Sfat pentru părinții care mai taie din plăcerile copiilor și fac economii pentru viitorul lor: "A avut consecințe dezastruoase pe termen lung"

Luni, 06 Februarie 2023, ora 23:54
10298 citiri
Sfat pentru părinții care mai taie din plăcerile copiilor și fac economii pentru viitorul lor: "A avut consecințe dezastruoase pe termen lung"
Adolescent trist FOTO Pixabay

Scumpirile din ultima perioadă i-au determinat pe români să fie mai atenți pe ce cheltuie banii și să pună bani deoparte.

Cei mai calculați sau care au câștiguri mai mari reușesc să facă economii și pentru viitorul copiilor, unii pentru educație, iar alții și pentru o casă pe care să le-o asigure acestora la maturitate.

Este contextul în care un român a formulat o opinie pe această temă. Bărbatul este de părere că este nevoie de comunicare cu cei mici, în cazul în care aceste economii pe care le fac părinții implică tăierea unora dintre plăcerile acestora, după cum a explicat într-o postare pe Facebook, în care a dat și un exemplu concret.

"Pentru că suntem pe un grup despre educație financiară, iar viață noastră este influențată de finanțe, aș dori să las aici o perspectiva din punct de vedere al economisirii în cuplurile cu stiluri diferite și care au copii.

O bună prietenă a crescut într-o familie în care ambii părinți au fost saver-i (economisitori). Din punct de vedere financiar, la vremurile în care au trăit, au luat decizii financiare bune, în sensul în care au făcut achiziții imobiliare în momente potrivite, în acest fel dându-le copiilor posibilitatea să ia un start mai din față, scutindu-i de stresul platelor ratelor pentru o locuință. Acesta a fost aspectul pozitiv, sau care trebuia să fie pozitiv.

Care a fost rezultatul: prietena mea, a crescut într-o familie în care tot ce vedea (percepția) era că niciodată dorințele ei nu erau îndeplinite, iar părinții economiseau pentru ceva al cărui rezultat îndepărtat era imposibil de perceput de ea. Faptul că părinții au făcut ceea ce trebuia, dar nu au comunicat, și nu s-au preocupat ca ai lor copii să se simtă înțeleși, sau să aibă nevoile satisfăcute, a avut consecințe dezastruoase pe termen lung.

Pentru femei este ușor de înțeles care este sentimentul pe care îl ai în momentul în care ești adolescență, și nu ai bani de o hăinuță mai bună, sau de ceva ce îți dorești, pentru că ai tăi "strâng bani", iar tu nu înțelegi pentru ce, pentru că nimeni nu vorbește cu tine.

Toată viața ta, ai văzut cum părinții economisesc, dar nu ai simțit niciodată beneficiile acestei strategii. Și ai făcut o promisiune.

Ți-ai promis că atunci când vei fi "pe banii tăi", sau "la casa ta" (muulti am auzit o să faci ce vrei când o să fii la casa ta) o să îți cumperi toate lucrurile pe care ți le dorești. Problema este că nu va fi niciodată suficient, și vei deveni persoana care trăiește doar pentru prezent, și satisfacția de moment, ignorând alegerile sănătoase și efortul din prezent pentru un beneficiu pe termen lung.

Nu întru în detalii legate de cum funcționează o căsnicie în care unul este spender (cheltuitor),iar celălalt saver, pentru că știm deja că printre primele motive pentru divorț reprezintă problemele financiare, și nu mă refer aici doar la lipsuri.

Ce vreau să spun, și de ce am scris: pentru toți părinții care sunt saver-i, sau au o strategie de economisire pe termen lung, aveți grijă de ceea ce transmiteți copiilor voștri.

Țineți cont că ai voștri copii trăiesc în prezent, și asigurați-vă că nu îi privați de ceea ce au nevoie în momentul prezent.

Vorbiți cu ei, oferiți-le exemple, explicați-le deciziile voastre, implicați-i și arătați-le că sunt importanți, prezentați-le beneficiile acțiunilor voastre cu exemple concrete, bucurați-va împreună de rezultate, și nu puneți niciodată economisirea înaintea satisfacerii nevoilor lor emoționale.

Educația este super importantă, iar toți banii din lume nu te vor face să te simți mai bine atunci când copilul tău nu va ști ce înseamnă delayed gratification (răsplată întârziată), și cum să obțină satisfacție din proces, și nu doar din rezultatul final.

M-a inspirat să scriu acest post o carte recent citită pe care v-o recomand tuturor: Atomic Habits", a scris acesta pe grupul Viața și banii.

Copiii ne-au anunțat că lor nu le place ideea de a deveni proprietari

În comentarii o mamă care face economii pentru copiii săi a relatat reacția acestora.

"O idee excelență cea de comunicare, mulțumesc. Noi suntem la faza aceasta față de copiii noștri și aveți perfectă dreptate cu neînțelegerea renunțării la ceva prezent pentru viitor de către copii (în cazul nostru adolescenți) care ne-au anunțat că lor nu le place ideea de a deveni proprietari.

Evident că ideile lor se vor mai schimba când vor înțelege ca adulții lucrurile, dar pe termen scurt a fost destul de dureros să auzim asta.

Pe de altă parte, generația genZ sau care mai sunt acum, sunt mult mai mobili și își doresc să nu fie legați de un loc anume, poate și asta va fi un trend interesant în viitor."

"Am rămas cu obiceiul de a avea tot timpul economii, exact ca ai mei"

"La mine povestea cu părinții este identică, însă rezultatul este diferit, deci nu aș generaliza. Eu am rămas cu obiceiul de a avea tot timpul economii, exact ca ai mei, dar în același timp aloc bani și pentru vacanțe și ieșiri la restaurant, de exemplu, tocmai pentru că nu aveam parte de ele. Faptul că am pornit în viață cu un apartament, plătit 80% din economiile părinților mei și ai soțului meu, este un avantaj, ai un pic mai multă libertate de alegere și sunt foarte recunoscătoare pentru asta."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#parinti, #economii, #copii, #viitor, #educatie, #casa, #riscuri , #economii