Pașaportul românesc, printre cele mai puternice documente de călătorie din lume. Locul din topul mondial al accesibilității

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 13:20 34223 citiri
Index pașapoarte FOTO: colaj editiededimineata.ro

Un top realizat anual de reputata firmă de analiză Henley vizează credibilitatea și puterea documentelor de călătorie.

Pașaportul românesc este pe locul 16 în topul celor mai puternice documente de călătorie din lume, conform noului index realizat de Henley.

Pașaportul SUA este pe locul 6, la egalitate cu cel al Marii Britanii, iar Franța se situează pe locul 4, potrivit editiadedimineata.ro.

Cu pașaportul românesc, se poate intra în 174 de țări fără viză, în timp ce pașaportul american permite acces fără viză în 186 de destinații. Comparativ cu vecinii noștri, România este pe locul 2, după Ungaria (plasată pe locul 8 în index, cu acces în 183 de țări). Ucraina este pe locul 35 (acces în 141 de țări) și Serbia pe locul 36.

Indexul pașapoartelor este bazat pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și monitorizează în mod regulat cele mai „prietenoase” pașapoarte din lume, din 2006.

Există un decalaj tot mai mare între emisfera nordică și cea sudică atunci când vine vorba despre libertățile de călătorie.

Coreea de Sud este la egalitate cu Germania pe locul 2 (190 de țări), iar Finlanda, Italia, Luxemburg și Spania sunt toate împreună pe locul trei (189 de țări).

Țările UE domină – Franța, Olanda și Suedia au urcat un loc, pentru a se alătura Austriei și Danemarcei, pe locul al patrulea (cu un scor de 188). Irlanda și Portugalia se află pe locul cinci (cu un scor de 187).

Au urcat în clasament pe locul 6: Elveția, Norvegia, Belgia și Noua Zeelandă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News