Comisia de mediu a Parlamentului European va vota jumătate din pachetul emblematic al blocului comunitar

Duminica, 15 Mai 2022, ora 19:22
2148 citiri
Comisia de mediu a Parlamentului European va vota jumătate din pachetul emblematic al blocului comunitar

Comisia de mediu a Parlamentului European va vota luni și marți (16-17 mai) jumătate din textele din pachetul emblematic Fit for 55 al Comisiei Europene, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, informează euractiv.fr.

Așteptată cu nerăbdare este propunerea de reformare a pieței UE de carbon, deoarece este „faza emblematică a reglementării climatice europene”, a subliniat președintele Comisiei ENVI, Pascal Canfin, membru al grupului centrist Renew Europe,

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, în vigoare din 2005, permite unui număr de companii industriale să achiziționeze certificate de CO2 de pe piață în cazul în care depășesc cotele de emisii permise. După ce prețurile pentru aceste certificate au rămas scăzute timp de mulți ani, acestea au atins un vârf istoric de 100 EUR pe tonă în februarie.

În ceea ce privește includerea de noi sectoare pe piața carbonului, se așteaptă ca marea majoritate a deputaților europeni din Comisia ENVI să susțină inclusiv sectorul maritim, dar probabil că vor vota în favoarea interzicerii cotelor gratuite acordate în prezent sectorului aviației începând cu 2025. Acest lucru ar trebui să se aplice zborurilor interne ale UE și celor din UE către restul lumii.

Deputații europeni vor vota, de asemenea, o propunere de implementare treptată a mecanismului de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) între 2025 și 2030 și, astfel, să înceapă implementarea mai devreme decât data de începere din 2026 propusă de Comisia Europeană.

Deputații europeni ar trebui, de asemenea, să voteze în favoarea includerii transporturilor și clădirilor utilizate de companii pe piața carbonului fără să includă persoane private, cel puțin deocamdată,

„Comisia va analiza în 2026 dacă [includerea transportului privat și a clădirilor] este încă relevantă și, în funcție de aceasta, va face o propunere legislativă”, a explicat Canfin, adăugând că, în acest caz, persoanele private ar fi obligate doar de EU ETS din 2029.

Totodată REPowerEU va prezenta planul, întocmit la 8 martie, după începutul războiului din Ucraina, care ar trebui să permită reducerea consumului de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și eliminarea completă „cu mult înainte de 2030”.

Creșterea ponderii surselor regenerabile în mixul energetic al blocului comunitar și diversificarea furnizării de gaze se numără printre cei doi piloni principali ai planului, așteptat cu nerăbdare de europarlamentari.

Canfin a prezis că comunicarea executivului european „va accelera anumite dimensiuni ale Green Deal”, în special, deoarece se așteaptă o propunere de creștere a ponderii totale a surselor regenerabile la cel puțin 45% până în 2030 – comparativ cu obiectivul actual de 40%.

„Săptămâna viitoare cred că va exista o majoritate în Parlament care să se miște foarte repede în această direcție”, a subliniat Canfin. Potrivit acestuia, țintele de eficiență energetică ar putea fi ridicate și de Comisia Europeană săptămâna viitoare.

Între ambițiile stabilite în pachetul Fit for 55, care ar putea fi ridicate în funcție de modul în care votează deputații europeni, și noua comunicare a Comisiei REPowerEU, „avem posibilitatea de a accelera Acordul Verde destul de semnificativ în următoarele patru săptămâni”, a spus Canfin.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Parlamentul Europei, #comisia de mediu, #emisii de gaze cu efect de, #Comisia Europeana , #Viitorul Europei