Un nou medicament anti-Covid, eficient și împotriva Omicron, a fost aprobat în UE

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 18:33
2923 citiri
Un nou medicament anti-Covid, eficient și împotriva Omicron, a fost aprobat în UE
Paxlovid reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90% FOTO Pixabay

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi, 27 ianuarie, medicamentul anti-Covid produs de Pfizer, Paxlovid.

EMA ”a recomandat ca Paxlovid să fie autorizat pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă”, a transmis autoritatea de reglementare europeană, potrivit unui comunicat.

EMA a evaluat datele unui studiu implicând bolnavi de Covid-19 care a arătat că ”tratamentul cu Paxlovid reduce în mod semnificativ spitalizările şi decesele la pacienţi care prezintă cel puţin o afecţiune subiacentă care-i expune riscului unui covd-19 grav”.

Majoritatea pacienţilor din studiu era infectată cu varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, precizează EMA, care subliniază că, potrivit unor teste realizate în laborator, Paxlovid urmează să rămână eficient împotriva variantei Omicron.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman al EMA a conchis că beneficiile medicamentului sunt superioare riscurilor în utilizarea aprobată” şi ”îşi va trimite acum recomandările Comisiei Europene (CE), în vederea unei decizii rapide care să se aplice tuturtor statelor membre UE”.

Această procedură de aprobare de către CE durează, în general, câteva ore sau câteva zile.

”Prin autorizarea Paxlovid săptămâna aceasta, şase medicamente anticovid au fost autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE”, a salutat într-un comunicat comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Almentară Stella Kyriakides.

Studiile realizate de Pfizer arată că Paxlovid este eficient și împotriva variantei Omicron.

Paxlovid, care a obţinut autorizaţie de urgenţă în SUA şi în alte ţări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90 %, când este administrat în primele cinci zile ale apariţiei simptomelor, a transmis compania.

Tratamentul combină Nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi Ritonavir, a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#paxlovid, #medicament covid, #Pfizer, #EMA, #omicron , #coronavirus