Povestea Parcului Izvor, din vechiul cartier bucureștean Uranus. De ce concesionarea l-ar putea transforma într-un bâlci permanent

Joi, 28 Iulie 2022, ora 22:30
5079 citiri
Povestea Parcului Izvor, din vechiul cartier bucureștean Uranus. De ce concesionarea l-ar putea transforma într-un bâlci permanent
Parcul Izvor, situat pe malul drept al râului Dâmbovița, în apropierea Palatului Parlamentului, a intrat în atenția publică după ce o companie privată a anunțat că dorește să-l concesioneze FOTO Wikipedia

Parcul Izvor, situat pe malul drept al râului Dâmbovița, în apropierea Palatului Parlamentului, a intrat în atenția publică după ce o companie privată a anunțat că dorește să-l concesioneze.

Acolo ar urma să fie organizate evenimente, o zonă cu mâncare și băuturi și o zonă de shopping. De asemenea, compania core dorește acest lucru spune că vrea să adune într-un singur loc o multitudine de activități de exprimare artistică.

ONG-uri, dar și o parte din societate și-a arătat nemulțumirea, spunând că Bucureștiul oricum duce lipsă de spații verzi și că parcul trebuie să aparțină cetățenilor.

Istoria Parcului Izvor

Parcul Izvor datează încă de pe vremea comuismului, când era un simbol pentru vechiu cartier bucureștean Uranus.

„Povestea parcului a început la mijlocul anilor “80 unde pe locul actualului parc se afla dealul Mihai-Vodă, pe care era ridicată Mănăstirea Mihai Vodă și un cartier vechi, numit Uranus. Zona a fost distrusă de comunişti pentru modernizarea capitalei la acea vreme. Planul a presupus construirea Palatului Parlamentului, a clădirilor pentru diverse instituţii din jur și a Centrului Civic.

La acea vreme, se dorea și construcția unei săli de conferinţe şi recepţii, motiv pentru care dealul a fost nivelat, mănăstirea și clopotnița au fost mutate şi ascunse după blocuri, spre malul Dâmboviţei, pe strada Sapienței.

Chiliile mănăstirii și restul clădirilor de pe deal, Palatul Arhivelor Statului, situl arheologic, Curtea Nouă de pe vremea lui Alexandru Ipsilanti, Institutul de Chimie Teoretică, care s-a prăbușit la cutremurul din 1977 și care nu a mai fost refăcut, au fost demolate”, potrivit cmpgb.ro.

Odată cu revoluția din 1989 proiectul de construire a unei săli de conferințe și recepții a fost blocat și zona respectivă a rămas abandonată. În anii 90 zona a fost amenajată, au fost plantați arbori și s-au trasat alei. Tot atunci a primit și nimele de Parcul Izvor.

Parcul are formă de dreptunghi și suprafața de 17 hectare. Aproape 3 hectare sunt acoperite de alei iar celelate sunt acoperite cu gazon.

În prezent, aleile aleile Parcului Izvor sunt atracții pentru bucureștenii pasionați de plimbări, pe jos sau cu bicicleta, pentru cei care preferă joggingul sau pentru iubitorii de animale. Din când în când, parcul găzduiește numeroase spectacole și festivaluri.

Mai multe organizaţii neguvernamentale i-au solicitat primarului general Nicuşor Dan să renunțe la concesionarea Parcului Izvor.

„Concesionarea Parcului Izvor este nedemnă pentru istoria dureroasă a locului. Parcul este un sit istoric, care ascunde la mică adâncime tonele de moloz ale Mănăstirii Mihai Vodă și a sutelor de locuințe distruse în perioada ștergerii efective a Cartierului Uranus.

Istoria se uită, dacă nu este respectată. Momentul distrugerii cartierului Uranus a reprezentat una dintre cele mai brutale intervenții asupra Bucureștiului, 50.000 de cetățeni fiind relocați forțat. Viața lor a fost ștearsă cu buldozerul în anul 1981.

Este necesară reabilitarea Parcului Izvor. Este necesară redenumirea în Parcul Uranus. Este obligatorie marcarea istoriei locului în proiectul de reamenajare a parcului”, a transmis Asociația Străzi pentru Oameni.

Cerințele ONG-urilor

Peste 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale îi solicită primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor.

"Semnatarii susţin demersul Grupului de Iniţiativă Civică Parcul Izvor şi solicită ferm primarului general, Nicuşor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor. Deşi documentul este transmis în atenţia Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului Bucureşti, prin conducerea ei, şi Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorinţă complet sfidătoare la adresa comunităţii locale a unei companii private. Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri şi să reprezinte interesele comunităţii din Bucureşti", se arată în scrisoarea publică transmisă, miercuri, de 21 de grupuri civice şi ONG-uri, printre care se numără ActiveWatch şi Centrul de Resurse pentru participare publică.

