Pastila Pfizer, eficientă și împotriva Omicron. Cât de mult reduce riscul de spitalizare și de deces pilula Paxlovid

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 19:36 3056 citiri
Paxlovid poate reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90% FOTO Unsplash

Studiile realizate de Pfizer arată că Paxlovid, medicamentul dezvoltat de compania farmaceutică împotriva noului coronavirus, este eficient și împotriva variantei Omicron.

Paxlovid, care a obţinut autorizaţie de urgenţă în SUA şi în alte ţări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90 %, când este administrat în primele cinci zile ale apariţiei simptomelor, a transmis marți, 18 ianuarie, compania.

Tratamentul combină Nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi Ritonavir, a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei.

”Am dezvoltat în mod specific Paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice”, notează într-un comunicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer.

Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului Nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.

”Rezultate au arătat că în toate cazurile Nirmatrelvir este un inhibitor puternic”, se precizează în comunicat.

Centrul Icahn a realizat împreună cu Pfizer un alt studiu de laborator care determină eficienţa tratamentului cu Paxlovid împotriva Omicron şi a altor variante ale coronavirusului.

În decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului a asigurat că Paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar şi care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News