Cele mai dubioase partide din România: De la legionari și comuniști la vadimiști și pirați

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 22:14
6619 citiri
Cele mai dubioase partide din România: De la legionari și comuniști la vadimiști și pirați
Nu toate partidele au bani de Photoshop FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

De când a fost modificată legea prin care sunt formate partidele politice, în România și-au făcut apariția zeci de noi formațiuni cu nume ciudate, însă cu ambiții uriașe. De la Partidul Comunist la Partidul Piraților, Ziare.com prezintă liderii și promisiunile câtorva dintre cele mai bizare construcții politice.

Printre cele 189 de partide înregistrate în Registrul Fiscal al Partidelor se regăsește și Partidul Dacismului Autonom Conservator (Partidul DAC), fondat încă din 2016. Spre deosebire de multe dintre formațiuni, Partidul DAC are inclusiv propriul imn, publicat pe Youtube, care începe cu următoarele versuri: „Nu uita că tu ești dac, și acolo sus pe deal în sat, tu lui Zalmoxis i-ai jurat, credință și să-i fii soldat”.

Deși are o vechime de 7 ani, site-ul partidului pare că a fost suspendat, în timp ce pe Facebook publică o dată la câteva luni. Președintele partidului DAC este Cătălin Berenchi, care pe profilul personal susține că a luptat în legiunea străină, că a fost lunetist, genist, alpinist, șofer VIP, ghid montan, instructor, bucătar și, nu în ultimul rând, dac. Acesta a candidat în 2016 pentru Primăria Capitalei, însă a obținut doar 39.000 de voturi, ajungând pe locul 6, iar apoi în 2019 a încercat să candideze și la prezidențiale, însă nu a reușit să atingă pragul de semnături. Acesta mai susține pe pagina personală că a luptat în 4 războaie, în timp ce intern s-a luptat cu UDMR, întrucât a avut mai multe procese pentru desființarea partidului maghiar.

Proiectele viitoare ale șefului DAC:

„Începerea demersurilor pentru aducerea în stare de funcționare a singurului submarin românesc (Submarinul Delfinul - distrugător de submarine);

- Recuperarea sumei de 600 milioane dolari pe care o anumită țară o are către România (Am dosarul!);

- Construirea unui MEGA SPITAL, pe locul unde nu se va mai construi MEGA MOSCHEEA;

- Montarea unei scări de acces în munții Piatra Craiului, la Cerdacul Stanciului - zona turistică, intens circulată”.

Cătălin Berenchi a avut și mai multe colaborări cu senatoarea independentă Diana Șoșoacă, liderul DAC apărând în mai multe live-uri ale senatoarei.

Președintele DAC Cătălin Berenchi alături de Diana Șoșoacă FOTO Facebook / Cătălin Berenchi

„Vadimismul este un mod de viață”

Un alt partid exotic de pe scena politică este Partidul Vadimist Român (PVR), o formațiune tribut pentru fostul lider PRM Corneliu Vadim Tudor. PVR este activ pe mai multe platforme sociale, printre care Facebook, Twitter, Youtube sau Telegram, unde publică articole de pe Revista România Mare, Tribunul ori clipuri și citate din Vadim Tudor.

„Vadimismul nu este doar politică. Este un mod de viață, un standard spre care românii trebuie să tindă. Ce poate fi mai presus de dreptate, onoare și responsabilitate? Acești trei piloni susțin dragostea pentru semenii tăi, pentru România”, se arată în descrierea partidului.

PVR a fost fondat în august 2021 de către Tano Alexandru, Zah Julien Sorel, Catargiu Pompilia și Catargiu Laurențiu Mihai. Primul a fost soțul fiicei lui Vadim Tudor, Lidia, și lucra la Revista România Mare. În 2021, acesta a murit de COVID-19, la doar trei luni după căsătoria cu Lidia, conform Fanatik.ro.

