Health, cel mai mare grup de spitale din statul New York, a declarat că, chiar dacă cazurile vor crește, se îndoiește că utilizarea Paxlovid va crește în rândul celor nevaccinați.

Fie se luptă prin asta, a spus el, fie „apar la spital”.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#paxlovid, #tratament COVID 19, #pastile anti covid pfizer , #cazuri covid
Comentarii
Poza CodrinV
CodrinV
rank 2
„Cererea a fost, de asemenea, împiedicată ”