Cum s-a opus PSD unei legi pentru deconspirarea urmașilor securiștilor. AUR a făcut scandal în parlament VIDEO

Marti, 14 Februarie 2023, ora 21:50
8094 citiri
Cum s-a opus PSD unei legi pentru deconspirarea urmașilor securiștilor. AUR a făcut scandal în parlament VIDEO
Intervențiile din plen nu au fost lipsite de atacuri la persoană FOTO Captură Video

Plenul Parlamentului a fost scena unui schimb acid de replici între PSD, AUR și USR ca urmare a unui proiect de lege privind deconspirarea urmașilor lucrătorilor Securităților care ocupau funcții publice.

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat în plenul Parlamentului că este „momentul să știm adevărul”, acuzând că securiștii „domină” în continuare România.

„În perioada regimului comunist, statul a exercitat o frică și o teroare prin organele fostei Securități de stat. La 33 de ani de la Revoluție, după 45 de ani de comunism în care elitele României au fost distruse, asasinate, a venit momentul să știm adevărul, măcar o parte a lui”, a transmis Năsui.

Acesta a acuzat apoi puterea că ar fi insinuat că liderul USR Cătălin Drulă ar fi „pui” de securist.

„Am asistat săptămâna trecută la un ministru în Guvernul României, Guvern în care sunt prezenți copii ai foștilor mari securiști, ai conducătorilor Securității, care insinuează că Cătălin Drulă ar fi un pui de securist. Haideți, dacă aveți curaj, dacă doriți să aflăm adevărul, să știm istoria noastră, să deconspirăm fosta Securitate o dată pentru totdeauna. Să facem acest registru al foștilor securiști”, a mai transmis Năsui de la tribuna Parlamentului.

Acuzat că „poluează” parlamentul

Replica a venit din partea social-democratului Radu Cristescu, care l-a acuzat pe Năsui că ar fi securist.

„Cine vorbește de lustrație? Năsui, copilul unui securist, care dacă punctul 8 de la Timisoara s-ar susține, și el, și tatăl lui probabil că ar fi în acel registru. (…) Familia Năsui spune că tăticul Năsui, cel securist, nu a fost securit și atunci îl întreb pe băiețelul Năsui, copil de securist, după ce tatăl lui a trădat în America, dacă nu era securist, de ce a fost judecat de tribunalul militar? Nu vă e rușine să veniți după atâția ani să faceți pe Alba-ca-Zăpada? (...) Nu vă e rușine, securiștilor? Veniți să poluați după atâția ani Parlamentul României”, a transmis Cristescu.

De cealaltă parte Năsui s-a apărat și a transmis că tatăl său nu a fost securist, ci a fost condamnat de fosta Securitate.

"Minciunile care se spun de la această tribună sunt ruşinoase, nu numai pentru partidul celui care pune în Parlament astfel de specimene, ci şi pentru istoria României", a afirmat deputatul USR.

În atacurile social-democraților asupra USR s-a alăturat și AUR după ce liderul partidului, George Simion, a sugerat că tatăl lui Cătălin Drulă ar fi avut legături cu fosta Securitate.

"Nu ştiu în ce măsură suntem noi să judecăm pe cei care au făcut poliţie politică sau nu sau spionaj în diferite moduri înainte de 1989. (...) Văd în presă un caz al unui om care după aceea a fost general SIE în Elveţia, Teodor Ileş, nume conspirativ Claudiu Averescu, a fost ofiţer CIE (Centrul de Informaţii Externe - n.r.). (...) Mai interesant este că acest Teodor Ileş a fost şeful Felix Telecom, şeful direct al tatălui lui Cătălin Drulă. (...) De gândit cine sunt cei care conduc partidele politice astăzi", a spus Simion.

Cu toate astea, liderul AUR a precizat că aleșii partidului vor susține acest proiect însă i-a atras atenția lui Drulă că „are de dat niște explicații”.

Scandalul din plen a continuat după ce deputatul USR Iulian Bulai a acuzat AUR că este un partid extremist și a amintit că a "băgat un securist cu acte în regulă în Parlamentul României. De ce îi apăraţi, domnule Simion? Dacă căutaţi adevărul, votaţi această lege", a mai spus Bulai.

Deputatul Ludovic Orban a afirmat că trebuie găsiţi cei care colaborează în prezent cu Serviciile secrete, menţionând că aceştia trebui scoşi din politică, administraţie, justiţie, media.

"Punctul 8 de la Timişoara nu a fost transpus în lege din cauza FSN, FDSN, PDSR, PSD din cauza lui Ion Iliescu, a lui Adrian Năstase şi a întregii galerii de triste personaje extrase din linia a doua, a treia a Partidului Comunist sau din Securitate. Suntem la 33 de ani de la Revoluţie. Noi nu trebuie să mai căutăm acum să găsim cine a colaborat cu Securitatea înainte de Revoluţie. Trebuie să găsim cine colaborează cu Serviciile astăzi. Ce firme? Ce politicieni? De ce îşi fac doctorate la Academia SRI? De ce sunt profesori la Academia SRI? De ce beneficiază de firme care sunt sprijinite de stat? De ce corupţia este determinată tocmai de aceste firme care sunt sprijinite de fapt de cei care iau decizii în domeniul politic, economic, juridic din spatele uşilor închise", a spus Orban.

PSD: „O ironie a sorții”

Deputatul PSD Alfred Simonis a precizat că este o ironie a sorţii faptul că oameni care fac politică de 35 de ani spun ce ar trebui făcut pentru a îndrepta România.

"Nu e oare curios? Nu-i problemă, ascultăm sfaturile tuturor - şi ale celor care au performat, şi ale celor care au performat mai puţin", a adăugat Simonis, menţionând că în Parlament nu trebuie să se regăsească atacul la persoană, invective.

"Dacă ar fi adevărat, pentru că eu nu ştiu dacă e adevărul, că tatăl domnului Drulă a fost un securist şi dacă ar fi adevărat că tatăl domnului Năsui ar fi fostul securist, ar fi normal ca domnii Năsui şi Drulă să nu mai aibă dreptul la nimic în viaţă pentru că părinţii lor au făcut nişte greşeli?", a declarat Simonis.

Proiectul are raport de respingere şi urmează să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat.

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#Parlament, #Lege Parlament, #George Simion, #aur, #USR, #Claudiu Nasui, #catalin drula , #parlament