Cum se schiază pe pârtiile din Harghita. „Zăpada este extraordinară"

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 13:50
1817 citiri
Cum se schiază pe pârtiile din Harghita. „Zăpada este extraordinară"
Se schiază în condiții foarte bune, pe majoritatea pârtiilor din Harghita FOTO: Unsplash

Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita a precizat că majoritatea pârtiilor de schi din Harghita sunt funcţionale, cu condiţii foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă și recomandă atenţie sporită, pentru evitarea unor accidente.

Fekete Örs, șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita a precizat vineri, 12 ianuarie, pentru AGERPRES, că temperaturile scăzute din ultima perioadă au ajutat proprietarii de pârtii să facă zăpadă artificială şi în acest weekend cel mai probabil se va schia pe toate pârtiile din judeţ.

El a dat exemplul pârtiilor de la Băile Harghita şi Harghita Mădăraş, unde zăpada "este extraordinară", întrucât în aceste zone a şi nins, dar a precizat că strat suficient de zăpadă pentru a practica sporturi de iarnă se înregistrează şi la Homorod, Şumuleu-Ciuc, Borsec, Topliţa, Ciumani sau Bucin.

Potrivit sursei citate, în Harghita sunt peste 20 de pârtii de schi.

Fekete Örs a punctat faptul că, de la începutul sezonului de iarnă, salvamontiştii au avut zeci de intervenţii pentru acordarea ajutorului în urma unor accidente produse pe pârtiile de schi, fiind înregistrate numeroase cazuri de entorse, fracturi, lovituri sau tăieturi, şi această tendinţă este în creştere pe măsură ce tot mai multe pârtii devin funcţionale.

"Şi din cauza zăpezii artificiale (se produc accidentele - n.red.), care e mai tare, dar ca la fiecare început de sezon, oamenii nu sunt obişnuiţi, sunt foarte mulţi care tot anul nu fac mai nimic şi acum încep cu schi pe o pârtie pe care ar trebui să aibă ceva condiţie fizică. Şi de acolo încep problemele", a declarat şeful salvatorilor montani harghiteni.

Acesta a spus că iubitorii sporturilor de iarnă ar trebui să se obişnuiască treptat cu schiul şi ar trebui să-şi ducă echipamentul la un specialist, pentru a fi verificat şi reglat, întrucât există posibilitatea ca greutatea persoanei în cauză să se fi modificat şi reglarea schiurilor să nu mai fie potrivită.

De asemenea, se recomandă insistent celor care practică sporturi de iarnă să nu consume băuturi alcoolice înainte să intre pe pârtie şi să fie atenţi la cei de lângă ei.

Salvamontiştii harghiteni sunt prezenţi pe majoritatea pârtiilor din judeţ şi sunt pregătiţi să intervină acolo unde este nevoie de ei.

În ceea ce priveşte practicarea drumeţiilor montane, Fekete Örs a avertizat că pe munte sunt condiţii de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, de aceea este foarte importantă folosirea echipamentului adecvat.

Salvatorii montani mai recomandă iubitorilor de munte să nu plece singuri în drumeţii, să anunţe familia sau chiar pe salvamontişti în ce zonă merg şi să ia în calcul faptul că se întunecă repede, motiv pentru care trebuie să aleagă trasee mai scurte.

Patru ucraineni, fugiți de război, găsiți pe munte din întâmplare de salvamontiștii maramureșeni. Cel pentru care porniseră căutările nu a fost încă găsit
Patru ucraineni, fugiți de război, găsiți pe munte din întâmplare de salvamontiștii maramureșeni. Cel pentru care porniseră căutările nu a fost încă găsit
Plecată într-o operațiune de căutare-salvare a unui cetăţean ucrainean rătăcit în Munţii Maramureşului, o echipa mixtă de salvamontişti - poliţişti de frontieră a descoperit alţi...
Un șofer băut a fost scos cu forța din mașină și încătușat, după o urmărire ca-n filme pe o șosea din Harghita VIDEO
Un șofer băut a fost scos cu forța din mașină și încătușat, după o urmărire ca-n filme pe o șosea din Harghita VIDEO
Un constățean de 38 de ani a făcut "valuri" în localitatea harghiteană Lacul Roşu, după ce a consumat mai multe pahare cu băutură într-un bar din zonă. Pentru că nu mai știa ce face...
#partii schi, #partii schi deschise, #partii schi Romania, #Harghita, #salvamont, #salvamont harghita , #partie schi