Misterul păsărilor migratoare ce ”dețin” busola magnetică: Cum ”văd” ele ceva, pe care oamenii nu sunt capabili să-l observe VIDEO

Marti, 01 Februarie 2022, ora 02:50
5809 citiri
Misterul păsărilor migratoare ce ”dețin” busola magnetică: Cum ”văd” ele ceva, pe care oamenii nu sunt capabili să-l observe VIDEO
Păsările migratoare folosesc câmpul magnetic al Pământului FOTO: Phys

Un nou studiu, parte a unei colaborări internaționale conduse de către oamenii de știință de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, a reușit să dezlege misterul păsărilor migratoare, care zboară anual spre zonele de reproducere. Ei au descoperit că informațiile extrase din câmpul magnetic al Pământului le spun păsărilor unde și când să înceteze călătoria.

Acest truc le permit să vizeze exact același loc de reproducere an de an, aflat la mii de kilometri distanță. Modul în care păsările simt câmpul magnetic al Terrei a făcut obiectul unor cercetări intense, potrivit Phys.

Păsările s-ar putea să ”vadă” liniile câmpului magnetic al Pământului și, eventual, să folosească această abilitate, pe care oamenii nu o au, atât pentru a determina direcția în care se îndreaptă, cât și unde se află.

Dr. Joe Wynn, fost la Universitatea Oxford, acum expert la Institutul de cercetare aviară din Germania, a afirmat că ”deși știm din ce în ce mai multe despre modul în care păsările moștenesc informațiile migratoare de la părinți, felul cum se întorc în același loc an de an cu o acuratețe maximă a rămas evaziv.

Prin urmare, este destul de interesant că am reușit să descoperim dovezi că semnalele magnetice ar putea fi folosite de către păsările cântătoare migratoare, care încearcă să-și relocheze cuiburile lor”, a spus Wynn.

Echipa de cercetători a analizat date referitoare la aproape 18.000 de păsări de stuf, pentru a investiga dacă ele au folosit câmpul magnetic al Pământului, atunci când și-au găsit, în zbor, locul de reproducere.

Aceste mici păsări de deplasează anual din deșertul Sahara, pentru a petrece vara în Europa, în zonele calde, străbătând chiar și 7.000 de kilometri la o altitudine de 6.000 de metri, deseori zburând 30 de ore în continuu.

Misterul venit din spațiu: De undeva sunt trimise semnale spre Pământ, la fiecare 18 minute VIDEO

Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce câmpul magnetic al Pământului s-a deplasat ușor, locurile la care s-au întors păsările migratoare s-au mutat odată cu acesta, sugerând că păsările s-au adaptat la o țintă magnetică în mișcare.

Păsările au putut să folosească informațiile magnetice ca pe ”un semn de oprire”, iar înclinația magnetică în special, le-a spus acestora că au ajuns la locul lor de reproducere.

Un astronom american face o descoperire neobișnuită: Pământul există într-o super bulă gigantică VIDEO

Oamenii de știință au urmărit inelele metalice (prevăzute cu un senzor de detecție) puse pe picioarele păsărilor migratoare, de-a lungul anilor. ”Datele provenite de la inelele păsărilor sunt o modalitate fantastică de a răspunde la întrebările despre migrație.

Păsările de stuf studiate folosesc o singură coordonată magnetică, un fel de ”semn de oprire”, când ating valoarea corectă a câmpului magnetic, ele se opresc”, a spus Wynn.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#pasarile vad campul magnetic, #pasari, #campul magnetic Pamant, #migratia pasarilor, #pasari migratoare, #busola magnetica , #mister