Cum se ingroapa un ideal (Opinii)

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 18:50
3702 citiri
Cum se ingroapa un ideal (Opinii)
Foto: Realitatea.net

Infiintarea unui partid popular a fost o idee benefica pentru esichierul politic romanesc, o sansa pentru echilibrarea si primenirea scenei politice.

In plus, obiectivul mai indepartat era unificarea tuturor partidelor si a formatiunilor noastre intrate cu timpul in actualul Partid al Popularilor Europeni in jurul caruia, dupa ultimele alegeri europarlamentare, se alcatuise majoritatea in Parlamentul European.

O idee laudabila

Din capul locului trebuie spus ca in PPE activau demult PNTCD, PDL si UDMR, dar vocea acestora nu reusise sa se impuna. Dupa desele schimbari de azimut si leadership, national-taranistii si-au consumat si ultima farama de credibilitate, portocaliii inca n-au reusit o clarificare ideologica absolut necesara, ca dovada divortul intre cele doua grupari, Blaga si Udrea, iar UDMR nu se poate desparti de emblema de partid etnic.

Asadar spatiul aproape viran, vointa presedintelui in functie, ramas fara un vehicul electoral, si faramitarea dreptei dinafara majoritatii guvernamentale au permis nasterea acestei noi formatiuni.

Din pacate, dupa ultimele evolutii, observam ca intre idealul initial si realitatea romaneasca actuala, Partidul Miscarii Populare a ales sa nu se deosebeasca prin nimic de celelalte forte politice mai vechi, ori mai noi.

Asta fiindca, la inceput, Miscarea Populara se dorea un partid cu personalitati puternice si curate, necompromise de comunism si securism, nici de mizeria postdecembrista, o adevarata Alba ca Zapada, vorba lui Sebastian Lazaroiu, unul dintre multii sai nasi.

...si o prapastie

Iar prapastia intre intentie si fapta se tot adanceste. Caci de la ideea crearii unui "instrument public al exercitarii democratiei participative, pentru identificarea, selectarea si promovarea solutiilor optime... in modernizarea Romaniei", la punerea ei in practica, aceasta idee generoasa s-a pierdut pe parcurs.

Iar dupa inregistrarea la Tribunal din 29 ianuarie, a.c., la modul sfidelnic si fatis, puritanii lideri au sarit gardul direct in mocirla politicianista damboviteana: in loc de "recastigarea increderii romanilor in tara lor" prin programe, proiecte si ideologii moderne, promovate din om in om, din catun in catun, partidul a declansat o vasta operatiune de racolari si negocieri cu te miri cine in vederea achizitionarii de noi membri, tinta constituind-o parlamentarii, consilierii si primarii altor partide.

Traseism fara frontiere

Astfel ca traseismul atat de nociv si blamat initial de staff-ul popular a devenit moneda curenta. Iar traseismul romanesc a depasit demult al IV-lea si chiar al V-lea val. Deja numarul parlamentarilor a ajuns la 15, iar acela al primarilor creste de la o zi la alta. Partea mai insidioasa a inregimentarii primarilor este ca una scrie pe actul lor de identitate politica si alta este situatia lor de fapt. Cinism, aroganta si lipsa de respect pentru votul cetatenilor care inca asteapta sa beneficieze de reprezentativitatea promisa in campanie.

Ba chiar, in frunte cu celebrii Gheorghe Stefan, Gheorghe Falca, Emil Boc se strofoca zi si noapte sa forteze mana PDL-ului spre a-i exclude. Asta sa fie sansa "pentru Romania" de care vorbea cu atata pasiune si mandrie deputata Elena Udrea la trecerea cu arme, bagaje si comilitoni in tabara adversarilor PDL? Asa se va "milita pentru pastrarea orientarii euro-atlantice a tarii", cum se lauda intr-un comunicat un alt "nume greu" al politicii romanesti, deputatul Florin Popescu?

La pomul laudat

In aceste conditii, odata compromise ideile initiale de moralitate, cinste si corectitudine, implicate in sintagma "altfel de politica", PMP va deveni o oaza pentru oportunisti, traseisti si doritorii de posturi inalte, de sinecuri politice. Lac sa fie, ca broaste..., vorba proverbului.

Asa ca, in linii mari, nu ne putem astepta la un partid de Albe ca Zapada, nici de Robespierre, Danton, Saint Just sau Marat, cum ar fi visat o buna parte a electoratului dezamagit de cursul politic al ultimilor ani, ci de acelasi gen de politicareala, de vorbarie si acuzatii fara sfarsit de care ne-am saturat. Ne-a ramas o singura dorinta: ca aceste concluzii sa nu se confirme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Partidul Miscarea Populara traseism, #PDL Blaga Udrea separare , #stiri Partidul Miscarea Populara