Cum mai arată Parcul Cișmigiu: lacul e tot secat, iar locurile de joacă în paragină. Povestea locului preferat de bucureștenii bogați de pe vremuri REPORTAJ FOTO

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 06:45
3407 citiri
Cum mai arată Parcul Cișmigiu: lacul e tot secat, iar locurile de joacă în paragină. Povestea locului preferat de bucureștenii bogați de pe vremuri REPORTAJ FOTO
FOTO Ziare.com

Parcul Cișmigiu, cel mai vechi parc din centrul Bucureștiului, înscris și pe lista monumentelor istorice din capitală, a fost în ultima perioadă în centrul mai multor scandaluri din cauza mizeriei de acolo.

În urmă cu mai bine de un an, primarul Nicușor Dan anunța curățenie generală în Parcul Cișmigiu și spunea că se va rezolva problema mizeriei dintr-unul dintre cele mai iubite locuri de bucureșteni.

Între timp, prefectul Capitalei, Garda Națională de Mediu și ANPC au efetuat controale, au dat amenzi și au închis locurile de joacă.

Însă în parc încă „domnește” mizeria. Cum intri în Cișmigiu se simte un miros urât, iar excrementele de păsări sunt peste tot.

Deși, pare că este puțin mai bine decât în urmă cu un an, când mizeria era de nedescris.

Sacii cu gunoaie așteaptă să fie ridicați, iar coșurile de gunoi abia se văd.

Băncile sunt în continuare într-o stare avansată de degradare și nu au fost schimbate sau reparate.

Nici chioșcuri nu prea mai sunt. Iar vechile locații de unde cei care ieșeau la plimbare își puteau lua un suc sau o înghețată au fost lăsate în paragină.

Și aleile sunt pline de gropi și denivelări. O simplă plimbare prin parc ar putea fi o adevărată provocare, dacă nu ești extrem de atent pe unde mergi.

Locul de joacă, deplorabil

Locul de joacă din Parcul Coșmigiu este lipsit de orice tentă estetică și pare și periculos pentru copii.

Toboganele sunt pline de excremente de păsări, iar leagănele sunt stricate sau lipsesc. Și celelalte elemente sunt pline de rugină și foarte vechi.

Statuia Izvorul „Sissi Stefanidi” reprezintă o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, ce toarnă apă cu ulciorul. Locul pe care este amplasată statuia aparţinuse familiei Stefanidi şi a fost donat către primăria oraşului după moartea fiicei lor la numai 21 de ani.

Lacul, tot secat

Lacul din parc, perfect vara pentru plimbări cu bărcuțe sau hidrobiciclete, este în continuare secat. De asemenea, fântâna arteziană din mijlocul lacului parcă nu mai are niciun farmec.

Înainte, iarna era și un patinoar amenajat pe lac.

Lacul, care iarna devenea patinoar era deosebit prin fauna sa: păuni, lebede, rațe caroline, rațe cu ciuf, rațe mandarin, gâște califar albe și roșii, gâște de Nil, gâște canadiene cu gât roșu și gâște Magellan.

Acum totul este uscat în jur.

Povestea parcului

Parcul Cișmigiu are aproximativ 17 hectare și este mărginit de două artere importante: Bulevardul Regina Elisabeta și Bulevardul Schitu Măgureanu.

Parcul, amenajat în stil englezesc are mai multe intrări: două prin bulevardul Regina Elisabeta, două prin bulevardul Schitu Măgureanu și una prin strada Știrbei Vodă. La începuturile lui parcul a fost locul preferat al celor mai bogaţi şi mai cunoscuţi oameni din Bucureşti și exista chiar un regulament strict pentru cei care voiau să se plimbe prin Cişmigiu. Vizitatorii nu aveau voie să vorbească tare sau să facă mizerie și orice activitate comercială era interzisă, potrivit cmpgb.ro.

În urmă cu aproape două secole și jumătate a început istoria parcului, când domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti a cerut construirea a două cișmele în oraș. Prima cișmea a fost ridicată în locul în care se află astăzi intrarea dinspre strada Știrbei Vodă. În acele vremuri locul era acoperit de o baltă insalubră, care a fost secată la comanda generalului Pavel Kiseleff. Câțiva ani mai târziu terenul a fost transformat în grădină publică. Misiunea acestei transformări a avut-o arhitectul peisagist Karl Fr. Wilhelm Meyer, numit şef al lucrărilor de realizare a Grădinii Cişmigiu. Meyer a fost ajutat şi de grădinarul Franz Harer. Pentru realizarea grădinii Cișmigiu, conform planurilor lui Meyer, s-au adus aproximativ 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului, din judeţele Dâmboviţa şi Gorj, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena.

Toate aceste transformări creionate de Meyer au făcut ca balta să ajungă un lac frumos, cu o fântână arteziană în centru şi un canal de legătură cu Dâmboviţa.

Acum se găsesc în parc platani, pini roșii japonezi, magnolii roz, Ginko Biloba și chiar molizi roșii. În aceeași perioadă de amenajare au fost trasate şi aleile și fiecare denivelare de teren a fost păstrată, pentru o cât mai plăcută vedere de ansamblu. Au fost realizate grote artificiale, covoare florale, poduri şi s-au montat bănci.

Amenajarea parcului a fost terminată în anul 1854, când Cişmigiul a fost inaugurat în mod oficial.

Cișmigiul oferă vizitatorilor numeroase puncte de atracție ruinele mănăstirii „La Cetate”, „Rotonda Scriitorilor”, statuia „Izvorul „Sissi Stefanidi”, bustul „Maica Smara”, monumentul „Gheorghe Panu”, monumentul realizat din marmură care este dedicat soldaților francezi din primul război mondial, colțul șahiștilor, izvorul lui Eminescu, lacul și debarcaderul de unde se pot închiria ambarcațiuni de agrement, grădina de trandafiri compusă din mici ziduri de piatră, pergole de lemn și lanțuri de fier pentru a expune numeroase soiuri de trandafiri cățărători.

Din anul 1943 în parcul Cișmigiu sunt expuse busturile a 12 scriitori români: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu şi Vasile Alecsandri. Acest ansamblu poartă numele de “Rotonda Scriitorilor”.

În trecut, în Cişmigiu exista și o mică grădină zoologică cu urşi, vulpi, lupi, castori, peşti, lebede, păuni şi multe alte vieţuitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#Parcul Cismigiu, #parcul Cismigiu Bucuresti, #Bucuresti , #Bucuresti