Top 5 cei mai importanţi paşi ca să parchezi cu spatele în mod corect. Cum poţi remedia gararea ANALIZĂ

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 06:14
4416 citiri
Top 5 cei mai importanţi paşi ca să parchezi cu spatele în mod corect. Cum poţi remedia gararea ANALIZĂ
"Nu părăsi niciodată locul de parcare fără să te asiguri" FOTO Pixabay.com

Lipsa parcărilor din România este un subiect delicat şi provoacă palpitaţii conducătorilor auto. Construcţiile anapoda şi veşnicele lucrări, străzile îngustate sau blocate si nesemnnalizate, parcările pline ochi la orice oră îţi pun nervii la încercare atunci când trebuie să parchezi.

Astfel, "ai nevoie de toată atenția și de toată abilitatea de a poziționa autovehiculul legal și în siguranță, în orice situație" iar speciaistii de a autovit.ro au analizat în detaliu ce ar trebui să faci ca să ai parte de o parcare cu spatele reuşită.

Care este diferența între parcare și garare

"Gararea este denumită parcarea cu spatele, între două mașini. Nu este considerată garare parcarea obișnuită cu fața sau parcarea laterală.

Chiar dacă gararea îți pune, de obicei, probleme, dacă respecți câțiva pași simpli și iei corect reperele, vei putea să parchezi cu spatele rapid și fără probleme, indiferent dacă ești începător sau pur și simplu nu-ți iese acest tip de parcare", potrivit analizei. Manevrele de garare sunt aceleași în ambele situații (stânga sau dreapta), reperele fiind cele care diferă.

Pași pentru parcarea cu spatele între două mașini

1. Semnalizează din timp intenția de garare cu spatele

Experţii auto recomandă: semnalizează cu aproximativ 50 m înainte de a începe manevra de garare cu spatele, pentru a permite șoferilor care se află în spatele tău să înțeleagă intenția ta și să te poată ocoli. Astfel, vei avea mai mult spațiu de manevră și nu vei fi presat de faptul că se află o mașină în spatele tău.

2. Oprește-te la o distanță laterală mare

Nu te apropia prea mult de autovehiculele lângă care vrei să garezi. Distanța laterală recomandată pentru această manevră este de 1-1,5 m. Dacă distanța este mai mică, te vei apropia prea mult de mașina lângă care vei parca și vei fi nevoit să manevrei în față și apoi din nou în spate.

Oprește în punctul în care poți vedea stopul din stânga al mașinii lângă care vrei să parchezi, în colțul din dreapta-jos al geamului tău din dreapta spate. Acesta este un truc util, cu marjă de eroare foarte mică.

3. Asigură-te înainte de a începe manevra de garare

Este foarte important să te asiguri, în oglinda laterală, că niciun autovehicul nu s-a angajat în depășirea ta și că poți realiza manevre în siguranță, înainte de a lua repere parcare.

4. Ia-ți repere parcare cu spatele

Folosește-te de tot ce ai în jur: marcaje rutiere și mașini parcate. Folosește-te de oglinzile laterale și de cea retrovizoare pentru a te încadra cât mai bine în locul de unde începi manevra.

Urmărește ca sigla autoturismului lângă care vrei să garezi să dispară din câmpul tău vizual. Când ai ajuns la locul potrivit, oprește.

5. Virează la maximum și pregătește-te pentru mersul cu spatele

Virează volanul la maximum și pune schimbătorul mașinii în marșarier. Începe să te deplasezi încet, în timp ce verifici oglinzile.

6. Verifică traiectoria autovehiculului

Verifică traiectoria deplasării mașinii. În timp ce dai ușor cu spatele, uită-te constant în oglinzile laterale, ca să te asiguri că mergi drept și că nu sunt obstacole sau pietoni.

7. Îndreaptă volanul

Când mașina a trecut de jumătatea locului de parcare, în poziție paralelă cu mașinile între care ai garat sau cu marcajul carosabil, îndreaptă volanul și continuă deplasarea.

