Front comun în Parlamentul European privind susținerea României la Schengen. ”Voi face eforturi să vă primim anul viitor” LIVE VIDEO

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 20:09
6513 citiri
Front comun în Parlamentul European privind susținerea României la Schengen. ”Voi face eforturi să vă primim anul viitor” LIVE VIDEO
FOTO Twitter

În cadrul unei dezbateri din Parlamentului European reunit la Strasbourg, marți seară, privind respingerea aderării României și Bulgariei la Schengen, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că este hotărâtă să obţină aderarea celor două țări anul viitor.

"Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem", a spus Johansson, care i-a felicitat pe croaţi că vor începe anul ca membri ai zonei euro şi ai zonei libere de circulaţie.

Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare.

"Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina", a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an.

Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este "o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra".

"Va rămâne prioritatea mea principală să obţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt hotărâtă să obţin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor", a promis înaltul oficial european.

"Onoraţi membri, divizaţi suntem săraci, uniţi suntem puternici. Ca Uniune, trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen. Dacă nu facem acest lucru, facem jocurile Rusiei. Ar trebui să arătăm Rusiei că într-un moment de mare nevoie Europa rămâne împreună", a spus ea.

La rândul său, Vladimir Balas, ministrul ceh al tineretului, educaţiei şi sportului, reprezentantul preşedinţiei cehe a Consiliului UE, şi-a reiterat la rândul său convingerea că cele două ţări merită să adere la Schengen.

"Viitoarea preşedinţie suedeză şi-a exprimat determinarea să continue aceste eforturi", a spus el referindu-se la demersurile preşedinţiei cehe a Consiliului care s-au soldat cu un eşec în Consiliul JAI.

"Rămânem convinşi că extinderea Schengen prin includerea României şi Bulgariei va constitui o nouă piatră de cotitură", a mai pledat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
#Parlamentul European, #dezbatere, #Schengen, #aderare Romania Schengen , #Spatiul Schengen
Comentarii