Cel mai bun parchet pentru spații circulate intens

Advertorial
Joi, 28 Iulie 2022, ora 19:26
6809 citiri
Cel mai bun parchet pentru spații circulate intens
FOTO: unsplash.com

Unul din cei mai importanți pași în construcția sau renovarea unei case este alegerea tipului de finisaj pentru placarea pardoselilor. Magazinele de specialitate oferă o foarte mare varietate de finisaje, precum gresie, piatră naturală, ciment șlefuit, rășini epoxidice, linoleum, marmoleum, travertin, dușumea din lemn, plută sau chiar pardoseli din sticlă.

Cu toate aceste variante disponibile, un parchet din lemn masiv și, mai nou, un parchet triplustratificat rămân, de departe, cele mai populare tipuri de pardoseli folosite în finisarea interioarelor, datorită confortului și căldurii pe care o degaja lemnul.

Tipuri de parchet din lemn

Există trei tipuri de parchet, fiecare având anumite caracteristici și recomandări de utilizare. Astfel, în baie sau bucătărie nu poți monta orice tip de parchet, pentru că unele modele nu rezistă la umezeală. De aceea vom vorbi doar de parchetul din lemn, care deși nu este foarte rezistent la umezeală, are o rezistență foarte bună, pe timp îndelungat, la circulație intensă, oferind un aspect cald și elegant încăperilor în care este montat, dacă este întreținut corect și ferit de umezeală sau apă. Parchetul din lemn poate fi recondiționat prin rașchetarea stratului superior și aplicarea unuia nou strat de lac, eventual, într-o altă nuanță. Umezeala și apa pot produce daune ireversibile parchetului din lemn.

Numai din lemn există doar două tipuri de parchet:

Parchetul din lemn masiv

Acest parchet este deosebit de elegant și transmite confort. Este ideal pentru sufragerie, dormitor sau coridor, zone unde nu este o umiditate prea mare. Este cea mai bună alegere dacă îți dorești un design clasic, elegant sau retro. Fiecare lamelă de parchet este fabricată dintr-o singură bucată de lemn și are o grosime de 18-28 mm. Deoarece fiecare placă trebuie să fie lipită sau fixată prin cuie, pentru montaj este nevoie de ajutorul unui specialist.

Parchetul din lemn masiv necesită o îngrijire deosebită, dar avantajul lui este că se poate rașcheta dacă se deteriorează, astfel încât va căpăta din nou un aspect impecabil. Întrucât fiecare rașchetare îi reduce din grosime, această procedură nu poate fi repetată de prea multe ori.

Parchetul din lemn masiv are unele dezavantaje, pe lângă întreținerea delicată și prețul foarte mare. El suportă fluctuații foarte mari în dilatarea și umiditatea încăperilor. Umiditatea relativă în cameră, este bine să fie între 45 și 65%, ceea ce este destul de greu pe lunile de iarnă. Parchetul din lemn masiv se umflă dacă este umezeală prea mare în încăpere sau se strânge și începe să scârțâie dacă mediul este prea uscat. Nu izolează fonic, dimpotrivă, amplifică sunetele, astfel încât se aude gălăgie din camerele de sus.

Prin urmare, dacă îți dorești un produs foarte rezistent și ușor de întreținut acest tip de parchet nu este cea mai bună alegere, chiar dacă este frumos, elegant și 100% natural.

Parchetul triplustratificat

Un parchet triplustratificat este un tip de parchet de calitate foarte bună, dar nu mai este 100% natural, ca parchetul din lemn masiv. Este tratat cu vopseluri și soluții de lipit, deoarece este format din mai multe straturi de lemn unite între ele pentru a forma o lamelă cu o grosime de aproximativ 10-22 mm. Dacă vei alege un parchet triplustratificat de calitate, acesta va rezista foarte bine în timp, iar substanțele folosite nu sunt dăunătoare.

Acest tip de parchet este format din mai multe straturi de lemn, din esențe diferite, orientate cu fibra la 90° față de stratul precedent, fapt ce-i conferă stabilitate și rezistență.

Stratul de bază, realizat din diferite esențe de lemn, asigură stabilitatea plăcilor de parchet, având rolul de a preveni mișcarea acestora. Stratul median asigură rezistența plăcilor și poate fi realizat din material lemnos de diferite esențe. Stratul superior, cel vizibil, este realizat din esențe nobile, precum nucul american sau frasin. Stratul protector, din lac pentru lemn, poate avea grosimi de 1 la 6 mm, cu finisaj mat sau lucios.

Un parchet triplustratificat, nu numai că este ușor de montat, dar este și relativ accesibil ca preț. Pentru cei care nu doresc parchet masiv din diferite motive, dar totuși doresc să mențină atmosfera unei pardoseli din lemn natural, un parchet triplustratificat este o soluție bună. Stratul nobil are o înălțime între 3,5 și 4 mm și o grosime totală de până la 22 mm. Aspectul și efectul obținut cu acesta, rămân foarte aproape de parchetul masiv. Grosimea parchetului triplu stratificat este o caracteristică foarte importantă pentru alegerea celei mai bune variante de amenajare a pardoselii, în funcție de cât de mare este circulația dintr-un spațiu. Cu toate acestea un parchet triplustratificat poate fi rașchetat de mai multe ori în timp.

Avantajele parchetului triplustratificat

Un parchet triplustratificat se consideră că prezintă următoarele avantaje:

  • Este realizat doar din lemn supus unui proces tehnologic de fabricare, ce implică uscare, tratamente termice, presare șlefuire și finisare.
  • Este durabil, stabil și natural.
  • Este simplu de instalat.
  • Ca urmare a procesului de stratificare, este foarte stabil în ceea ce privește dimensiunea plăcilor, care sunt neutre la variațiile de temperatură.
  • Un parchet triplustratificat se montează, de cele mai multe ori, fără adeziv, cu ajutorul sistemului drop lock, care asigură îmbinări ferme și rezistente.
  • Este perfect compatibil cu orice sistem de încălzire prin pardoseală, cu excepția esenței din fag.
  • Există într-o varietate generoasă de modele, cu diferite dimensiuni ale plăcilor.
  • Stratul superior este realizat din esențe nobile, utilizate în mod tradițional pentru realizarea parchetului, ceea ce îi conferă un aspect deosebit și flexibilitate.
  • Un parchet triplustratificat poate fi recondiționat, prin rașchetarea stratului superior și aplicarea unuia nou strat de lac, eventual, într-o altă nuanță.

Dezavantajele parchetului triplustratificat

  • Fiind realizat exclusiv din lemn, parchetul triplustratificat are o sensibilitate crescută față de umezeală. El trebuie montat pe folie de izolare sau pe alte sisteme care să prevină un nivel ridicat de umiditate. Umezeala și apa pot produce daune ireversibile parchetului stratificat.
  • Este util ca picioarele pieselor de mobilier din cameră cu parchet triplustratificat să aibă protecție pentru a preveni deformarea acestuia.
  • Parchetul triplu stratificat trebuie montat în camere unde temperatura este de peste 10°C.
  • Deși întreținerea este ușoară, ea trebuie realizată doar cu materiale special destinate acestuia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#parchet, #parchet trafic intens , #proiecte constructii