În opinia semnatarilor scrisorii, concesionarea echivalează cu "restricţionarea accesului în parc", în condiţiile în care prioritatea va fi profitul, nu interesul public.

"Festivalul Nostalgia a ţinut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni şi a lăsat în urmă un spaţiu dezolant, care încă nu şi-a revenit. Rolul autorităţii publice este să protejeze puţinele spaţii verzi pe care acest oraş le are, nu să le pună la dispoziţia unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate. Ne aşteptăm ca grija primarului pentru spaţiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenţie a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă şi să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activităţile înşirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc", au explicat semnatarii scrisorii.

În opinia lor, este "cinică" preocuparea firmei de a include un "hub de dezvoltare a ONGurilor". "Ideea că un astfel de hub ar utiliza spaţiul public al bucureştenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de iniţiativă şi a organizaţiilor semnatare", au subliniat sursele citate.

Conform acestora, Bucureştiul este un oraş care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depăşeşte deseori limitele admise şi cu spaţii verzi sub limita necesară pe cap de locuitor.

"Toate eforturile autorităţilor publice trebuie să fie îndreptate spre creşterea calităţii acestor spaţii şi spre extinderea lor. Deşi primarul general a promis comunităţii în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde (...), ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situaţia de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spaţiu privat, destinat unui mall în aer liber. De asemenea, ştim că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul Capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce priveşte modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil", au adăugat semnatarii scrisorii.

Parcul Izvor nu va fi închis

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, dă asigurări că Parcul Izvor nu va fi închis, precizând că propunerea de concesionare avansată de o companie privată va fi discutată, dar decizia este "departe" de a fi luată.

"Doresc să-i asigur pe bucureşteni şi pe reprezentanţii ONG-urilor de mediu că Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desfiinţat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată. Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat. În anii precedenţi Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulţi, târguri, festivaluri sau concerte, însă eu susţin că municipalitatea trebuie să-şi canalizeze fondurile către alte obiective de investiţii. Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privaţi, eventual în parteneriat cu administraţia locală", a transmis Nicuşor Dan, citat într-un comunicat remis miercuri AGERPRES de municipalitate.

În opinia primarului general, trebuie analizate cu foarte mare atenţie toate posibilităţile de dezvoltare a Parcului Izvor. "Vorbim de un parc relativ nou unde un proiect eficient de modernizare şi administrare poate avea efecte benefice. Repet, suntem departe de a lua o decizie. Deocamdată, această propunere este în analiză", a punctat Nicuşor Dan.

El a menţionat că municipalitatea are în lucru, la direcţiile de specialitate, un regulament clar referitor la închirierea spaţiilor şi modul de utilizare a lor pentru astfel de evenimente.

Organizatorul Untold și Neversea vrea să concesioneze Parcul Izvor din Capitală

Compania WUNDERPARK S.R.L. din Cluj-Napoca, care face parte din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea, a solicitat Consiliului General al Primăriei Capitalei să îi concesioneze Parcul Izvor.

Compania vrea să concesioneze parcul pe tot parcursul anului, urmând să organizeze evenimente, o zonă cu mâncare și băuturi și o zonă de shopping.

”Dorim să adunăm într-un singur loc o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (...) Parcul lzvor din Capitală a fost identificat ca oportunitatea perfectă de dezvoltare a proiectului, a Bucureștiului, a comunității și a turismului.

Această oportunitate privind locația provine din faptul că a fost identificat potențialul acestui parc care în prezent este sub exploatat la posibilitățile pe care le-ar putea oferi”, se arată în scrisoarea trimisă consilierilor generali.

Compania a transmis că se va ocupa de plantarea copacilor, toaletarea și curățarea întregului parc și menținerea spațiului verde.

”Wunderpark reprezinta spaliul care aduce împreună tineri și vârstnici, familii cu copii și tineri profesioniști, fiind acel loc unde arta se întâlnește cu entertainmentul, experiențele culinare cu teatrul si educația cu relaxarea. (...)

Datorită numeroaselor facilități gratuite, accesibile oricui, fără a plăti taxă (instalații de arta, zone moderne de relaxare și socializare), Wunderpark va fi extrem de important pentru cei care au posibilități limitate de a se aventura în afara împrejurimilor lor imediate: parinți singuri, adolescenți, tineri și varstici”, se mai arată în scrisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Parcul Izvor, #Bucuresti, #Primaria Capitalei , #Bucuresti