Restanțele senatorilor și deputaților în noua sesiune parlamentară. Scandalul cu care ”aleșii” și-au început activitatea

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 04:15
3403 citiri
Restanțele senatorilor și deputaților în noua sesiune parlamentară. Scandalul cu care ”aleșii” și-au început activitatea
Prima ședință din Parlament a debutat cu scandal FOTO Ziare.com

Senatul și Camera Deputaților au început marți, 1 februarie, prima sesiune parlamentară din 2022. Începutul de an îi prinde pe aleși cu numeroase priorități precum criza prețurilor din energie, certificatul verde, legea offshore ori desființarea Secție Speciale, dar și promisiuni uitate încă din campania electorală.

Debut cu scandal

Prima ședință a deputaților și senatorilor a debutat cu tensiuni după ce gruparea lui Ludovic Orban a anunțat că va constitui un nou grup parlamentar. Pe de o parte, Violeta Alexandru a precizat că regulamentul Camerei Deputaţilor şi o decizie a Curţii Constituţionale ar permite formarea unui grup parlamentar nou, pe parcursul legislaturii, cu condiţia ca acesta să nu reprezinte în Parlament mandate obţinute în alegeri.

De cealaltă parte, principala critică a venit chiar din partea liderului deputaților PNL Gabriel Andronache, care a precizat în plen că „sunt foarte multe argumente juridice care se opun constituirii unui astfel de grup. Grupul independenţilor este prevăzut de regulement pentru candidaţii care au candidat şi au fost aleşi independenţi. Nu este cazul aici, nu avem niciun candidat independent. Toţi colegii care au plecat din grupul PNL şi din grupul AUR au calitatea de deputaţi neafiliaţi. Deputaţii neafiliaţi nu pot forma un grup parlamentar”, a afirmat liberalul.

Neînțelegeri privind certificatul verde

O prioritate importantă a coaliției de guvernare asupra căreia PNL și PSD încă nu s-au înțeles o reprezintă legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a fost anterior asumat de fostul premier Florin Cîțu și a fost respins în Senat. Cu toate astea, inițiativa nu a mai ajuns la Camera Deputaților, for decizional, fiind blocat la ora actuală în Comisia de sănătate.

Pe de o parte, PSD a precizat deja că nu este de acord cu legea certificatului verde, mesajul fiind întărit chiar de liderul partidului Marcel Ciolacu. Până și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cel care a lucrat la un astfel de proiect de lege și a vorbit despre importanța sa, a afirmat la începutul anului că în acest moment nu mai vede o urgență în acest sens.

Criza din energie și Legea offshore

O altă prioritate a actualei sesiuni parlamentare o reprezintă implementarea legii offshore, caracterizată de către Florin Cîțu drept o „urgență” care ar trebui rezolvată „în primele săptămâni din această sesiune”. Cu toate astea, coaliția de guvernare nu a ajuns la un acord concret nici pe acest subiect.

O lipsă de consens se regăsește și la criza energetică, acolo unde social-democrații ar vrea să se revină la piața reglementată, cu un preț stabilit de Guvern pentru o perioadă de maximum un an de zile, în timp ce Florin Cîțu a subliniat că este nevoie de o discuție cu Comisia Europeană care să-și dea acordul pe această temă. Mai mult, liderul PNL a lansat înțepături către Ciolacu.

”Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a declarat liderul PNL în urmă cu o săptămână.

Ordonanţa de urgenţă care prevede noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie şi gaze a fost adoptată în 25 ianuarie de Guvern şi se află în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Secția Specială

O altă prioritate a senatorilor și deputaților este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), lucru amintit și de către Florin Cîțu care speră la o „victorie” pe acest subiect încă din prima parte a noii sesiuni.

Pe 21 ianuarie, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat punerea în dezbatere publică a proiectul de desfiinţare a SIIJ, menţionând că Parlamentul trebuie să adopte proiectul în termenul stabilit de 31 martie.

Mai mult, pe lângă SIIJ, parlamentarii mai au ca temă și repararea legilor Justiției. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a declarat marți, 1 februarie, după ședința de Birou Executiv a PNL că o prioritate pentru liberali va fi corectarea legilor 303, 304 și 317.

„Nu în ultimul rând, important pentru noi în această sesiune parlamentară este să facem corecturi la legile justiţiei, legea 303, 304, 317 dintr-o perioadă de tristă amintire, prin acel pachet de legi introdus de Dragnea la vremea respectivă care trebuie evident revizuite şi corectate”, a afirmat liberalul.

Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Parlamentul Romaniei, #sesiune parlamentara, #prioritati parlamentari, #facturi energie, #certificat verde, #desfiintarea siij , #parlament