Cum a fost posibil ca Pasajul Mogoșoaia să fie gata cu jumătate de an mai devreme. ”Au înțeles că este o lucrare mică pentru portofoliul lor”

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 22:45
6354 citiri
Cum a fost posibil ca Pasajul Mogoșoaia să fie gata cu jumătate de an mai devreme. ”Au înțeles că este o lucrare mică pentru portofoliul lor”
Pasajul Mogoșoaia inaugurat în toamna anului 2021 FOTO: Facebook/ Asociația Proinfrastructura

Sunt situații în care părți importante din lucrările de infrastructură ar putea fi date în folosință în România mult mai devreme decât este prevăzut în proiect. Dar sunt puține cazuri în care acest lucru se întâmplă.

Sunt multe proiecte mari de infrastructură deschise în acest moment. Pe unele se lucrează în ritm alert. Pe altele, muncitorii nu se grăbesc. Pentru că nu-i obligă nimeni. Au un contract și ei consideră că vor finaliza lucrările până la data respectivă. Doar că se poate mult mai repede.

”Minunea” prin care Pasajul Mogoșoaia a fost terminat mai devreme

Un exemplu este pasajul Mogoșoaia, unul dintre proiectele de infrastructură de importanță majoră pentru traficul din zona Capitalei pentru că a descurcat blocajele istorice de acolo. Această lucrare a fost terminată cu jumătate de an mai devreme decât era termenul prevăzut în contract.

Ce s-a întâmplat? Constructorul a înțeles, după lungi discuții cu Ministerul Transporturilor, că efortul pe care îl depune să finalizeze mai repede lucrarea este mult prea mic pentru brandul său. Iar pe viitor, cel mai probabil va fi una dintre companiile ”preferate” pentru marile proiecte.

”Anul trecut, i-am chemat pe constructorii austrieci, am discutat cu ei, le-am spus că, până la urmă, să mai dureze încă șase luni în plus lucrările la pasaj nu le face bine nici lor, ca brand. Până la urmă au înțeles și au accelerat execuția și la 1 octombrie 2021 era deja deschis.

De fapt acolo a fost o licitație lansată cu un termen de execuție foarte larg, de 24 de luni. Nu am înțeles niciodată de ce s-a mers pe varianta aceasta de doi ani pentru un pasaj rutier mic, până la urmă. Ei lucrau în consecință, anul trecut, lumea era nervoasă că erau cozi imense în zona respectivă.

I-am chemat pe cei din Austria la minister și le-am spus: ”uitați, lucrarea este mică pentru STRABAG, un constructor care are în portofoliu lucrări mult mai complexe terminate într-un timp mai scurt”. Spre exemplu, o bucată de autostradă de aproape 10 kilometri lângă Târgu Mureș a fost terminată în 2021 după un an jumătate de la începerea lucrărilor.

Au înțeles și ei acum că este o lucrare mică pentru portofoliul lor și că este vorba doar de un efort minimal să mai aducă o echipă-două de muncitori, să grăbească ritmul și să termine în avans.

Au înțeles că acest lucru le face și lor bine ca brand, în plus vom aprecia și public lucrul acesta și va fi o bilă albă și din partea publicului dar și din partea ministerului. Pentru că interesul autorităților este să facă lucrări cu constructori serioase care îți fac treaba și termină în avans.

A fost o discuție onestă cu un constructor, nu au fost costuri suplimentare. Se poate cu tact și diplomație. Până la urmă este un parteneriat și unii lucrează mai bine, alții mai puțin bine, însă până la urmă se pot ajusta lucrurile dacă există dialog”, a explicat Horațiu Cosma, fost secretar de stat de la Ministerul Transporturilor, într-un interviu acordat Ziare.com.

Pe de altă parte, CNAIR ar fi putut da în folosință deja 10 kilometri din A0, Autostrada de Centură, între DN5 și DN6, dar din păcate Compania de Drumuri nu a reușit să motiveze în vreun fel constructorul și acum nu mai are timp.

”Ar fi trebuit să se pună la masă compania de drumuri și constructorul, să se pună pe hârtie un plan serios. Altfel nu o să aibă niciun interes constructorul să dea în avans anumite sectoare. Dacă există interes, inteligență și abilitate într-o discuție cu ei, așa cum am făcut la pasajul Mogoșoaia, se poate face și aici”, a mai spus Horațiu Cosma.

Unde este pasajul Mogoșoaia

Obiectivul de infrastructură "Pasaj Mogoşoaia pe Centura Bucureşti peste DN 1A" este situat pe Centura Bucureşti, între km 66+540 - km 67+340, şi include rampa de urcare (km 66+580 – km 66+810), rampa de coborâre km (66+920 - km 67+150) şi pasajul superior peste DN 1A.

Contractul încheiat cu SC STRABAG SRL pentru construcţia Pasajului de la Mogoşoaia este în valoare de 32.259.665,70 lei fără TVA. Execuţia lucrărilor a început în aprilie 2020 darea în trafic fiind realizată pe 30 septembrie 2021 înainte de termenul contractual, prevăzut pentru aprilie 2022.

Câți kilometrii de asfalt sunt gata anul acesta

România va mai avea anul acesta încă 13 kilometri de autostradă, 40 de kilometri de drum expres și un nod rutier important de câțiva kilometri. Par puțini însă avantajul este mare.

Am mai fi putut avea încă 10 kilometri de autostradă, însă autoritățile nu s-au implicat îndeajuns încât să motiveze constructorul în acest sens.

Nu este nici drum express nici autostradă dar deschiderea acestui proiect are o importanță majoră pentru trafic. Este vorba despre nodul rutier de la Domnești pe centura de sud al Capitalei.

”Ar mai fi un proiect care nu este nici pe autostradă nici pe drum express dar care face aproape cât un lot de autostradă ca efect în trafic. Vorbim despre pasajul de la Domnești. Este de fapt un nod rutier. Are toate șansele să fie inaugurat în toamnă. Și aici ar mai fi de recuperat cel puțin jumătate de oră”, a explicat Ionuț Ciurea, șeful Asociației Pro Infrastructură pentru Ziare.com.

Studii de fezabilitate pentru drumul expres Filiaşi - Lugoj

Sorin Grindeanu a mai anunțat pe 19 iulie că un număr de 28 de oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construirii drumului expres Filiaşi - Lugoj, care va avea o lungime de aproximativ 230 de kilometri.

Este împărţit în 4 loturi, astfel încât pe măsură ce sunt finalizate Studiile de Fezabilitate să poată fi lansate cât mai eficient în licitaţie contractele pentru proiectare şi execuţie:

Lotul 1 (Filiaşi-Drobeta Turnu Severin) are o lungime de aproximativ 70 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 28,19 milioane de lei fără TVA; Lotul 2 (Drobeta Turnu Severin - Domaşnea) are o lungime de aproximativ 65 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 47,79 milioane de lei fără TVA;

Lotul 3 (Domaşnea-Caransebeş) are o lungime de aproximativ 45 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 25,38 milioane de lei fără TVA; Lotul 4 (Caransebeş-Lugoj) are o lungime de aproximativ 50 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 18,79 milioane de lei fără TVA”, a scris pe Facebook ministrul Transporturilor

Durata contractelor pentru realizarea studiilor de fezabilitate este cuprinsă între 18 şi 26 de luni.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pasajul mogosoaia, #infrastructura Bucuresti, #drumuri Romania, #drum , #infrastructura