O coaliție neobișnuită între extrema dreaptă și extrema stângă din PE pune bețe-n roate Pachetului Fit for 55

Joi, 09 Iunie 2022, ora 13:16
1879 citiri
O coaliție neobișnuită între extrema dreaptă și extrema stângă din PE pune bețe-n roate Pachetului Fit for 55
Parlamentul european

Parlamentul European a votat împotriva adoptării unei revizii a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, astfel respingând o propunere de relaxare a procentului de gaze cu efect de seră care pot fi produse de fabrici, centrale energetice și aviație, transmite the journal.ie.

Eurodeputații au votat miercuri pe pachetul UE Fit for 55, o piatră de temelie a planurilor blocului comunitar de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a încerca să prevină impactul periculos al crizei climatice.

Parlamentul a trimis la vot o propunere de a schimba sistemul de comercializare a emisiilor din UE (ETS), care limitează cantitatea de gaze cu efect de seră ce pot fi emise de fabrici, centrale energetice și aviație pentru a atinge țintele generale privind emisiile, înapoi la o comisie.

În cadrul acestei limitări, care descrește în fiecare an, companiile pot achiziționa și comercializa permise de emisii. Anterior, sistemul acoperea 43% din emisiile sectoarelor relevante.

Comisia UE pentru mediu a căutat să mărească acest prag la 67%, însă unele partide de dreapta și extremă dreapta au contestat aceasta și l-au diminuat la 61%.

Din acest motiv, deputații europeni de la grupul S&D și de la Verzi, nemulțumiți de ceea ce au identificat ca fiind o versiune diluată a propunerii, au votat împotriva reformei și au trimis-o înapoi Comisiei ENVI.

Vorbind în Parlament, liderul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Iratxe García, a spus: „Nu poți cere un vot din partea extremei-dreapta pentru a reduce ambițiile și apoi să ceri voturile noastre pentru a sprijini aceasta în întregime”.

Însă, europarlamentarii care au votat „pentru” erau nemulțumiți că versiunea propunerii la care s-a ajuns nu a fost susținută și că reforma a fost blocată.

În total, 340 de europarlamentari au votat împotriva propunerii iar 256 „pentru”.

Europarlamentarii apoi au votat 495 la 120 în favoarea retrimiterii la comisia de mediu pentru a fi dezbătută.

Propunerea era de a reduce alocările gratuite de permise de emisii către aviație, de a include emisiile din transportul maritim în ETS și de a creea un nous sistem de comercializare pentru clădiri și transportul rutier.

Pentru a adresa impactul social care ar putea fi cauzat de noul sistem de comercializare a emisiilor, Comisia Europeană a mai propus un Fond Social pentru Climă ca parte a Fit for 55, pe care europarlamentarii au votat.

Fondul ar finanța temporar sprijinul pentru veniturile directe în cazul gospodăriilor vulnerabile iar banii din fond ar fi generați prin extinderea ETS.

Fondul ar sprijini de asemenea eforturile statele membre care reduc emisiile din transportul rutier și clădiri și astfel să reducă consturile pentru gospodăriile vulnerabile, micile întreprinderi și utilizatorii de transport.

Aceasta poate include măsuri precum creșterea eficienței energetice a clădirilor și îmbunătățirea accesului la transportul public.

Europarlamentarii trebuie să voteze și mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon la frontieră (CBAM) care are ca obiectiv prevenirea destabilizării balanței de emisii din statele membre cu cele din afara blocului comunitar.

„Scurgerile de carbon” ar putea avea loc dacă operațiunile comerciale ar fi relocate în statele non-UE sau dacă s-ar mări importurile de produse cu amprentă mare de carbon.

Într-o încercare de a descuraja astfel de decizii, CBAM ar implementa o taxă pe produsele semnificativ producătoare de dioxid de carbon care intră în UE pentru a egaliza prețul carbonului între produsele interne și importuri.

Însă odată cu respingerea modificărilor la vot, Fondul Social pentru Climă și CBAM au fost suspendate și retrimise la comisie, pentru a fi renegociat tot pachetul.

Ținta UE este de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 în comparație cu 1990 și să fie neutră climatic până în 2050.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
#Parlamentul European, #pachetul fit for 55, #vot, #certificate, #emisii carbon, #Comisia Europeana , #Viitorul Europei