Ce termen de valabilitate au pastilele cu iod care vor fi distribuite în curând populației. Avertismentul lui Alexandru Rafila pentru cei care le iau preventiv

Joi, 31 Martie 2022, ora 22:01 3024 citiri
Ministrul Sănătății recomandă ca distribuirea pastilelor cu iod să se facă de către medicii de familie FOTO Facebook / Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut joi, 31 martie, un nou apel către populație să nu ia preventiv pastilele de iod pe care le va primi începând de săptămâna viitoare.

Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV.

Întrebat care e cel mai mare pericol la care se supune o persoană ce consumă preventiv pastile de iod, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce la hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”.

Despre valabilitatea pastilelor cu iod, Alexandru Rafila a spus că, de obicei, este de trei ani.

”Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, la temperatura mediului ambiant”, a adăugat ministrul.

Marţi, toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi. Acestea ar urma să fie distribuite populației prin intermediul medicilor de familie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News