Miscarea Populara, parfum bulgaresc in sticluta Dior (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Februarie 2014, ora 19:05
5066 citiri
Miscarea Populara, parfum bulgaresc in sticluta Dior (Opinii)

Regret iesirea lui Adrian Papahagi din politica, anuntata luni de domnia sa.

Cu entuziasmul, bonomia si cultura indiscutabile, pe care le-a dovedit cu toate ocaziile, si in pofida unor excese de zel (pe care le-am taxat la momentul potrivit), dl. Papahagi facea parte dintr-o generatie noua de politicieni, onesta si principiala.

Dar cel mai trist este motivul care l-a impins pe dl. Papahagi in afara politicii si, practic, in afara conducerii partidului pe care l-a fondat in vara anului trecut, Miscarea Populara. Domnia sa si-a pus demisia pe masa pentru a bloca intrarea in partid a deputatului Marin Anton, traseist celebru, personaj extrem de controversat, complet incompatibil cu standardul fixat de Miscarea Populara la aparitia ei. N-a reusit.

Intre Adrian Papahagi si Marin Anton, Miscarea Populara a ales, prin decizia Comisiei de Integritate, Marin Anton. Adica un politician care a trecut de la PDL la PNL cu cateva zile inainte de caderea Guvernului Ungureanu, care era in PNL in teribila vara 2012 cand Europa ne-a spus ca statul de drept a fost atacat, care a votat in favoarea modificarii Codului Penal in "martea neagra".

Care a fost marele argument al lui Marin Anton in fata acestor motive de incompatibilitate? L-a marturisit intr-o declaratie pentru pe surse.ro: "Eu am discutat cu doamna Udrea, nu vreau sa intru intr-o polemica cu domnul Adrian Papahagi (...) E treaba partidului. Daca se intampla asa ceva (nu este primit in PMP - n.red.), imi iau sacosa si plec acasa. Ma retrag din politica".

Nu fac din acest deputat suma problemelor din politica romaneasca si nici macar ale PMP. Dar alegerea intre el si Adrian Papahagi reprezinta, cred, un moment al adevarului pentru noul partid si pentru cei care au crezut in aceasta formatiune tocmai datorita faptului ca ea avea printre fondatori si principalii reprezentanti oameni ca Adrian Papahagi.

De fapt, ce mai reprezinta acum PMP? Care este diferenta specifica de restul clasei politice si mai ales de mult hulitul PDL? Va propun un sumar rece, pornind de la principiile fixate de chiar PMP.

1. Miscarea Populara este pe deplin fidela guvernarii Boc, de care PDL s-ar fi dezis. Si atunci ce cauta in PMP ca lider de filiala un deputat care a votat cu bilele la vedere impotriva Guvernului Boc, la motiunea de cenzura initiata de PSD si PNL dupa masurile de austeritate din 2010?

2. Miscarea Populara este pe deplin fidela presedintelui Traian Basescu. Si ce cauta atunci acolo oameni care se aflau in PNL in vara lui 2012, adica in barca celor care l-au debarcat? Cum poate fi luata in calcul sustinerea lui Crin Antonescu in turul al doilea, varful de lance in operatiunea din vara lui 2012, omul pe care Traian Basescu insusi il numea "paiata de la Cotroceni".

3. Miscarea Populara respecta statul de drept. Si atunci ce cauta acolo un om care a votat alaturi de USL impotriva Codului Penal in "martea neagra" si un altul care s-a abtinut de la vot si pentru asta a fost suspendat din PDL?

Da. Dl. Anton este un om foarte bogat, potrivit topului Forbes. Sacosa domniei sale, cu care ameninta explicit ca pleaca acasa, e foarte plina. Si banii conteaza intr-o campanie electorala.

Da. Dl. Anton este respectat si este probabil sa aiba si o mare influenta intre primarii PNL din Giurgiu, care ar putea sa-l urmeze cu sacose si electorat.

Si ce facem cu electoratul care nu crede in sacose, dar a crezut in PMP, cu oamenii care s-au inscris in PMP tocmai pentru ca politica sa nu se mai faca cu sacose, baroni si primari traseisti, pentru ca integritatea si etica sa aiba totusi o valoare?

Cristian Preda a dat pe contul de Facebook al domniei sale un raspuns socant: "In politica democratica, trebuie sa cauti ca, intr-o zi, sa ai majoritate sau sa fii parte a unei majoritati. Iar intelectualii, ingerii, impecabilii nu au fost niciodata o majoritate. O majoritate e intotdeauna diversa, nu e reproducerea unui portret. Politica, nu etica! - de asta are nevoie clasa de mijloc din Romania, pentru a fi cu adevarat reprezentata".

Politica, nu etica!, spune un lider al PMP, considerat candva un simbol al reformismului in politica.

Probabil ca tot acest principiu justifica faptul ca seful filialei PMP Giurgiu este Nicu Stefan, cu un CV impresionant potrivit relatarilor din presa: fost sef al garzii SPP a premierului Nicolae Vacaroiu, apoi membru PDL, apoi membru UNPR, apoi membru PNL si in final PMP.

Ce mai diferentiaza acum PMP de restul partidelor politice? Pe ce se mai fundamenteaza promisiunea initiala de reforma si recredibilizare a politicului? Cu ce sunt mai buni "marinantonii" din PMP fata de cei din PNL, PSD sau PDL?

Cand vinzi parfum bulgaresc de trandafiri intr-o sticluta pe care scrie "parfum bulgaresc de trandafiri", nu e nicio problema. Omul cumpara daca ii place. Dar cand pui pe taraba o sticluta cu eticheta Dior, dar plina cu parfum bulgaresc de trandafiri, se numeste ca inseli consumatorul.

E cat se poate de demn pentru dl. Papahagi ca a refuzat sa vanda apa de roze in sticla de Dior. Pe cat de nedem ca restul PMP, inclusiv restul intelectualilor valorosi de acolo, accepta acest comert incorect cu iluzii din ce in ce mai straveziu si mai jenant.

Dl. Papahagi a aterizat violent in realitate, dar macar si-a asumat socul. Care realitate? Dupa aflarea deciziei de integritate in cazul Anton ma intreba cineva: "Si-a imaginat cineva ca, in casa doamnei, decide altcineva decat doamna?" Da, cred ca asta e de fapt esenta realitatii PMP.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#demisie Papahagi, #Miscarea Populara Marin Anton, #Udrea Miscarea Populara , #Adrian Papahagi