Facebook, Twiter și TikTok, obligate să prevină dezinformarea. Noile reguli draconice impuse în UE. Termen: sfârșitul lunii august

Autor: N.G.
Joi, 01 Iunie 2023, ora 22:05
2154 citiri
Facebook, Twiter și TikTok, obligate să prevină dezinformarea. Noile reguli draconice impuse în UE. Termen: sfârșitul lunii august
Conținutul Facebook va fi mai strict monitorizat FOTO Pixabay

Parlamentul European a adoptat un regulament, denumit Digital Services Act (DSA), care stabilește standarde fără precedent în ceea ce privește responsabilitatea rețelelor online. Potrivit europarlamentarului Alin Mituța, noile reguli vor fi aplicate până la sfârșitul lunii august.

”DSA e o lege europeană care reglementează inclusiv transparența algoritmilor care determină prioritizarea conținutului pe platformele online. Pe scurt, DSA obligă platformele online mari (precum Facebook, Instagram, Twitter, Google, Youtube, TikTok, etc) să se supună unor reguli”, a afirmat Alin Mituța.

Noile reguli se referă la următoarele:

Algoritmii la vedere: Utilizatorii vor primi informații clare cu privire la motivele pentru care le sunt recomandate și prioritizate anumite informații. Mai mult, s-a înființat Centrul european pentru transparența algoritmică (ECAT) care va avea acces la algoritmi și se va asigura că ei respectă reglementările legate de riscurile online (de la dezinformare la ilegalități).

Publicitate: Va exista mai mult control asupra recomandărilor și publicității de pe platforme și se va putea opta pentru a nu se mai primi publicitate personalizată. De asemenea, anunțurile publicitare nu se vor mai putea face pe baza datelor sensibile ale utilizatorilor (ex: originea etnică sau opiniile politice), iar toate anunțurile publicitare vor avea o etichetă care va arăta cine promovează mesajul.

Dezinformare: Platformele vor trebui să implementeze un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze conținutul ilegal și vor trebui să ia măsuri prompte în urma acestor notificări. De asemenea, sunt obligate să dezvolte mecanisme și măsuri pentru a preveni dezinformarea.

”Noile modificări sunt în curs de implementare de către marile platforme care au termen până la finalul lunii august să se conformeze”, a mai precizat europarlamentarul român.

Standarde fără precedent

Noul regulament digital al UE, aprobat în 2022, stabilește standarde fără precedent în ceea ce privește responsabilitatea întreprinderilor online, în cadrul unei piețe digitale deschise și competitive.

Noi măsuri de combatere a conținutului online ilegal și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare și protecția datelor.

- Consolidarea trasabilității și a verificărilor privind comercianții de pe piețele online pentru a se asigura că produsele și serviciile sunt sigure; inclusiv eforturi pentru a efectua verificări aleatorii pentru a vedea dacă reapare conținutul ilegal.

- Creșterea transparenței și a responsabilității platformelor, de exemplu prin furnizarea de informații clare privind moderarea conținutului sau utilizarea de algoritmi pentru recomandarea de conținut (așa-numitele sisteme de recomandare); utilizatorii vor putea contesta deciziile de moderare a conținutului.

- Interzicerea practicilor înșelătoare și a anumitor tipuri de publicitate direcționată, cum ar fi cele care vizează copiii și reclamele bazate pe date sensibile. De asemenea, vor fi interzise așa-numitele "modele întunecate" și practicile înșelătoare care vizează manipularea alegerilor utilizatorilor.

Platformele online foarte mari și motoarele de căutare (cu 45 de milioane sau mai mulți utilizatori lunari), care prezintă cel mai mare risc, vor trebui să respecte obligații mai stricte, puse în aplicare de Comisie.

Printre acestea se numără prevenirea riscurilor sistemice (cum ar fi difuzarea de conținut ilegal, efectele negative asupra drepturilor fundamentale, asupra proceselor electorale și asupra violenței de gen sau a sănătății mintale) și supunerea la audituri independente. Aceste platforme vor trebui, de asemenea, să ofere utilizatorilor posibilitatea de a alege să nu primească recomandări bazate pe profilare. De asemenea, ele vor trebui să faciliteze accesul autorităților și cercetătorilor verificați la datele și algoritmii lor.

Prevenirea practicilor comerciale neloiale

Pentru a preveni practicile comerciale neloiale, marile rețele vor fi obligate:

- să permită terților să interopereze cu propriile servicii, ceea ce înseamnă că platformele mai mici vor putea solicita ca platformele de mesagerie dominante să le permită utilizatorilor lor să facă schimb de mesaje, să trimită mesaje vocale sau fișiere prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Acest lucru va oferi utilizatorilor o mai mare varietate de opțiuni și va evita așa-numitul efect de "blocare" în cazul în care aceștia sunt limitați la o singură aplicație sau platformă;

- să le permită utilizatorilor de afaceri să acceseze datele pe care le generează în cadrul platformei operatorului de mesagerie, pentru a-și promova propriile oferte și pentru a încheia contracte cu clienții lor în afara platformelor operatorului de mesagerie.

De asemenea, marile rețele nu mai pot să își clasifice propriile servicii sau produse mai favorabil (auto-referențiere) decât alte părți terțe pe platformele lor; să împiedice utilizatorii să dezinstaleze cu ușurință orice software sau aplicații preîncărcate sau să utilizeze aplicații și magazine de aplicații ale unor terți sau să prelucreze datele cu caracter personal ale utilizatorilor pentru publicitate direcționată, cu excepția cazului în care se acordă în mod explicit consimțământul.

Comisia Europeană poate efectua investigații de piață. În cazul în care un operator nu respectă normele, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală la nivel mondial a acestuia în anul financiar precedent sau de până la 20% în caz de nerespectare repetată.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Parlamentul European, #Facebook, #Twitter, #tiktok, #reguli , #Facebook