Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Centrul Bucureștiului, înainte și după „revoluția parcărilor”. „Aceeași stradă, dar parcă alt oraș” FOTO

Miercuri, 17 August 2022, ora 10:47
12282 citiri
Centrul Bucureștiului, înainte și după „revoluția parcărilor”. „Aceeași stradă, dar parcă alt oraș” FOTO
Stradă din centrul Capitalei FOTO Facebook/ Străzi pentru oameni

Centrul Bucureștiului s-a schimbat în câteva zile, odată cu trasarea locurilor de parcare și montarea stâlpilor care nu mai permit șoferilor să parcheze pe trotuar.

De asemenea, începând cu 16 august, se aplică și regulamentul parcărilor, iar șoferii vor fi amendați dacă nu plătesc parcarea.

Asociația Străzi pentru Oameni a publicat două imagini cu o stradă din Centrul Capitalei, la distanță de două luni, în care se văd schimbările.

„Aceeași stradă, dar parcă alt oraș 🥰

Spațiul public de calitate înseamnă prosperitate, iar acolo unde pietonul poate să circule apar oportunități de dezvoltare.

Trotuare Libere înseamnă mult mai mult decât doar deplasarea în siguranță”, au transmis reprezentanții ONG-ului Străzi pentru oameni.

De marți, 16 august, șoferii riscă noi sancțiuni dacă folosesc parcările Primăriei Capitalei și nu achită tarifele stabilite de autorități.

Astfel, dacă îți lași mașina pe un loc de parcare din zona albastră și nu achiți contravaloarea parcării vei fi obligat să achiți 200 de lei amendă. În plus, ai să te alegi și cu roțile blocate.

Parcarea pe locurile marcate cu albastru, gestionate de Primăria Generală, poate costa chiar și 10 lei pe oră.

Excepție fac locurile marcate cu alb și cele nemarcate, de exemplu cele de la marginea bordurii, care sunt gratuite. Parcările de reședință care țin de primăriile de sector au un regim diferit.

Tarife în funcție de zonă

Pentru zona 1 a Capitalei, șoferii vor plăti 5 lei pentru primele două ore de parcare, apoi 10 lei pentru fiecare oră în plus. În zona 2, fiecare oră de parcare va costa 2 lei 50.

Astfel, tarifele practicate de Compania Municipală Parking, conform HCGMB 517/2019, în intervalul orar 7.00 – 23.00, de luni până vineri, sunt următoarele:

– 10 lei/oră, în zona 0;

– 5 lei/oră în zona 1;

– 2,5 lei/oră în zona 2.

Plătești direct din aplicație

Potrivit aceleiaşi surse, contravaloarea locului parcat poate fi achitată şi prin aplicaţia „Parking Bucureşti”. Aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau din Google Play.

"Prin Parking Bucuresti App puteţi achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-vă cardul bancar sau prin SMS la numărul 7458. Rămâne, însă, valabilă şi alternativa de plată cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking Bucureşti S.A.”, informează compania.

Aplicaţia este utilă şi in găsirea în cel mai scurt timp a parcajelor din apropierea destinaţiei alese şi a locurilor libere.

Poți să apelezi la abonamente

Riveranii pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare.

Fără rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia):

– 200 de lei/lună în zona 0;

– 100 lei/lună în zona 1;

– 80 de lei/lună în zona 2.

Cu rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare, cu rezervarea acestuia, în intervalul 0.00-24.00):

– 900 lei/lună în zona 0;

– 700 de lei/lună în zona 1;

– 400 de lei/lună în zona 2.

Totodată, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei. De exemplu:

– pentru zona 0: 75 lei/zi, 300 de lei/săptămână, 1.050 de lei/lună;

– pentru zona 1: 38 de lei/zi, 150 de le/săptămână, 525 de lei/lună;

– pentru zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună.

Un important bulevard din Pipera urmează să fie lărgit la două benzi pe sens. Proiectul include și extinderea infrastructurii de tramvai
Un important bulevard din Pipera urmează să fie lărgit la două benzi pe sens. Proiectul include și extinderea infrastructurii de tramvai
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunat vineri, 29 martie, că a atribuit contractul pentru proiectul de lărgire a Bulevardului Dimitrie Pompeiu de la o singură bandă la două benzi pe sens....
Un șofer furios a dat cu mașina peste o femeie și un bărbat, după ce s-au șicanat în trafic. Incidentul violent a avut loc pe o stradă aglomerată din București VIDEO
Un șofer furios a dat cu mașina peste o femeie și un bărbat, după ce s-au șicanat în trafic. Incidentul violent a avut loc pe o stradă aglomerată din București VIDEO
Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic care a avut loc în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul în faţă de şoferul care a dat...
#parcare Bucuresti, #locuri de parcare, #Bucuresti, #centrul capitalei , #Bucuresti