A lovit trasnetul. Vine uraganul? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 18:51
13842 citiri
A lovit trasnetul. Vine uraganul? (Opinii)

Bomba penala care a explodat in ograda politica a presedintelui, fosta si actuala, reprezinta, cred, o dovada ca Traian Basescu nu are controlul DNA.

Inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PMP Florin Popescu, secretar general si seful campaniei electorale pentru europarlamentare al PMP, precum si cererea de incuviintare a arestarii acestuia formulata de procurori sunt lovituri grele.

Florin Popescu nu este un politician oarecare, nici macar un deputat din pluton. Este un apropiat al Elenei Udrea, pe care a urmat-o la parasirea PDL, devenind mana ei dreapta in PMP, spun unele surse interne, dar si un om de incredere al fostului premier Emil Boc.

De altfel, pe vremea cand dl Boc conducea PDL, Florin Popescu, presedinte CJ Dambovita, era vicepresedinte democrat-liberal.

Deputatul este urmarit penal pentru ca inainte de alegerile locale din 2012, "folosind influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita al unui partid politic (PDL - n.red), i-a cerut administratorului unor societati comerciale (denuntator in cauza) cantitatea de 60 sau 70 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetatenilor in scop electoral, in contextul campaniei electorale din luna iunie 2012.

Pentru a impiedica descoperirea faptei de coruptie, omul de afaceri respectiv a livrat produsele in pungi neinscriptionate, dintr-un spatiu de depozitare inchiriat si folosit de o societate comerciala care nu ii apartinea omului de afaceri", sustin procurorii.

Ma gandesc ca, atunci cand a fost primit in PMP ca un politician de mare incredere, valoare si viitor, atat de mari incat a si capatat marea responsabilitate a conducerii campaniei, conducatorii de jure si de facto ai noului partid or fi luat in calcul si abilitatile electorale ale dlui Popescu.

N-ar fi trebuit sa fie chiar o surpriza pentru PMP.

In februarie, il intrebam pe Eugen Tomac, intr-un interviu pentru Ziare.com, tocmai despre situatia dlui Popescu:

"Ce veti face daca veti avea membri cu dosare penale? Va dau exemplul lui Florin Popescu. Pentru perioada cat a fost presedinte CJ Dambovita, DNA a deschis 12 dosare, aflate in faza actelor preliminare, privind proceduri de achizitie publica si incheierea unor contracte de lucrari. Daca impotriva domniei sale sau o oricarui membru va incepe urmarirea penala cum veti proceda?

Indiferent daca vorbim de Florin Popescu sau de Eugen Tomac, statutul e foarte explicit - inceteaza calitatea de membru cand exista o decizie judecatoareasca care dovedeste ca un membru a savarsit cu intentie infractiuni".

Ceea ce omitea dl Tomac era existenta art. 22 din statutul PMP potrivit caruia pe perioada urmaririi penale intervine suspendarea din partid.

Interesant este ca dl Popescu si-a anuntat autosuspendarea si renuntarea la conducerea campaniei. Dar PMP este mut ca o lebada in privinta situatiei unui lider atat de important.

Oare un partid tanar, reformist si principial nu ar fi trebuit sa se delimiteze public si transant de "marul stricat"? Nu ar fi trebuit poate sa ii ceara dlui Popescu sa demisioneze in Parlament? Sigur, nu se poarta in politica romaneasca, dar PMP se pretindea astfel. Sau nu?

Poate ca nu, daca ma gandesc ca PMP nu a tinut cont de cele 12 dosare care il pasteau pe dl. Popescu. De ce nu a asteptat sa vada ce se va intampla cu ele inainte de a-l primi si a-i incredinta pozitii atat de importante? Nicio retinere? Niciun zvacnet principial? Nimic? Numai serena siguranta?

Vom vedea ce se va intampla la votul pentru avizarea arestarii. Presedintele PMP, Eugen Tomac, sustine ca PMP va vota pentru. Probabil ca asa va si fi, pentru ca in afara de un prejudiciu de imagine, in fata unei majoritati care sigur nu il va ierta pe Florin Popescu, nu e nimic de castigat.

Dar este posibil ca acesta sa fie doar primul soc, cumva tunetul care anunta furtuna. Catalin Tolontan vesteste joi pe blogul sau ca latul s-ar strange si in jurul Elenei Udrea, in cazul atat de controversat al Galei Bute.

"Nu doar Kovesi vrea ca dosarul Bute sa mearga pana la capat! Exista, la nivelul DNA si al mai multor institutii, senzatia ca protectia Elenei Udrea si a oamenilor sai, in conditiile unor ilegalitati vadite, a umilit o intreaga clasa de profesionisti!", afirma o sursa judiciara, citata de Catalin Tolontan.

Si nu stiu de ce, chiar nu stiu de ce, dar afland toate acestea gandul m-a dus la recenta premiere a dnei Kovesi de catre Departamentul de Stat de la Wasinghton si la declaratia facuta aproape concomitent de Victoria Nuland in fata comisiei de afaceri externe a Senatului american:

"In anul ce urmeaza, veti observa concentrarea noastra asupra intensificarii activitatii in Balcani si Europa Centrala si de Est, in stransa cooperare cu UE, pentru promovarea unei guvernari curate si responsabile, unei societati civile active si libere, unei prese independente si pentru ajutorarea guvernelor si cetatenilor in eforturile lor de a expune si elimina coruptia, oriunde s-ar ascunde (...)

In multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala, cu scopul de a proteja democratia si suveranitatea statelor".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Florin Popescu urmarit penal, #Florin Popescu Udrea Boc, #gala Bute Udrea DNA , #Elena Udrea