PMP a strans un milion de semnaturi pentru alegerea primarilor in doua tururi

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 13:30
5477 citiri
PMP a strans un milion de semnaturi pentru alegerea primarilor in doua tururi
Foto: Facebook/Eugen Tomac

Partidul Miscarea Populara (PMP) vrea revenirea la scrutinul in doua tururi pentru alegerea primarilor, initiativa pentru care a strans un milion de semnaturi. Daca nu trece de Parlament, PMP ii cere presedintelui Iohannis convocarea unui referendum.

"Peste un milion de romani au semnat pentru revenirea la alegerea primarului in doua tururi (...) Am vazut in 2012, in 2016, primari alesi cu sub 10% din numarul total de alegatori, care gestioneaza resursele unei comunitati. Vom merge cu acest mesaj in Parlament.

Legea cu privire la modificare Legii 115/2015 privind alegerea administratiei publice locale a fost depusa de PMP inca din 2016. Aceasta initiativa legislativa a fost adoptata de Senat, deci legea cu privire la alegerea primarilor in doua tururi a trecut de Senat.

Acum vom merge cu cele un milion de semnaturi in Parlament, pentru a le cere si deputatilor sa voteze revenirea la alegerea primarului in doua tururi", a declarat, sambata, la sediul central al PMP, presedintele partidului, Eugen Tomac.

Liderul PMP a adaugat ca in cazul in care legea nu va fi adoptata la votul final din Parlament, atunci ii va solicita presedintelui Klaus Iohannis sa convoace un referendum national pe tema revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, scrutin care sa aiba loc odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

"In cazul in care partidele vor ignora acest mesaj transmis de peste un milion de romani care au semnat pentru revenirea la alegerea primarului in doua tururi, mesajul lor nu va ramane doar in Parlament (...) vom transmite acest mesaj Presedintele Romaniei.

Presedintele Romaniei are, in baza art. 90 din Constitutie, prerogativa ca dupa consultarea Parlamentului poate cere poporului sa-si exprime prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national si noi credem ca revenirea la alegerea primarului in doua tururi este un subiect de interes national. Cu rugamintea de a convoca un referendum, pe data de 26 mai 2019, odata cu alegerile europarlamentare, pe acest subiect, daca trebuie sau nu sa revenim la doua tururi", a precizat Tomac.

Acesta a mentionat ca are asigurari de la PNL, USR si ALDE ca deputatii celor trei formatiuni vor vota in Camera Deputatilor in favoarea proiectului de lege.

"PNL in mod sigur sustine revenirea la alegerea primarului in doua tururi si am discutat acest subiect cu dl Orban, sigur si USR-ul si m-a asigurat si dl Vosganian ca ALDE va vota pentru alegerea primarului in doua tururi. In PSD apele sunt impartite", a aratat Tomac.

El a precizat ca propunerea legislativa poate trece de votul din Camera Deputatilor fara sustinerea PSD si UDMR, insa este nevoie de "suportul minoritatilor si al partidului dlui Ponta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#PMP alegeri primari , #stiri Partidul Miscarea Populara