8. Nu lăsa mașina în drum

Apropie-te cât mai mult de bordură sau de delimitatorul din spate și asigură-te că botul mașinii nu este pe șosea. Te poți orienta privind în oglinzile laterale și la mașinile garate deja.

9. Parcare cu spatele fără repere

Dacă ești în situația de parcare cu spatele fără repere, va trebui să te orientezi cât mai bine în spațiu și să trasezi mental liniile între care vrei să garezi.

Trucuri pentru o parcare cu spatele reușită

"Pentru că orice parcare reușită are în spate mici secrete, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu dai greș atunci când parchezi cu spatele, dar și să execuți manevra în siguranță, pentru tine și cei din jur:

  • Înainte de a începe manevrele de parcare, asigură-te că nicio mașină din spatele tău nu este angajată în depășirea ta.
  • Folosește-te atât de oglinzile laterale, cât și de oglinda retrovizoare.
  • Dacă greșești distanțele, poți face manevre ca să aduci mașina în centrul locului de parcare.
  • Folosește-te de marcajele rutiere, ca să verifici dacă mașina este perpendiculară pe linia șoselei.
  • Parcarea cu spatele poate să pară dificilă, la prima vedere, însă, de fapt, este foarte ușoară. Totul este să-ți iei reperele potrivite și să ai atenție la detalii".

Cum faci ca să remediezi gararea eșuată

Dacă ai depășit locul potrivit pentru reper, nu-ți face griji. Tot ce trebuie să faci este să pui schimbătorul de viteze în marșarier și să dai încet cu spatele, până când reperul revine la locul său.

Dacă ai lăsat o distanță mai mare decât cea recomandată față de autovehiculele lângă care vrei să garezi și te-ai apropiat prea mult de mașina din dreapta, manevra poate fi remediată.

Astfel, trebuie să îndrepți roțile și să parcurgi o distanță de 20-30 cm în traiectorie dreaptă, după care poți continua manevra. Distanța pe care ai parcurs-o în linie dreaptă te va îndepărta de autovehiculul lângă care vrei să parchezi, iar gararea va fi una reușită.

Manevra de parcare laterală cu spatele te ajută atunci când vrei să așezi mașina pe locurile de parcare mai greu accesibile, pe străduțe înguste sau în spații mici. Poate părea o manevră mai complexă și mai complicată decât parcarea cu fața sau cu spatele, dar poți afla din acest articol cei 9 pasi pentru parcare laterală perfectă.

Cum faci ca să ieși din parcare

"Pașii pentru o garare reușită au fost parcurși eficient. Ai fost atent, ai văzut reperele, te-ai asigurat, ai remediat poziția și ai parcat încet. Ai făcut toată manevra în deplină siguranță și la fel trebuie să procedezi acum, la ieșirea din parcare.

Fii atent când ieși și nu te pune în pericol! Când părăsești locul de parcare, trebuie să iei în calcul două aspecte, pentru a ieși în siguranță:

  • asigură-te temeinic înainte să revii pe carosabil;
  • virează doar după ce oglinzile tale laterale au trecut de autovehiculele lângă care ai fost parcat".

Greșelile frecvente la gararea cu spatele

"Nu semnalizezi

Dacă nu semnalizezi atunci când intenționezi să oprești pentru a parca, șoferii din spatele tău nu vor ști care este intenția ta și se vor apropia prea mult. Situația poate deveni riscantă, atunci când începi sa mergi cu spatele.

Distanță prea mică față de mașinile lângă care vrei să parchezi

Distanța laterală prea mică între mașina ta și cele lângă care vrei să garezi te va încurca în realizarea parcării cu spatele perfecte. Este o greșeală frecventă să nu estimezi corect distanțele, dar nu este nicio problemă (am menționat mai sus cum să remediezi rapid).

Nu te asiguri la ieșirea din parcare

Nu părăsi niciodată locul de parcare fără să te asiguri. Această manevră te poate pune în pericol atât pe tine, cât și pe ceilalți participanți la trafic", au mai detaliat cei de la autovit.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#parcare, #masini, #auto, #trafic, #autovit ro, #carosabil , #stiri auto
Comentarii