Secretarul american de stat laudă Parteneriatul strategic cu țara noastră: ”Poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea” VIDEO

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 11:21
1991 citiri
Secretarul american de stat laudă Parteneriatul strategic cu țara noastră: ”Poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea” VIDEO
Antony Blinken și Nicolae Ciucă FOTO Facebook

Secretarul de stat american Antony J. Blinken, alături de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, precum şi reprezentantul Ambasadei SUA la Bucureşti, însărcinatul cu afaceri Davin Muniz au participat marţi, 29 noiembrie, la expoziţia ”Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american.

Secretarul de stat al SUA a declarat că este minunat să se întoarcă din nou la Bucureşti, el amintind că a fost aici când a fost anunțată lansarea parteneriatului strategic.

”Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii”, a spus Blinken.

Secretarul de stat al SUA a mai spus că nu crede că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi relaţiile personale.

”După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom si atacaţi”, a mai spus Antony Blinken, precizând că au fost construite relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic.

Secretarul de stat al SUA a menţionat şi relaţiile interpersonale, schimburi în domeniul academic şi cultural, care au dus la schimburi de persoane, idei între cele două ţări.

Nicolae Ciucă: Parteneriatul strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol

”Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a declarat premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.

”25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a mai afirmat Ciucă, exprimându-şi convingerea că această generaţie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.

”De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a parteneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE”, a spus premierul Ciucă.

Potrivit premierului, prezenţa lui Antony Blinken la Bucureşti confirmă interesul pe care SUA îl acordă partneriatului strategic dintre România şi SUA.

”Vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru consolidarea şi extinderea acestui parteneriat strategic”, a afirmat Ciucă.

”Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă”, a arătat Ciucă.

Premierul a mulţumit pentru angajamentul SUA pentru prezenţa militară în ţara noastră şi importanţa pe care o acordă întăririi descurajării şi apărării pe Flancul estic.

”Desigur, dimensiunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomației americane merge în China. Sprijinul acordat Rusiei, pe agenda discuțiilor
Șeful diplomației americane merge în China. Sprijinul acordat Rusiei, pe agenda discuțiilor
Antony Blinken va efectua o vizită în China între 24 şi 26 aprilie, unde intenţionează să îşi exprime direct îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing industriei ruseşti de...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#parteneriat strategic SUA Romania, #Antony Blinken, #Nicolae ciuca premier , #stiri Nicolae Ciuca