Al doilea fondator, Zah Julien Sorel, a fost membru PRM încă din tinerețe și a candidat în repetate rânduri din partea partidului la alegerile locale și parlamentare, însă fără succes. În 2018 acesta a fost exclus din PRM, iar doi ani mai târziu pune bazele vadimismului. În 2021 acesta a fost arestat preventiv, fiind cercetat într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare pentru săvârşirea infracţiunilor de hărţuire, ameninţare și lovire sau alte violenţe. Tot Zah este cel care în 2019 a inițiat o petiție pentru „reintroducerea pedepsei cu moartea prin ștreang” pentru diferite fapte precum corupție, crimă, exod, genocid, pedofilie, subminarea economiei, tâlhărie, trădare și viol. Acesta menționa ca pedeapsa să fie aplicată retroactiv și pentru cei aflați în pușcărie, însă petiția sa a adunat doar 52 de semnături.

Pirații sunt pro-ruși și antivacciniști

Deși partidul Pirat România (PIRAT) există încă din 2012, acesta a fost fondat oficial abia în 2015. Tot în 2012, fondatorii se descriau pe site-ul partidului drept o „grupare de oameni care trăim din salar, foarte mici afaceri…mulți studenți și tineri fără speranță!”. Tot din informațiile de pe site, PIRAT era interesat în 2012 de opoziția față de „cenzura Internetului, reforma Legii Dreptului de Autor, protecția Dreptului de Autor, protecția libertății cuvântului, protecția dreptului la o viață intimă și asigurarea fiecărei familii din România cu necesarul unei vieți demne”.

De-a lungul anilor însă, pirații par că s-au transformat din activiști ai drepturilor online în promotori a propagandei pro-ruse, antivacciniști și conspiraționiști. Ultimele articole de pe blogul PIRAT reprezintă poziții pro-ruse în războiul din Ucraina. Printre acestea se regăsește inclusiv un text semnat de către politologul extremist rus Aleksandr Dughin. Într-un alt text, publicat în 2021 în timpul pandemiei de COVID-19, autorii asemănau masca de protecție cu o mască purtată de sclavi și făceau trimitere la o serie de studii care ar fi demonstrat că masca de protecție nu ajută la prevenirea infectării.

Conform Tribunalului București, partidul a fost fondat de către Mărcinean Claudiu Nicolae, Bulumac Petru Cristian și Cucu Ionuţ Valentin. Primul dintre ei, Mărcinean, este și cel care semnează majoritatea articolelor de pe blogul partidelor. În 2015, acesta a reușit să ducă la modificarea Legii Partidelor după ce a cerut o excepție de neconstituționalitate la CCR. Anterior, pentru fondarea unui partid, erau nevoie de 25.000 de semnături. În prezent, această prevedere a fost înlăturată.

Comuniștii care-i trimit scrisori lui Putin

„Partidul Comuniștilor actual Comuniștii (Anti-Marxiști)”, a nu se confunda cu „Partidul Comunist Român Secolul XXI”, este foarte activ pe Facebook și are o serie de postări bizare. Aproape toate mesajele partidului de pe Facebook sunt semnate de către prof. Gheorghe I. Ungureanu, care se laudă și că a scris o carte titrată „Doctrina Comunistă”. Partidul subliniază că este împotriva PCR și că are propria doctrină comunistă.

Într-unul dintre mesajele publicate pe Facebook, comuniștii susțin că i-au scris deseori președintelui rus Vladimir Putin - „cel mai mare conducător din statele care aparțin Neamului Dac”, privind „necesitatea fundamentală pentru Poporul Dac din Statul `Romînia` de-a ne exprima, de-a ne susține și de-a ne apăra interesul nostru național cel mai important: reunificarea pămînturilor și populației noastre (...) mai ales în Ucraina (...) unde există teritorii și populație ale Poporului nostru care se ridică la cca un sfert din tot ceea ce cuprinde Ucraina”. Din nefericire pentru formațiunea românească, Putin nu le-a răspuns niciodată la scrisori. Pe lângă mesajele dubioase, comuniștii publică din când în când și clipuri la fel de ciudate.

Partidul Comuniștilor a candidat la alegerile parlamentare din 2020, dar a obținut doar 0,01% din voturi (764 de voturi totale).

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#partide dubioase, #partide ciudate, #partide politice , #partid